Canon naozaj prichádza s novinkami, ktoré tu ešte neboli. PowerShot ZOOM je jednoduché zariadenie, ktoré si zoberiete so sebou napr. do prírody a fotíte pomocou neho aj vzdialené objekty. V porovnaní so smartfónom dostanete lepšiu kvalitu fotografie a lepšie priblíženie.

Canon PowerShot ZOOMZdroj: TOUCHIT.sk
Canon PowerShot ZOOM sa pohodlne drží v jednej ruke

Základné parametre

PowerShot ZOOM je ľahký vreckový fotoaparát s rozlíšením 12 miliónov bodov, stabilizáciou obrazu a veľmi jednoducho ovládateľným dvojkrokovým zoomovým objektívom.

Okrem fotenia dokáže PowerShot ZOOM aj natáčať video a to v rozlíšení Full HD. Rozsah ohniskových vzdialeností je 100 mm ako základ a 400 mm opticky v prvom kroku a 800 mm pri inteligentnom digitálnom priblížení. Fotí pri svetelnosti f/5.6 alebo f/6.3. ZOOM sa prepína veľmi rýchlo, nemusíte na nič čakať.

Canon PowerShot ZOOMZdroj: TOUCHIT.sk
Canon PowerShot ZOOM je veľmi ľahký aj odolný na prenášanie

Pre koho je určený?

Ide o zariadenie, ktoré sa vám vyplatí v rodine, ktorá rada chodí do prírody alebo obľubuje šport. Dá sa takto napr. zachytiť športový výkon vášho syna a to naozaj na veľkú vzdialenosť. Špeciálne digitálny zoom je ideálny na zachytenie voľne žijúcich zvierat na veľkú vzdialenosť – typické sú napr. dravé vtáky či srnky.

PowerShot ZOOM váži iba 145 gramov a dá sa pohodlne vopchať do vrecka. Ako sme si vyskúšali, fotky aj video sú stabilné. Ide o stabilizáciu v 4 osiach a naozaj v tomto prípade nemáte rozmazaný výsledok. Je to dané aj tým, že Canon tu použil svoj obrazový procesor Digic 8.

Ovládanie

Celé zariadenie je minimalistické a ovládanie zabezpečuje len 5 tlačidiel. Dá sa tak ovládať len jednou rukou. Systém menu sa podobá na fotoaparáty Canon, ale je výrazne zjednodušený. Je to prístroj typu namier a spusť. Nemáte príliš čo nastavovať a všetko sa vyberá automaticky. Nemáte tak čo nesprávne nastaviť.

Canon PowerShot ZOOMZdroj: TOUCHIT.sk
Nastavenie zoomu na jedno potlačenie prsta

Všetko vidíte v elektronickom hľadáčiku s vysokým rozlíšením a v ňom veľmi dobre vidíte to, čo chcete zachytiť alebo natočiť. Na zachytenie športu je dôležité aj to, že PowerShot ZOOM umožňuje realizovať fotografie v sériovom snímaní až 10 snímok za sekundu. Tiež je tu priebežné automatické zaostrovanie so zameraním sa na tvár osoby, prípadne s ostrením na jeden bod.

Canon PowerShot ZOOMZdroj: TOUCHIT.sk
Spodné ovládanie umožňuje napr. natáčanie videa

Prevádzka na batériu

Batéria v prístroji vydrží celý deň práce. Pomocou nabíjačky s portom USB-C sa dá dobiť za 2 hodiny. Nabíjačka je súčasťou rozšíreného balenia, tu sa nachádza aj microSD karta s kapacitou 32 GB.

Canon PowerShot ZOOMZdroj: TOUCHIT.sk
Canon PowerShot ZOOM a priestor pre microSD kartu a USB-C pripojenie

Pripojte sa a zdieľajte svoje zážitky

PowerShot ZOOM je možné pomocou Wi-Fi a Bluetooth pripojiť k smartfónu cez aplikáciu Canon Camera Connect. Takto máte aj živý náhľad na fotenú scénu, prípadne využijete smartfón ako diaľkovú spúšť. Je to aj ideálna cesta, ako nafotené zábery okamžite publikovať na sociálnych sieťach. Rovnako sa takto dajú fotografie zdieľať s blízkymi.

Pozrite si príklad fotenia s týmto fotoaparátom:

Cena fotoaparátu v rozšírenom balení je 329 eur

Zdroje: vlastné, Canon

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.