Mať dobrú tlačiareň v kancelárii je takpovediac na nezaplatenie.

Ak ešte aj spoľahlivo funguje a tlačí vždy, keď to potrebujete je to doslova neoceniteľná funkcia. Snahou je vyhnúť sa situáciám, keď vznikajú zbytočné prestoje v práci, riešením neočakávaných situácií s tlačou alebo inými činnosťami, na ktoré dané zariadenie máte.

V lete sme testovali multifunkčné zariadenie Canon i-SENSYS MF657Cdw. Od začiatku vyzeralo, že bude spĺňať takéto požiadavky z našej strany. No nie sú to len potreby z našej strany a fungujúcu tlačiareň požaduje každý používateľ. Po krátkom otestovaní bolo vidno, že toto zariadenie sa dá veľmi jednoducho a bez zbytočných problémov pripojiť do firemnej bezdrôtovej siete a následne aj používať. Nepotrebujete žiadnu zložitú konfiguráciu ani nastavovanie, hoci je na to zariadenie plne prispôsobené.

Je totiž priamo určená do firemného prostredia, a tak je tu možnosť administrácie na diaľku. Tiež možnosť nastaviť zariadenie tak, aby bolo dostupné pre všetkých používateľov a zároveň nedochádzalo k prípadnému zneužívaniu. Závisí na každom administrátorovi, ako si túto tlačiareň prispôsobí, kto na nej a kedy bude môcť tlačiť a aké funkcie sa budú dať používať. Po tejto stránke sme nemali žiadne výhrady a aj preto sa zariadenie stalo neoddeliteľnou súčasťou našej kancelárie.

canon i-sensys mf657cdwZdroj: TOUCHIT
canon i-sensys mf657cdw

Rýchlosť v reakciách

Nebudeme sa bližšie venovať technickým záležitostiam. Tie si môžete prečítať v tomto článku. Jeden z parametrov však uviesť môžeme a tým je rýchlosť tlače. Výrobca ju navrhol tak, aby zvládala vytlačiť 21 štandardizovaných strán za minútu. Tento konkrétny model je súčasťou produktovej série 650 a má najrýchlejšiu tlač. To však nie je argument, prečo sa táto tlačiareň stala súčasťou našej kancelárie.

Z našich skúseností, ale aj s informácií, ktoré sme zisťovali v minulosti, čo používateľov na tlačiarni v prvom rade zaujíma, je spoľahlivosť. Pod týmto slovom si každý predstaví niečo iné, avšak rýchlosť tlače nie je signifikantným znakom, ktorý by väčšina používateľov hľadala. To, čo používatelia v skutočnosti chcú a čo sme ocenili aj my, je možnosť napojenia zariadenia priamo na cloudové služby ako Dropbox, Google Disk alebo OneDrive. Štandardom no stále v tímovom prostredí žiadanou funkciou, je možnosť bezpečnej tlače cez overenie PIN kódom, až keď ste naozaj pri zariadení.

Okrem toho je dôležitý aj spôsob ovládania a treba rozhodne priznať, že veľký dotykový displej s uhlopriečkou 12,7 cm poskytne moderné rozhranie. Prostredie sa dá veľmi jednoducho nastaviť a prispôsobiť na úlohy, ktoré zvyknete často vykonávať. Výsledkom je to, že používateľ, ktorý chce zariadenie využiť, sa má možnosť naň pripojiť priamo a nie je potrebné inštalovať žiadne ovládače.

Tu prichádza vyriešenie argumentu o celkovej rýchlosti. Nie je to počet vytlačených strán za minútu, ale rýchlosť, akou je zariadenie schopné reagovať na požiadavky tlače. Ide o situácie, kedy treba vytlačiť rôzne dokumenty a nezdržiavať sa hľadaním ovládačov alebo riešiť nefunkčnú komunikáciu cez sieť. Potrebujete tlačiť okamžite a neraz aj cez smartfón alebo tablet.

Samostatné v sieti

Autonómnosť samotného zariadenia je jeden z dôležitých aspektov, najmä pri skenovaní a kopírovaní. Vďaka tomu, že sa dá všetko detailne nastaviť, je veľmi jednoduché naskenovať množstvo papierov a vykonať digitalizáciu. Keď k tomu pripočítame automatickú duplexnú tlač alebo aj duplexné skenovanie, získavate naozaj rýchly nástroj, ktorý naskenuje obojstranné dokumenty a pošle vám ich do počítača, na email alebo napríklad na pripojený flash disk. Zariadenie navyše vôbec netreba používať v tradičnom spojení s počítačom. Vystačíte si s ním samotným a jeho pripojením do internetu prípadne sieťové úložiská.

Používatelia, ktorí rozmýšľajú o podobnom zariadení, majú možnosť využiť práve takúto multifunkciu a umiestniť ju do priestoru firmy. Takýmto spôsobom bude zariadenie dostupné dostupné pre každého. Týka sa to napríklad aj návštev mimo firmy, ktoré potrebujú niečo skopírovať alebo digitalizovať.

V praxi sme ocenili aj detaily ako je podávač papiera na obojstrannom skeneri, pričom skener dokázal naskenovať aj zložitejšie predlohy. Išlo najmä o mierne zohnutý, netradičná veľkosť alebo hrúbka papiera. Používateľ má možnosť si naskenované dokumenty poslať priamo do smartfónu a má ich okamžite k dispozícii.

Vyzdvihnúť treba reakčné časy a zariadenie je pripravené vytlačiť stránku do 10 sekúnd od zadania požiadavky. Vzhľadom na to, že ide o laserové zariadenie, ide o výborný čas. Všeobecne sa síce hovorí, že atramentové tlačiarne sú rýchlejšie, čo sa týka doby pripravenia, no v tomto prípade laserová multifunkcia jednoznačne dobehla atramentové tlačiarne. TI z vás, ktorí hľadáte laserovú tlač a chcete tlačiť z tonerových práškov a nepoužívať atrament, je toto silný argument, prečo si kúpiť laserové zariadenie.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.