Spoločnosť Canon Europe oznámila očakávaný fotoaparát EOS R3 – vysoko výkonný prístroj na športovú a reportážnu fotografiu.

EOS R3 spája tradíciu so špičkovými technológiami. Ponúka všetku funkcionalitu a rýchlosť preslávených prístrojov radu Canon EOS-1 spolu s inovatívnosťou a všestrannosťou priekopníckeho systému EOS R.

Canon EOS R3Zdroj: Canon
Canon EOS R3

Je navrhnutý podľa podnetov od najnáročnejších profesionálnych spravodajských a športových fotografov a prináša vyše 100 vylepšení oproti doterajším bezzrkadlovým a zrkadlovým modelom Canon. Zrodil sa fotoaparát, ktorý podstatne zjednodušuje pracovné postupy a ponúka novú úroveň prepojenia fotografa s prístrojom, ktorej výsledkom je rýchlosť a ovládateľnosť. Úplne nový inovatívny snímač s rozlíšením 24,1 miliónov bodov zabezpečuje rovnováhu medzi výkonom, rozlíšením a rýchlosťou.

Budúcnosť je rýchla

EOS R3 využíva vrstvený snímač typu CMOS konštrukcie BSI s rozlíšením 24,1 megapixelov. Výkonný snímač takmer eliminuje pohybové skreslenie štrbinových uzávierok, a vďaka krátkym expozičným časom v rozsahu 30 sekúnd až 1/64000 sekundy pomáha zachytiť aj rýchlo sa pohybujúce objekty. Pri použití elektronickej uzávierky je možné fotografovať rýchlosťou až 30 snímok za sekundu pri automatickej expozícii a automatickým ostrením so sledovaním objektu, a to aj pri snímaní do súborov RAW. Snímať je možné aj rýchlosťou 15 sn./s alebo 3 sn./s. Elektronickú uzávierku je možné prvýkrát používať aj s bleskami Canon aj iných výrobcov. Fotoaparát sa dokáže taktiež vysporiadať s blikaním svetelných zdrojov a nežiadúcimi efektmi tejto tradičnej slabiny elektronických uzávierok, ako sú pruhy v obraze alebo problémy s podaním farieb a expozíciou. Slúži na to funkcia detekcie blikania a režim vysokofrekvenčného snímania.

Výkon fotoaparátu EOS R3 sa neobmedzuje na rýchlosť sériového snímania, ale má dosah aj na ostrenie. S rýchlosťou ostrenia 0,03 sekundy je EOS R3 doteraz najrýchlejší fotoaparát radu EOS R – ideálne na zachytenie nečakaných okamihov v športe alebo pri reportážach. EOS R3 je vybavený systémom automatického ostrenia so zdvojenými fotodiódami Dual Pixel CMOS AF II a zdokonaleným algoritmom hĺbkového učenia pre ostrenie so sledovaním objektu, vrátane detekcie ľudského a zvieracieho oka, tela a tváre či detekcie ľudskej hlavy pri statických snímkach a videu. Nový fotoaparát je navrhnutý aj s ohľadom na potreby fotografov motoristického športu. Je tak vybavený funkciou sledovania vozidiel vrátane motocyklov, formúl s otvoreným kokpitom, vozov pre preteky GT a rely – s možnosťou priority vozidla alebo prilby vodiča. Detekcia oka, tváre, hlavy a tela je teraz k dispozícii vo všetkých režimoch automatického ostrenia, podobne ako nová flexibilná zóna, ktorá umožňuje zvoliť veľkosť a tvar oblasti ostrenia.

EOS R3 nastavuje novú úroveň ostrenia za zlých svetelných podmienok. Dokáže zaostriť pri úrovni osvetlenia až -7,5 EV – v tomto ohľade ide o jeden z najlepších fotoaparátov na trhu.

Na kontrolu nad automatickým zaostrovaním ponúka EOS R3 tri rôzne spôsoby výberu ostriacich bodov: rýchly ovládač quick smart, multifunkčný ovládač a inštinktívny výber pohybom oka. Ovládanie automatického ostrenia okom tvorí prirodzenejšie prepojenie medzi fotoaparátom a fotografom. Táto metóda presúva bod zaostrenia tam, kam smeruje pohľad fotografa. V situáciách, kedy sa scéna rýchlo mení, môže fotograf inštinktívne zaostrovať na akciu jednoduchým pohybom oka.

Canon EOS R3Zdroj: Canon
Canon EOS R3

Päťosová interná stabilizácia obrazu zlepšuje možnosti fotografovania a filmovania z ruky za pohybu. Môže spolupracovať s optickým stabilizátorom príslušných objektívov radu RF a dokáže kompenzovať až o 8 expozičných hodnôt, čo patrí k špičke na trhu.

Prekonajte svojich konkurentov

Profesionálnym fotografom v teréne ide nielen o okamžité zachytenie dôležitého momentu, ale aj o rýchle odovzdanie fotografií do spravodajskej redakcie. Vďaka niekoľkým možnostiam pripojenia, vrátane vstavaného Bluetooth verzie 5.0 a Wi-Fi v pásme 5 GHz, EOS R3 zefektívňuje pracovné postupy a zjednodušuje prepojenie so smartfónom alebo pripojenie do Wi-Fi siete. Na prácu na športových štadiónoch je ideálne vysokorýchlostné káblové pripojenie cez vstavaný gigabitový ethernetový port. V situáciách, kedy je rýchlosť skutočne rozhodujúca, môžete prenášať zábery cez FTP. Majitelia prístrojov EOS R5 a EOS-1D X Mark III môžu zdieľať sieťové nastavenia medzi všetkými troma fotoaparátmi.

