Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Slovensku sa za prvý štvrťrok predali kryptomeny za viac ako 30,8 milióna EUR, v susednej Českej republike to bolo viac ako 88,6 miliónov EUR. Táto suma predstavuje viac ako trojnásobok oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Dopyt ťahal predovšetkým rastúci kurz Bitcoinu, ale aj ďalších kryptomien. Minuloročné obchodovanie pritom výrazne ovplyvnil aj nástup pandémie koronavírusu.

Na Slovensku bol objem obchodu s digitálnym zlatom v porovnaní s Českou republikou zhruba tretinový, pričom za prvý kvartál dosiahol viac ako 30,8 miliónov EUR.

„Môžeme povedať, že Českú republiku na začiatku roka zachvátila bitcoinová horúčka, ktorá súvisela s prudkým nárastom jeho ceny až na dvojnásobok. Očakáva sa pritom, že tento rast by mohol ešte pokračovať. Ďalším dôvodom bolo obmedzenie iných investičných príležitostí, ako aj jednoduchý spôsob nakupovania Bitcoinu,“ hovorí riaditeľ Bitstock.com Martin Stránsky.

Podľa Stránskeho sa cena Bitcoinu od začiatku roka zvýšila o viac ako 90 percent zo zhruba 29 000 dolárov až na súčasných 57 000 dolárov, teda o takmer 48 tisíc EUR.

„Po príchode koronavírusu sa Bitcoin osvedčil ako aktívum, ktoré na krízu nereaguje priamo, ako to robia cenné papiere alebo dlhopisy. Kvôli svojej rastúcej hodnote je tak bez ohľadu na prepad ekonomiky veľakrát označovaný ako digitálne zlato,“ opisuje Stránsky.

Záujmu o Bitcoin nahrávajú jednoduchšie možnosti obchodovania ako aj príchod známych investorov,  ktorí dôveryhodnosť kryptomien ešte zvyšujú. Dopytu stále nahráva aj extrémne expanzívna politika centrálnych bánk, ktorá vyvoláva obavu zo znehodnotenia konvenčných úspor a peňazí ako takých, ako aj stále klesajúce úrokové miery.

Viac o bitcoine a ďalších digitálnych menách

Podcast Dotyk: Ako fungujú kryptomeny

Značky: