EOS R3 je výborný fotoaparát s novou funkcionalitou. Je vyhotovený veľmi robustne a je aj patrične ťažký, Veľkou výhodou je to, že Canon nijako neopustil dôraz na kvalitu a týka sa to vyhotovenia aj výsledných fotografií.

Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
Canon EOS R3

Pri jeho konštrukcii sa spojil so športovými a spravodajskými fotografmi a pripravil prístroj, ktorý odpovedá ich súčasnému štýlu práce. Canon EOS R3 je prístroj, ktorý zjednodušuje pracovné postupy, umožňuje jednoduché ovládanie a rýchlosť práce.

Založený je na novom snímači s rozlíšením 24,1 miliónov bodov a je to bezzrkadlovka s výmennými objektívmi.

24 MPix snímač na Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
24 MPix snímač na Canon EOS R3

Vyhotovenie

EOS R3 je vybavený elektronickým hľadáčikom s rozlíšením 5,76 milióna bodov a obnopvovacou frekvenciou 120 sn./s. Oneskorenie uzávierky je len 20 ms, snímka je pri stlačení spúšte nasnímaná prakticky okamžite.

Dotykový displej je otočný a výklopný a s vysokým rozlíšením 4,1 milióna bodov. EOS R3 navyše používa akumulátor LP-E19, do fotoaparátu sa zmestia naraz dva kusy.

Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
Canon EOS R3

Horčíkové telo EOS R3 je utesnené proti prenikaniu prachu a vody a odolá aj drsnému zaobchádzaniu.

Dôraz na rýchlosť a spôsob zaostrenia

EOS R3 sa dokáže vysporiadať s blikaním svetelných zdrojov napr. v športových halách. Nedostanete tak nepekné pruhy v obraze.

Spomenutý nový snímač je vrstvený CMOS so zadnými podsvietením (BSI). Expozičné časy sú od 30 sekúnd až do 1/64000 sekundy, aby dokázal zachytiť rýchlo sa pohybujúce objekty. Pri použití elektronickej uzávierky sme mohli fotografovať rýchlosťou 30 snímok za sekundu pri automatickej expozícii a automatickým ostrením so sledovaním objektu a to aj pri snímaní do súborov typu RAW.

Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
Canon EOS R3 a jeho ovládanie a nové sánky

Cano EOS R3 zaostrí za 0,03 sekundy a je to najrýchlejšie zaostrujúci fotoaparát radu EOS R. Toto si vypýtali športoví fotografi a výrobca tak pridal automatické ostrenie so zdvojenými fotodiódami Dual Pixel CMOS AF II a algoritmus hĺbkového učenia na ostrenie so sledovaním objektu. Ten deteguje oko človeka alebo zvieraťa a to pri fotení aj realizácii videa.

Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
Spôsob ovládania Canon EOS R3

Rovnako je tu systém na určený pre motoristický šport, pričom si môžete vybrať medzi prioritou zaostrenia na vozidlo alebo prilbu vodiča. EOS R3 dokáže zaostriť pri úrovni osvetlenia -7,5 EV, čo je jeden z najlepších výsledkov na trhu.

Automatické ostrenie funguje okrem ovládačov aj na výber pohybom oka. Zaostruje sa teda na to miesto, kde sa cez hľadáčik pozeráte. Zároveň Canon vylepšil internú stabilizáciu obrazu a teraz môžete aj filmovať z ruky pri pohybe. Samozrejme, treba si dávať pozor, ako fotoaparát držíte, ale naozaj sa to dá.

Čo s hotovou fotografiou?

Samozrejme, v dnešnom svete ju musíte poslať z terénu na ďalšie spracovanie napr. do do spravodajskej redakcie. Zabudnite na vyberanie pamäťovej karty a poslanie z počítača – to vás dávno predbehne konkurencia s mobilným telefónom. Canon EOS R3 má zabudované Bluetooth 5.0, Wi-Fi v pásme 5 GHz a EOS R3 zefektívňuje prepojenie so smartfónom alebo pripojenie do Wi-Fi siete. Pri práci na štadióne využijete aj zabudovaný gigabitový ethernetový port.

Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
Gigabitový Ethernet port na Canon EOS R3

Fotoaparát tiež môžete ovládať na diaľku z mobilného zariadenia cez aplikáciu Canon Camera Connect alebo po pripojení cez Ethernet pomocou funkcie Browser Remote. V tomto prípade môžete na diaľku aj upraviť metadáta. Dokonca existuje aj príslušenstvo ako úchyt na smartfón (Smartphone Link AD-P1).

Tvorba videa

Pomopcou EOS R3 môžete zrealizovať videa vo formáte 6K, 60p RAW. Súbory 6K CRM RAW je možné následne upravovať – meniť expozíciu či vyváženie bielej. Záznam vo formáte 4K až do 60p sa prevzorkováva zo 6K.

Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
Priestor pre pamäťové karty na Canon EOS R3

My sme využili video vo formáte 4K pri 120P, keďže takto sa dajú vytvárať efektné spomalené videá. Súvisle je možné natočiť 6 hodín videa v bežnom rozlíšení. Tieto súbory sú ale objemovo veľmi veľké.

Na zmenšenie veľkosti súborov pri videu je možný záznam do formátu CRM light alebo MP4 s kompresiou All-I, IPB alebo menšie IPB light.

Fotoaparát má dva sloty na pamäťové karty: UHS-II SD a rýchly CFexpress. Takto môžete naraz nahrávať video vo formáte 6K RAW a súčasne zápis na obe karty vo formáte MP4.

Formát Canon LOG 3 umožňuje 10-bitový interný záznam s vyšším dynamickým rozsahom alebo 10-bitový záznam HDR PQ.

Na zachytávanie zvuku má EOS R3nové multifunkčné sánky a kompatibilitu so smerovým stereo mikrofónom DM-E1D s digitálnym spracovaním zvuku napájaným z fotoaparátu. Tiež je tu adaptér na digitálny záznamník TEAC Tascam CA-XLR2d-C XLR, ktorý umožňuje dvojkanálový záznam zvuku pomocou mikrofónov XLR.

Fotíme

Pri fotení sme sa zamerali na možnosti zaostrenia na tvár vrátane ostrenia na oko človeka v okuliaroch, oči zvierat a tiež krajinkárske fotografie.

Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
Zaostrenie na oko človeka v okuliaroch

Vyhodnotenie

Canon EOS R3 je veľmi dobrý fotoaparát a prináša kvalitné výsledky. Zároveň je pomerne ťažký a rozmerný na každodenné nosenie. To však profesionálom nebude vadiť, podobne je to aj s cenou tohto fotoaparátu – je to pracovný nástroj, nie hobby darček.

Horšie je to s tým, že je výrazný nedostatok týchto fotoaparátov a kúpiť ho tak, že len tak prídete do obchodu nie je bežné.

Veľmi sa nám páči spojenie s mobilným telefónom a eliminácia tohto, že na kvalitné fotky si musíte počkať. Výborná je aj jeho stabilizácia a možnosti realizácie videa.

Canon EOS R3Zdroj: TOUCHIT.sk
Canon EOS R3

Cena: 5999 eur (len telo)

Zapožičal: Canon Slovensko

Zdroje: vlastné, Canon

Prečítajte si tiež