Fotoaparát môžete ovládať na diaľku z mobilného zariadenia prostredníctvom aplikácie Canon Camera Connect alebo pomocou funkcie Browser Remote pri pripojení ethernetovým káblom. Obľúbená funkcia Browser Remote známa z modelu EOS-1D X Mark III umožňuje na diaľku upravovať metadáta, prechádzať a sťahovať snímky. Využiť môžete aj mobilnú aplikáciu Canon Mobile File Transfer (MFT) určenú na prenos záberov prostredníctvom mobilného zariadenia na FTP/FTPS/SFTP server. Plánuje sa aj prevod hlasových poznámok do textu. Nový úchyt na smartfón Smartphone Link AD-P1 ako príslušenstvo pre EOS R3 umožňuje upevniť zariadenia iOS alebo Android do adaptéra pre multifunkčné sánky a jednoducho prenášať snímky prostredníctvom novej aplikácie MFT. Aplikácia Canon Camera Connect teraz umožňuje aktualizovať firmvér fotoaparátu EOS R3 cez mobilný telefón – ako u prvého z radu EOS.

Možnosti záznamu videa

EOS R5 ponúka možnosť záznamu videa vo formáte 6K 60p RAW, ktorý zachytí o 50% viac detailov ako rozlíšenie 4K. Súbory 6K CRM RAW je možné následne upravovať o expozíciu či vyváženie bielej na dosiahnutie požadovaného podania. Záznam vo formáte 4K až do 60p sa prevzorkováva zo 6K. EOS R3 dokáže natáčať vo 4K pri 120P a vytvárať efektné spomalené zábery v rozlíšení 4K – obzvlášť pri rýchlych a dynamických športoch. S EOS R3 je možné natočiť až šesť hodín bežného videa alebo 1,5 hodiny pri vysokých snímkových frekvenciách 119,88/100P.

Na zmenšenie veľkosti súborov a urýchlenie pracovného procesu pri videu je možný záznam do formátu CRM light alebo MP4 s kompresiou All-I, IPB alebo menšie IPB light, pričom si môžete zvoliť z radu rôznych dátových tokov podľa potrieb a kapacitných možností. Dva sloty na pamäťové karty – vrátane UHS-II SD a ultra rýchleho CFexpress – umožňujú záznam videa vo formáte 6K RAW a podporujú súbežný zápis na obe karty vo formáte MP4.

Canon EOS R3Zdroj: Canon
Canon EOS R3

Funkcia Canon LOG 3 umožňuje 10-bitový interný záznam s vyšším dynamickým rozsahom alebo 10-bitový záznam HDR PQ, ktorý minimalizuje nutnosť úprav alebo gradácie farieb v postprodukcii. V teréne na EOS R3 oceníte aj nové multifunkčné sánky a kompatibilitu s novým smerovým stereo mikrofónom DM-E1D s digitálnym spracovaním zvuku napájaným z fotoaparátu a s adaptérom TEAC Tascam CA-XLR2d-C XLR, ktorý umožňuje dvojkanálový záznam pomocou mikrofónov XLR.

Inštinktívna fotografia

EOS R2 je vybavený novým špičkovým elektronickým hľadáčikom. Ponúka rozlíšenie 5,76 milióna bodov, minimálne oneskorenie a obnovovaciu frekvenciu 120 sn./s čo znamená, že nedochádza k zatmeniu pri expozícii a z používateľského hľadiska sa vyrovná optickému hľadáčiku. Okrem novej funkcie View Assist má elektronický hľadáčik sýtejšie farby a vyšší dynamický rozsah. Oneskorenie uzávierky je neuveriteľných 20 ms – o polovicu menej ako je to v prípade konvenčných fotoaparátov, takže je snímka pri stlačení spúšte nasnímaná prakticky okamžite. Nový otočný a výklopný dotykový displej s vysokým rozlíšením 4,1 milióna bodov ponúka detailnejšie zobrazenie než doterajšie modely a širší rozsah fotografických uhlov. EOS R3 navyše používa ten istý typ akumulátora LP-E19 ako EOS-1D X Mark II a EOS-1D X Mark III.

Ľahké horčíkové telo fotoaparátu EOS R3 je utesnené proti prenikaniu prachu a vody a odolá aj drsným podmienkam. Odolnosť proti vode možno zachovať aj pri použití blesku Speedlite po jeho pripojení do nového adaptéra AD-E1 pre multifunkčné sánky. Tie podporujú aj nový kompaktný vysielač Speedlite ST-E10. Fotograf môže na diaľku ovládať viacero rádiom riadených bleskov Speedlite.

Canon uviedol aj dva výkonné všestranné objektívy RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM a RF 16 mm F2.8 STM, ktoré rozširujú rad RF o nové ohniskové vzdialenosti.

Hlavné funkcie a vlastnosti bezzrkadlovky Canon EOS R3:

  • Nový vrstvený snímač typu BSI CMOS s rozlíšením 24,1 Mpx vyvinutý spoločnosťou Canon
  • 30 sn./s pri AF/AE so sledovaním objektu
  • Doba expozície od 30 sekúnd po 1/64000 pri použití elektronickej uzávierky
  • Výber ostriaceho bodu pohybom oka
  • Automatické ostrenie so sledovaním objektu – pre fotografovanie ľudí, zvierat (vrátane vtákov) a motoristických športov (automobilové a motocyklové preteky)
  • Záznam videa 6K 60p RAW v plnej šírke interne na kartu CFexpress
  • Zaostrenie až do úrovne osvetlenia -7,5 EV

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.