Začiatkom roka 2020 (7.1) sme sa zúčastnili oficiálneho CZ/SK predstavenia novej vlajkovej lodi spoločnosti Canon, ktorá nadväzuje na predošlé generácie a nesie ikonické označenie: EOS-1D X MARK III.

Tretia generácia špičkovej (plnoformátovej – fullframe) zrkadlovky pre skutočných profesionálov je na prvý pohľad podobná predchodcom, ale vnútro a technika je komplexne prepracovaná. Na predstavení boli k dispozícii 3 predprodukčné vzorky, ktoré sme mali možnosť na chvíľu vyskúšať v praxi, čoho výsledkom je pár prvých dojmov (zhotovené zábery zo SAMPLE zariadení nie je možné aktuálne publikovať). Komplexné závery budeme robiť až po redakčnom teste, na ktorý sa už teraz veľmi tešíme. Prezentácia sa konala v príjemnom prostredí reštaurácie Miminoo, priamo pod televíznou vežou Žižkov – Praha. Pred reštauráciou sa nachádzala umelá ľadová plocha, po ktorej sa preháňal testovací korčuliar, vďaka čomu sme mali možnosť vyskúšať tento model v reálnej praxi. Canon EOS-1D X je od počiatku stvorený pre športovú a wildlife fotografiu, čo sa opäť potvrdilo.

Najnovšia generácia (mark III) „strieľa“ neskutočne rýchlo, a to, čo sme z nej dokázali dostať za pár minút fotenia nás veľmi prekvapilo. Osobne ma potešilo aj nadmieru intuitívne ovládanie, na ktoré som si zvykol už po pár minútach používania (bežné ovládanie).

Základom novinky je 20,1 Mpx CMOS snímač s obrovským dynamickým rozsahom a citlivosťou ISO až 819 200 + nový systém sklápania zrkadla a vedenia závierky. O spracovanie obrazu sa stará výkonný procesor DIGIC X (+ koprocesor DIGIC 8). Neskutočne rýchle zaostrovanie má na starosti technológia Dual Pixel CMOS AF. Počas fotenia korčuliara sme si miestami iba povzdychli nad tým, ako rýchlo tento model zaostruje a sleduje pohybujúci sa objekt. V ponuke sú rôzne režimy ostrenia, ktoré si môžete ešte jemne prispôsobiť podľa predstáv. Sledovanie objektu je veľmi precízne a táto novinka sa chváli aj hĺbkovým učením (deep learning), vďaka ktorému bude vedieť z časti vyhodnocovať vaše návyky a podľa toho prispôsobovať režim ostrenia, sledovania objektu a pod.

 

„Canon EOS-1D X Mark III využíva nový snímač pre automatické zaostrovanie, ktorý má v strede 28-násobné rozlíšenie v porovnaní s predchádzajúcim modelom a vychádza tak v ústrety požiadavkám profesionálnych fotografov na vyššiu presnosť ostrenia za rôznych situácií a podmienok. Ako prvá nekinematografická kamera radu Canon EOS ponúka navyše interný záznam videa vo formáte RAW v rozlíšení 5,5K s 12-bitovou farebnou hĺbkou, a umožňuje tak profesionálom zhotovovať nielen špičkové statické snímky, ale aj mimoriadne kvalitný záznam videa.“

Podstatnou informáciou je to, že EOS-1D X MARK III dokáže snímať rýchlosťou až 16 sn./s pri použití optického hľadáčika. Ak snímate v režime živého náhľadu (Live View), tak to je až 20 sn./s. Neskutočná kadencia, ktorú sme z časti preverili a počas prvého kontaktu jej nemáme čo vytknúť. V tejto rýchlosti EOS-1D X mark III presne zaostruje a sleduje označené objekty – podľa nastavenia. Samozrejmosťou je aj natáčanie videa, čo ocenia najmä pokročilí profesionáli. 1D X MARK III vie nahrávať video v max. rozlíšení 5,5K (RAW formát – cca. 5,5 minúty záznamu), ale aj klasické 4K/60 fps alebo Full-eHD video. Video záznamy a fotografie sa ukladajú na 2 pamäťové karty typu – CFexpress, ktoré umožňujú trikrát vyššiu rýchlosť zápisu ako predchádzajúce karty typu CFast. Vďaka tomu je možné fotografovať až 1000 snímok vo formáte RAW.

Telo novinky je špičkovo spracované a odolné voči nárazom, ako aj náročným poveternostným podmienkam. Ergonómiu rozoberať nemusíme, toto telo padne do rúk ako uliate, no je pravda, že každému sedieť nebude. Ak ste používateľom zariadení Canon, tak ovládanie budete mať v malíčku. Osobne som používateľom inej značky, no musím povedať, že toto telo a ovládanie mi ulahodilo. Ceníme aj nový multifunkčný dotykový ovládač (AF-ON / k dispozícii 2 x), s ktorým sa výborne pracuje – premiestnenie ostriacich bobov je skutočne intuitívne a hlavne rýchle. Samozrejmosťou je aj farebný a plne dotykový LCD displej, ktorému sekundujú dva malé náhľadové displeje.

