V stánku spoločnosti Canon na veľtrhu ISE 2024 sme našli jednoducho použiteľné automatizované riešenia videa v rozlíšení 4K.

Canon nám predstavil celý rad riešení vhodných pre firemný a vzdelávací segment s riešeniami v oblasti virtuálnej reality, virtuálnej produkcie, tvorby firemných štúdií a vzdelávania na diaľku. V stánku spoločnosti Canon sme našli PTZ kamery, kinokamery, systémové bezzrkadlovky EOS R a ďalšie fotoaparáty, ktoré prinášajú zmeny na vzdelávacom a firemnom trhu.

Ako prvé sme si pozreli riešenie, ktoré pripraví obsah pre vzdelávanie vo virtuálnej realite. Základom je revolučný objektív CANON RF 5.2MM F2.8L DUAL FISHEYE, ktorým zachytíte svet vo virtuálnej realite.

Objektív Canon RF radu L na zachytenie virtuálnej reality

Je navrhnutý tak, aby vaša cesta k virtuálnej realite bola jednoduchá a plynulá. Kompaktný stereoskopický objektív RF radu L pritom dokáže zachytiť mimoriadne ostrý obsah. Spolu s fotoaparátom, softvérom a počítačom sa zachytené zábery premenia na zážitok vo virtuálnej realite, ktorá vás vtiahne do prostredia.

Stánok firmy Canon s virtuálnou realitouZdroj: TOUCHIT.sk
Stánok firmy Canon s virtuálnou realitou

My sme si to aj vyskúšali, zachytili sme vo virtuálnej realite nás samých a neskôr sme sa sledovali pomocou okuliarov pre virtuálnu realitu. Zachytený obraz pritom spracováva výkonný počítač, výsledok posiela do routra, a ten ho bezdrôtovo prenáša do okuliarov pre virtuálnu realitu.

Obraz zachytený fotoaparátom EOS RF 5 pre virtuálnu realitu
Obraz zachytený fotoaparátom EOS RF 5 pre virtuálnu realitu

Ďalšou prezentáciou bolo XR štúdio, ktoré je určené na vytvorenie firemného virtuálneho štúdia s relatívne nízkymi nákladmi. Využíva sa pritom riadiaci člen pre PTZ kamery Canon RC-IP1000. Pomocou neho môžete ovládať a monitorovať až 200 kamier pričom je vybavený 7-palcovým multifunkčným dotykovým displejom, ergonomickým joystickom, ovládačom zoomu a prvkami na presné ovládanie.

Canon RC-IP1000 ako riadiaci člen pre PTZ kamery
Canon RC-IP1000 ako riadiaci člen pre PTZ kamery

XR Studio dokáže kombinovať obraz tak, že celú prezentovanú plochu vyplní želaným pozadím a do neho vloží osoby, ktoré sa vtedy pokojne môžu nachádzať na úplne inom mieste. Prezentované pozadie bolo vytvorené pomocou LED steny Alfalite 1,9 mm XR LED.

Funkcie nového štúdia sme si vyskúšali osobneZdroj: TOUCHIT.sk
Funkcie nového štúdia sme si vyskúšali osobne

Pred tieto osoby je možné navyše vložiť ďalšie prvky ako sú napr. grafy alebo vysvetľujúce texty. Ako obyčajne, integráciu osoby do takto pripraveného štúdia sme si vyskúšali osobne a funguje to skvele. Celé riešenie je tu postavené na obľúbených PTZ kamerách. Celkovo je toto úplne nový trend na tvorbu filmov alebo firemných prezentačných videí, ktoré obsahujú aj prvky rozšírenej reality. Práve tu sa využíva aj systém InfinitySet od firmy Brainstorm.

PTZ kamera Canon CR-N700
PTZ kamera Canon CR-N700

Veľmi pekné riešenie bolo podnikové štúdio s multikamerovým systémom. Je to cesta, ako vytvoriť naozaj pôsobivé vysielanie napr. od vedenia firmy. Pritom v jednom systéme je možné integrovať lacné, ale aj drahšie kamerové systémy. Využiť sa dajú PTZ kamery, ale aj digitálne fotoaparáty a profesionálne kamery Canon. Všetko je tu prepojené s ovládacím panelom, ktorý je vytvorený  v spolupráci so spoločnosťou Skaarhoj. Videli sme možnosť dotykového ovládania v rámci riešenia všetko v jednom. V tomto zariadení sa nahrávka aj uschováva a ďalej spracováva.

O PTZ kamery od firmy Canon bol veľký záujemZdroj: TOUCHIT.sk
O PTZ kamery od firmy Canon bol veľký záujem

Ako je zrejmé, pre Canon a spracovanie videa sú veľmi dôležité kamery typu PTZ, pri ktorých sa dá na diaľku ovládať ich nasmerovanie v dvoch osiach a tiež je tu diaľkové nastavenie zoomu. Z celej ponuky Canonu nás najviac zaujala PTZ kamera CR-N700 s rozlíšením 4K60P, pripojením 12G-SDI a špičkovým automatickým zaostrovaním s možnosťou inteligentného automatického sledovania snímanej osoby alebo predmetu.

Fotografická komora Alphastudio XXL
Fotografická komora Alphastudio XXL

Na záver sme boli pri stánku, kde bola prezentovaná automatizácia fotenia predmetov alebo osôb pre potreby e-shopov. Prezentované riešenie kombinuje fotokomoru Alphastudio XXL, ktorú vytvorila poľská spoločnosť Orbitvu, pričom o fotenie sa staral fotoaparát Canon EOS R5 C s rozlíšením 45 Mpx.

Fotenie produktu v špeciálnej fotokomoreZdroj: TOUCHIT.sk
Fotenie produktu v špeciálnej fotokomore

Videli sme proces fotenia ošatenia pre e-shop s tým, že celý proces je automatizovaný vrátane otáčania modelky vo fotografickej komore.

Zdroje: Canon, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.