Robot Cassie Blue nemá žiadne zbrane a zatiaľ ani schopnosti na evakuáciu ľudí.

Tento prototyp môže poslúžiť ako odrazový mostík na vytvorenie robotov, ktoré by boli nasadené na záchranu ľudských životov.

Univerzita v Michigane vytvorila diaľkovo ovládaného dvojnohého robota, ktorý už svojou základnou konštrukciou je predurčený na ťažké operácie, namiesto doručovania poštových balíkov.

Od svojho debutu na jeseň minulého roka si prešiel za šesť mesiacov ohňom, snehom, vodou a dokonca aj jazdou na Segway.

Tím z Michiganskej univerzity využil pred pár dňami kontrolované vypaľovanie trávnika na obnovenie pôvodnej vegetácie, aby sa s robotom trochu zabavil. „To je 250.000 dolárov, chlapci!“ Vykríkol jeden z inžinierov, keď sa robot otočil smerom k plameňom.

Päť motorov na každej nohe umožňuje Cassie Blue chodenie, státie a otáčanie sa rovnako ako človeku. Ale zatiaľ čo je možné ho ochrániť pred plameňmi a samozrejme pri tom nevdychuje dym, stále mu chýba potrebná výbava na ochranu životov ľudí a zvierat.

Cassie Blue je testovacia vzorka, ktorá poslúži ako inšpirácia pri ďalšom vývoji dvojnohých robotov. Takisto sa overuje matematika, ktorá bola použitá pri vývoji. Vývojári neustále vylepšujú algoritmy pre čo najlepšie výsledky. Cassie Blue sa momentálne riadi heslom: “Pomaly, ale stabilne.”

Cieľom vývoja je vytvorenie niekoľkých stratégií kontroly, ktoré umožnia robotom zdolávať rozmanité povrchy. Napríklad sneh, skaly, schody a vo všeobecnosti ísť tam, kde sa kolesá nedostanú.

Cieľom tímu vedcov je dosiahnutie autonómneho pohybu robota aj všade tam, kde bude pohyb inak náročný, a to všetko so zachovanou stabilitou na základe výstupov z veľkého množstva senzorov.

zdroj: geek

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/roboty-z-boston-dynamics-sa-predvadzaju/153574

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.