Eddie Keogh, profesionálny športový fotograf a ambasádor značky Canon povedal: „Digitálne zrkadlovky Canon naďalej kraľujú profesionálnej fotografii a ich zástupcovia lemujú ihriská pri všetkých významných športových udalostiach po celom svete. Fotoaparáty radu EOS-1 dlhodobo stoja na špičke, čo sa týka spoľahlivosti a svojich schopností. Aj to je dôvod, prečo som už v roku 2002 začal používať model EOS-1D. Pri mojej práci je zo všetkého najdôležitejšia rýchlosť. S novým EOS-1D X Mark III sa mi pracuje výborne, pretože umožňuje výrazne rýchlejšie sekvenčné snímanie, ostrí mimoriadne rýchlo a presne + dokáže aj rýchlejšie komunikovať. Vo vysoko konkurenčnom prostredí športovej fotografie môže totiž milisekunda znamenať rozdiel medzi snímkou, ktorá sa bude vynímať na zadnej strane najprestížnejších novín alebo snímkou, ktorá zapadne prachom.“

Canon EOS-1D X Mark III využíva bajonet Canon EF, takže s ním máte k dispozícii viac objektívov než pre akýkoľvek iný systém. Zároveň je vybavený novým systémom automatického ostrenia a ostriacim snímačom. Táto technológia, ktorú vyvinula spoločnosť Canon, zlepšuje stabilitu a schopnosť sledovania objektu. Nový snímač pre automatické zaostrovanie má približne 28-násobné rozlíšenie v strede snímača a trojnásobný počet ostriacich bodov oproti svojmu predchodcovi. Zabezpečuje precízne zaostrenie a dáva fotografom väčšie možnosti voľby oblasti ostrosti snímky.

Vďaka spojeniu s obrazovým procesorom DIGIC 8 je možné ostriť na fotené objekty za všetkých možných svetelných podmienok – a to aj takých, pri ktorých menej výkonné AF systémy nedokážu zaostriť správne prípadne vôbec. Okrem presného ostrenia za zlých svetelných podmienok zvládne táto novinka aj fotografovanie málo kontrastných scén, vzorov, jemných detailov a diagonálnych línií.

Systém automatického ostrenia pracuje s algoritmami tzv. hĺbkového učenia. Dokáže rozpoznať človeka pri rôznych športových aktivitách, veľmi rýchlo na neho zaostriť a udržiavať zaostrenie aj pri pohybe pomocou novo vyvinutého pokročilého systému sledovania objektu. Fotoaparát zaostrí a uzamkne zaostrenie na hlavu či tvár – kam sa človek pri pohľade na snímku prirodzene zameria od prvého momentu – a to aj v situáciách, keď sú oči fotografovanej osoby zakryté helmou alebo okuliarmi. Nová funkcia nastavenia Auto AF pre rôzne situácie umožňuje upraviť nastavenia automatického ostrenia podľa fotografovaného objektu, čo podstatne zjednodušuje prácu s fotoaparátom – je to ideálna pomôcka pre profesionálov, ktorí fotografujú objekty, ktoré môžu byť občas zakryté.

„EOS-1D X Mark III je prvý fotoaparát spoločnosti Canon vybavený optickým snímačom novej generácie, ktorý dosahuje rýchlejšie čítanie a vykazuje nižší šum. Vychádza tak v ústrety požiadavkám profesionálnych fotografov na vysoko výkonnú digitálnu zrkadlovku s minimálnym šumom.“

Vďaka lepšiemu zvládaniu šumu ponúka prístroj širšie použiteľný dynamický rozsah. Pri následnom spracovaní možno preto upravovať expozíciu bez toho, aby boli tmavé oblasti snímok postihnuté šumom. EOS-1D X Mark III je prvý fotoaparát na trhu vybavený novým vysoko detailným optickým antialiasingovým filtrom, ktorý rozkladá svetlo do väčšieho počtu bodov a umožňuje tak dosiahnuť ostrejšie snímky s vyšším rozlíšením a zároveň potláča moaré.

Taktiež ide o prvý model radu EOS, ktorý podporuje súborový formát HEIF (High Efficiency Image File Format – rovnaký formát používa aj Apple). Tento formát novej generácie založený na kodeku HEVC umožňuje ukladať obraz s 10-bitovou farebnou hĺbkou do súborov s veľkosťou porovnateľnou s formátom JPEG, avšak s menším množstvom artefaktov spôsobených kompresiou. Túto kompresiu sme videli v reálnej praxi a konštatujeme, že toto má veľký potenciál – zachovanie kvality, ostrosti a dynamického rozsahu v relatívne maloobjemovom súbore.

