Kompletnú batériu pre elektromobil dokáže táto linka zostaviť a doslova „vypľuť“ za 2,5 minúty, čo je svetový unikát.

Nová výrobná linka je vysoko automatizovaná a podľa slov zástupcov spoločnosti aj veľmi flexibilná na prípadné zmeny v komponentoch. Spoločnosť Contemporary Amperex Technology, v skratke CATL, je jedným z najväčších dodávateľov batérií na svete s ohľadom na výrobnú kapacitu. Nedávno spustila táto spoločnosť novú výrobnú fázu s inovatívnymi linkami, ktoré sú extrémne rýchle a na 95 % automatizované, takže dokážu produkovať zásadne viac batérií ako tomu bolo doposiaľ.

CATL
CATL Smart and Automated Plant

V praxi vie takáto linka vyrobiť jeden batériový článok za 1 sekundu a kompletnú lítium-iónovú batériu pre elektromobil zostaví za približne 2,5 minúty. Priemerný produkčný čas s ohľadom na rôzne tipy batérií nie je známy, no nebude veľmi ďaleko od vyššie uvedeného času. CATL patrí medzi hlavných dodávateľov batérií pre automobilky ako Tesla, Mercedes-Benz, BMW a množstvo ďalších. Tieto automobilky produkujú čoraz viac elektromobilov a elektrifikovaných modelov, takže aj dopyt po samotných batériách je, pochopiteľne, väčší.

Výroba spoločnosti CATL sa nachádza v časti mesta Guijang, Guian New District – juhozápadná Čína. Nová produkcia je v hale, ktorá sa rozprestiera na ploche s výmerou takmer 1 kilometer štvorcový. Aktuálne sa pracuje na druhej fáze fabriky, pričom po dokončení a kompletnom spustení bude táto fabrika produkovať kapacitu 60 GWh ročne. Prvá fáza v celkovej hodnote 960 miliónov dolárov je spustená a poskytuje výrobnú kapacitu 30 GWh ročne.

Dodajme, že spoločnosť CATL bola v prvom polroku 2023 s vysokým náskokom najväčším svetovým dodávateľom batérií pre elektromobily, pričom poslala do obehu takmer 93 GWh v rôznych batériových článkoch. Očakáva sa, že do konca roka vyprodukuje táto spoločnosť zo všetkých výrobných liniek približne 200 GWh, čím zásadne predbehne konkurenciu ako napr. LG Solution, BYD, Panasonic, SK On a pod.  

Zdroj: Insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE