Moderné smarfóny fotia krásne, máme ich stále po ruke a sú relatívne kompaktné, ale výsledné snímky nie sú vždy také, ako by sme si priali – hlavne nie vtedy, ak ich porovnáme s výstupmi zo „skutočných“ fotoaparátov.

Toto by sme možno nikdy nepovedali, ak by sme v poslednej dobe neotestovali niekoľko skvelých kompaktných bezzrkadloviek, ktoré nám jasne dokázali, že foťák je stále foťák a smartfóny ešte majú čo dobiehať. Ak by to boli mohutné stroje, tak toto porovnanie by nemalo veľmi zmysel, ale Canon EOS M6 Mark II je veľmi kompaktné zariadenie s 32,5 Mpx APS-C čipom a vymeniteľnými objektívmi, ktoré si zoberiete kdekoľvek, pričom vám nebude nijako prekážať. A nie je to iba výborný fotoaparát na každý trip, ale aj dobre fungujúca 4K kamera, na ktorú sme s ľahkosťou natočili recenziu na YouTube, pričom sme nemuseli použiť externý mikrofón – v rámci interiéru podávajú integrované stereo mikrofóny výborné výsledky, čo je super.

Tento model sme testovali spolu so setovými objektívmi: EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM a EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM. Oba ponúkajú veľmi peknú kresbu, minimum artefaktov, prijateľné rozostrenie pozadia a optickú stabilizáciu. Tá je dôležitá, nakoľko samotný APS-C čip stabilizovaný nie je – využiť však môžete digitálny stabilizátor, resp. kombinovanú stabilizácia obrazu počas nahrávania videozáznamu. Počas testu sme mali 70 % času nasadený objektív 15-45 mm, ktorý je kompaktný a celok vám tak nijak neprekáža. V čase testovania tohto modelu sme veľa cestovali, takže sme malé rozmery veľmi ocenili.

Ihneď sa nám zapáčilo aj riešenie odnímateľného elektronického hľadáčika, ktorý najmä počas extra slnečných dní uľahčuje fotenie. Ak ho nepotrebujete, jednoducho ho odstránite zo sánok a používate náhľadový dotykový LCD displej s možnosťou vyklopenia do selfie režimu. Displej slúži aj na komplexné nastavenie zariadenia, pričom musíme oceniť prehľadnosť celého menu v českom jazyku, v ktorom sa jednoducho zorientujete.

Canon EOS M6 Mark II

Za akýchkoľvek podmienok vám táto zostava ponúkne výbornú obrazovú kvalitu, Zdroj: Canon

Dôležité informácie: M6 Mark II ponúka 32,5 Mpx APS-C snímač a o spracovanie obrazu sa stará výkonný procesor Digic 8. ISO dosahuje max. hodnotu 25 600, no dôležité je, že fotky sú aj pri vyšších hodnotách ISO bez výrazného šumu = výhoda APS-C. Okrem toho ponúka tento mini stroj slušnú kadenciu – 14 snímok za sekundu a v režime sériového snímania v RAW formáte je to až 30 fps (s pamäťovými kartami UHS-II). Prekvapivé, no hlavne dobre použiteľné, a to aj vďaka vydarenému systému zaostrovania (Dual Pixel CMOS AF), ktorý pracuje výborne vo všetkých režimoch. Samozrejmosťou sú rôzne režimy ostrenia, vrátane automatickej detekcie tvárí, ako aj detekcie očí.

S výstupmi sme boli od prvého dňa spokojní, pričom sme to extra neočakávali – zrazu sme viac fotili foťákom a telefón išiel na vedľajšiu koľaj. Okrem nadpriemerne prekreslených fotografií sa nám páčil aj režim tvorby videa. M6 Mark II dokáže nahrávať video v max. rozlíšení 4K/30fps (trvanie 30 minút), no nechýba ani možnosť Full HD videa so 120 fps, čo je ideálne na spomalené zábery. Ak máte radi časozberné videá, tak vás poteší režim ich tvorby v 4K rozlíšení a na to sa pozerá celkom inak. No nie len rozlíšenie, ale aj plynulé preostrovanie je dôležité a tento model to zvláda s prehľadom – výborný stroj na vlogovanie.

Canon EOS M6 Mark II

Batéria s označením LP-E17 nám počas testu ponúkla celodennú výdrž (v režime videa okolo 60 minút), no dôležité je, že sa dá tento model nabíjať aj powerbankou, čo je extra cestovateľskou výhodou, Zdroj: Canon

Na záver treba spomenúť aj konektivitu, ktorej základom je Bluetooth a Wi-Fi, vďaka čomu sa jednoducho spojíte so smartfónom s aplikáciou Canon Camera Connect, pričom môžete rýchlo prenášať súbory. Gro konektivity zastupujú fyzické porty – sánky na pripojenie elektronického hľadáčika alebo externého mikrofónu, 3,5 mm audio vstup, vstup pre externú spúšť, microHDMI a USB-C konektor. Pýtate sa, či vám tento foťák odporúčame (nielen) na letné tripy? Určite áno!

Zapožičal: Canon

Cena: Canon EOS M6 mark II – 899 €, Canon EF-M 15-45 mm – 269 €, Canon EF-M 18-150 mm – 455 €

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE