Toto zariadenie prichádza so zameraním na ekonomický aspekt tlače.

Okrem toho ale dostávate kvalitu a možnosti na tlač fotografií. Nejde teda o žiadnu super lacnú tlačiareň či multifunkciu, ktorá by síce tlačila za pár centov, no kvalita by nebola vhodná. Výrobca model G640 vymyslel tak, aby ste mali možnosť doplňovania šiestich atramentov, mali k dispozícii sieťové a bezdrôtové funkcie a mali takpovediac slobodu tlače.

Na fotografiách môžete vidieť označenie G650, na Slovensku bude tento model dostupný pod označením G640.

Už len samotný fakt, že máte tankové náplne, je jasný ukazovateľ zamerania na vyššie objemy tlače. Farebné atramenty sú oddelené a sú vpravo, vľavo na tlačiarni po vyklopení veka máte priestor na čiernu a sivú farbu. Toto je kombinácia, ktorá výrazne pomôže pri tlači fotografií. Softvér, či už v počítači alebo vo forme mobilnej aplikácii umožňuje vybrať typ papiera od výrobcu a tým dosiahnuť čo najlepšie výsledky tlače.

Pripojiť sa dá cez USB kábel, no zaujímavejšie bude použiť pripojenie na Wi-Fi alebo Direct Wi-Fi či AirPrint. Pixma má len malý displej, preto sa treba viac spoľahnúť na ovládanie cez aplikáciu. Kopírovanie alebo skenovanie zvládnete aj cez tento displej a súpravu tlačidiel na zariadení. Je vhodná viac tam, kde treba tlačiť, nie skenovať. Skener tu je, no nemáte podávač, čiže sa nedajú robiť hromadné skenovania viacerých listov papiera.

Všetko, čo treba nastaviť, zvládnete na dvojriadkovom displeji. Univerzálnych vecí je tu viac. Napríklad podávač papiera. Ten je na zadnej strane, čím dochádza k ceste papiera vo forme písmena L. Použitie tvrdších papierov nebude mechanizmu robiť problémy, ako napríklad pri umiestňovaní v spodnej časti, kde musí opísať dráhu písmena U.

Sú to detaily, vo výsledku ale všetky hrajú vo váš prospech. Tlače obyčajných dokumentov nie je úzke hrdlo a rovnako tak nebudete mať problém pri tlači fotografií alebo prezentačných materiálov na hrubší papier.

Tým, že je navrhnutá aj na tlač fotografií, je tu podpora tlače bez okrajov a to až na formáty A4 a Letter. Rovnako tak aj pri menších formátoch. Fotografie majú najvyššiu spotrebu atramentu, výrobca ale hovorí o výťažnosti farebných atramentov až na úrovni 3800 fotografií s rozmerom 10 × 15 cm. Ešte lepší údaj je pri tlači dokumentov.

Ceny tlače

Farebných vytlačíte až 8000, čiernobielych 3700 strán. Cena jednej fľaštičky je 11,90 eur. To v zjednodušenom prepočte znamená cenu 0,32 centov za čiernobiely dokument a 0,89 centov za farebný. Len pre uvedomenie, cena nie je ani 1 cent za výtlačok. Ilustračne môžeme uviesť príklad pre farebnú fotografiu 10 × 15 cm. Tu by vás tlače jednej fotografie vyšla na 1,87 centov.

Rozlíšenie tlače je pri použití špeciálneho papiera až do 4800 × 1200 dpi a pri bežnej tlači dokumentov sa dá počítať približne s rýchlosťou zhruba 5 strán za minútu.

Finálne slovo

Canon Pixma G640 je vhodná tam, kde sa bude tlačiť. Do kancelárie alebo domácnosti, avšak to podstatné je, že sa nechcete obmedzovať, koľko vytlačíte. Samotná multifunkcia nie je najlacnejšia.

Odpovedá ale tomu, aby ste ihneď po kúpe začali šetriť. A to sa vám s klasickým systémom dvoch náplni (ČB + TriColor) určite nepodarí. Tu férovo zaplatíte zariadenie a technológiu. Výrobca sa nesnaží dohnať stratené náklady na vysokých cenách atramentov.

Zdroj: Samuel Hindy

Cena: 269 eur

Zapožičal: Canon

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.