Tenký dizajn a tradičné rozmery. To znamená 5,5-palcový displej v klasickom tele s pomerom strán 16 : 9. Je trochu širší do ruky, no pre fanúšikov klasického a zatiaľ univerzálne kompatibilného displeja, je model Sense prínosom. Kovové telo sa dobre drží v ruke. Keďže je tenšie, nebude sa šmýkať tak, ako hrubšie modely s väčším zaoblením. Po tejto stránke je to jednoznačne príjemný kúsok. Na prvý pohľad z kategórie telefónov za 300 eur.

Displej s rozlíšením HD nám bohato postačoval. Ani raz sme si neuvedomili, že potrebujeme Full HD. HD má priaznivý dopad na výdrž smartfónu. Niežeby trhal rekordy vo výdrži, to sa zase povedať nedá. Vďaka čistému Androidu je tu optimalizácia spánkového režimu. Avšak pozor na nenásytné aplikácie.

Telefón vydrží prakticky celý deň normálneho používania. No pri silnejšom zaťažení už idete s batériou prudšie nadol. V tomto prípade pri fotení a typicky pri čítaní s vyšším jasom displeja. Batéria s kapacitou 3000 mAh je však dobrý základ. Pálčivým problémom je nabíjanie. Batéria podporuje nabíjanie s prúdom 1 A a 5 V napätím.

Môžete pripojiť aj výkonnejšiu nabíjačku, ale nijak si nepomôžete. Čakať vyše troch hodín na nabitie telefónu je nadnes naozaj priveľa. Zabudnete ho dať v noci nabíjať a cez deň už prakticky nemáte šancu mobil poriadne nabiť.

Model telefónuArchos Sense 55DC
Operačný systémAndroid 7.0, bezpečnosť 5. 7. 2017
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek MT6737, 4-jadrový, max. 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1 LE, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx + 2 Mpx / VGA, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / VGA, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 77 × 8 / 171
KonektorUSB-C
ZapožičalArchos
Cena [EUR s DPH]159
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score26631
PCMark for Android – Performance2552
3DMark Sling Shot Extreme – Total109
Graphic88
Physics713
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Zadná strana má dva fotoaparáty, oba sú chránené vystúpeným lemovaním. Veľký kruhový snímač odtlačkov nebol taký presný, ako by sme si predstavovali. Stále sa však pohybujeme v dobrej rýchlosti a spoľahlivosti. Nič neobvyklé, ale pri porovnaní s inými smartfónmi sme si to všimli.

Jediné rozšírenie v podobe aplikácií, je prehrávač na video s podporou vyhľadávania sieťových zdrojov, napríklad NAS. V poriadku, toto sme ocenili, rovnako ako vstavaného správcu súborov. Všetky ostatné aplikácie si nainštalujete a mnohí to majú radšej. Aplikácie od výrobcu sa totiž neraz vnímajú ako duplicity.

Široký výber smartfónov nájdete na www.nay.sk
Operačný systém je rýchly a tu sme so smartfónom spokojní. Dá sa bežne používať a nebavíme sa o 2 GB RAM, ktorá sa dosť rýchlo zaplní. Prehliadanie internetu alebo spúšťanie a prepínanie aplikácií medzi sebou zvláda telefón pomerne dobre. Rozšírenie v podobe operačného systému je prístupné z hlavnej obrazovky dlhým podržaním na prázdnej ploche.

Dá sa upraviť rozloženie ikon až do veľkosti mriežky 8 × 8. Užitočné pre tých, čo majú radi ikony na ploche a čo najmenej domácich obrazoviek. Zmeny úprav sú kozmetické a týkajú sa veľkosti ikon a grafických efektov.

Ako vidno, aj telefóny v spodných cenových hladinách vedia dobre fotiť. Teda pokým je svetlo. S duálnym fotoaparátom spravíte pekný rozostretý bokeh efekt. Je však vidno, že ide o softvérovú úpravu. Na malej obrazovke to neuvidíte, pri prezeraní fotiek na notebooku je umelé rozmazanie podstatne viac vidieť. Zaostrovanie je rýchle. V horších svetelných podmienkach majú fotky viac šumu, treba s tým počítať. V tomto prípade aj s dlhším časom ostrenia.

thumbs-up-icon

Výhody

  • tenké telo
  • dva fotoaparáty
  • USB-C aj keď iba tvarom konektora
  • cena a výkon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • pomalé nabíjanie

 

Cena: 159 EUR

Zapožičal: Archos

Verdikt

Archos Sense 55DC je cenovo dostupný smartfón. Spravíte s ním efektné fotky, má tradičný pomer displeja 16 : 9 a je rozmernejší, čo mnohí stále na 5,5-palcovom modeli ocenia. Okrem pomalého nabíjania nemá Sense vyslovené nedostatky.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018,  ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.