EOS-1D X Mark III je aj výkonná videokamera

Vďaka novému snímaču a procesoru je táto novinka najpokročilejším prístrojom na záznam videa s výmennými objektívmi mimo rad filmových kamier Cinema EOS. Ponúka plnoformátové rozlíšenie 4K a podporuje interný záznam v 12-bitovom formáte RAW. Ide o prvý nekinematografický prístroj značky Canon, ktorý umožňuje záznam vo formáte RAW, z ktorého možno pri následnom spracovaní získať väčší farebný a tónový rozsah = dosiahnuť mimoriadnu kvalitu obrazu. Okrem toho možno video zaznamenávať ako 12-bitový súbor CRM pri rozlíšení 5,5K (5472 x 2886 bodov), čo umožňuje prevzorkovanie na veľmi detailný záznam v rozlíšení 4K.

Natáčať je možné aj vo formáte Canon Log Gamma zapisovaný ako 10-bitový súbor HEVC/H.265, ktorý profesionálom poskytuje široké možnosti spracovania. Kvôli nutnosti dodávať materiály rýchlo a efektívne podporuje EOS-1D X Mark III záznam do kontajnerov MP4 pre rýchlejší prenos súborov. Je taktiež prvým prístrojom radu EOS-1, ktorý podporuje päťosí systém stabilizácie obrazu Move Digital IS, známy zo špičkových kinematografických kamier značky Canon, napr. EOS C500 Mark II. Automatické ostrenie so zdvojenými bodmi Dual Pixel CMOS AF je podporované v režimoch 4K a RAW. V spojení so stabilizáciou obrazu Movie Digital IS majú profesionálni fotografi a kameramani istotu, že ich nahrávky budú precízne zaostrené a neroztrasené. V tomto momente je to iba teória, ktorú neskôr overíme v praxi.

Plná konektivita je pre profesionála nutnosťou

Základom moderného stroja je Wi-Fi a Bluetooth konektivita. Wi-Fi je možné použiť pre pripojenie k FTP serveru prostredníctvom aplikácie EOS Utility alebo k smartfónu. Pripojenie Bluetooth využíva protokol s nízkou spotrebou, ktorý umožňuje udržiavať trvalé spojenie s kompatibilným smart zariadením s minimálnou spotrebou energie. Po spustení aplikácie Canon Camera Connect sa EOS-1D X Mark III automaticky pripojí ku kompatibilným zariadeniam, na ktorých je potom možné prezerať a zdieľať zrealizované snímky. Pripojené zariadenie je taktiež možné používať k živému náhľadu alebo ako diaľkovú spúšť.

Vďaka integrovanému GPS modulu možno do snímok zapisovať lokalizačné údaje, čo je obzvlášť užitočné pre fotografov, ktorí sa špecializujú na šport alebo zvieratá vo voľnej prírode a sú často na cestách. Pri využití vstavaného ethernetového rozhrania alebo nového voliteľného bezdrôtového pripojenia WFT-E9 prenáša nový model dáta rýchlejšie ako EOS-1D X Mark II.

Rozšírenie kreatívnych možností profesionálnych fotografov

Novinka zachováva komfortné, intuitívne a ergonomické ovládanie svojich predchodcov radu EOS-1D, takže prechod na nový model bude pre súčasných používateľov úplne jednoduchý. Telo prístroja je vyrobené zo zliatiny horčíka a vďaka špičkovému tesneniu si dokáže poradiť aj s extrémnym počasím. Tento model je vybavený aj podsvietenými tlačidlami, ktoré uľahčujú prácu v tmavom alebo zle osvetlenom prostredí. Túto funkciu spoločnosť Canon pridala na základe odporúčaní profesionálnych fotografov – sme za ňu radi!. Po stlačení tlačidla osvetlenia displejov sa rozsvieti aj rad tlačidiel, čo výrazne uľahčuje orientáciu. Oproti predchádzajúcim modelom pribudol aj nový ovládací prvok pre výber ostriacich bodov integrovaný do tlačidla pre aktiváciu automatického ostrenia. Ten umožňuje pri komponovaní záberu rýchlo prepínať ostriace body, čo zjednodušuje a urýchľuje prácu.

Dôležitou prednosťou je aj výrazne predĺžená výdrž na batériu. S rovnakým akumulátorom typu LP-E19, ktorým disponoval aj predchádzajúci model, je teraz možné zaobstarať až 2850 snímok na jedno nabitie. Prvé testy českých Canon ambasádorov hovoria, že tento model zvládne v ľahkých mínusových teplotách až 3500 snímok, čo je výborná hodnota.

Odporúčaná koncová cena novinky Canon EOS-1D X Mark III je: 7399 EUR (telo)

Za pozvanie na predstavenie ďakujeme spoločnosti: Canon Slovakia

Zdroj: Vlastné/Canon

Prečítajte si aj:

Canon nám ukázal ďalšiu dávku tohtoročných noviniek: EOS 90D, EOS M6 mark II, Powershot G5 X mark II, G7 X mark III a nové RF objektívy

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE