Mini dron Tello ponúka zaujímavé možnosti a nové technológie za prijateľnú cenu

Čínsky startup, Ryze Tech, aktívne spolupracoval na vývoji Tella so spoločnosťami DJI a Intel. Vývojári z DJI sa postarali o to, aby bolo ovládanie drona a používateľský zážitok na čo najvyššej úrovni. Intel vyrobil pre Tello špecifický procesor.

Tello nie je žiadny profesionálny dron, cieľovou skupinou sú deti a začiatočníci, ktorí sa chcú zabaviť, nazrieť do sveta týchto zariadení, a tiež sa naučiť programovať. Používateľ sním dokáže robiť rôzne kaskadérske kúsky, ktoré sa naučí alebo si ich naprogramuje. Konštrukcia dronu je plastová a v balení budú prítomné 4 náhradné vrtule, jedna batéria a 4 ochranné rámy pre vrtule.

Tello váži iba 80 gramov, na jedno nabitie dokáže lietať až 13 minút a nechýba mu ani kamera. Kamera je elektronicky stabilizovaná a dokáže nahrávať HD (720p) video alebo vytvárať 5 Mpx fotografie. Z bezpečnostných prvkov sú prítomné dva snímače polohy (VPS) v spodnej časti. GPS modul chýba, ale v tomto prípade je to pochopiteľné. Softvérové ochranné prvky vás upozornia na slabú batériu a v prípade straty spojenia Tello autonómne pristane. Ak to bude nad vodou, tak ste dolietali.

Dron je ovládaný pomocou aplikácie v smartfóne a komunikuje prostredníctvom Wi-Fi s max. dosahom 100 metrov. K dispozícii má byť aj klasický ovládač, s ktorým bude ovládanie určite plnohodnotnejšie – spôsob komunikácie je zachovaný. Tello využíva technológiu, resp. čip – Intel Movidius Myraid 2 VPU, ktorý pracuje s rozpoznávaním objektov, pričom môže dron reagovať na gestá alebo napr. pristávať na ruke používateľa. Táto technológia spolupracuje s piatimi senzormi v prednej časti zariadenia, ktoré rozpoznávajú reakcie/gestá používateľa. Podobný systém využíva dron – DJI Spark.

Okrem toho, že sa s Tellom zabavíte, tak sa môžete naučiť aj základy programovania a vytvárať rôzne scenáre, podľa ktorých sa bude zariadenie riadiť. Letové režimy je možné programovať pomocou jednoduchého kódovacie nástroja – Scratch MIT. Pokročilí používatelia môžu pomocou sady Tello SDK vyvíjať aj softvérové aplikácie. Základná aplikácia pre Tello je dostupná pre Android a iOS zariadenia zdarma. Nachádza sa v nej aj niekoľko základných letových režimov, s ktorými sa dajú vytvárať zaujímavé zábery.

Dron Ryze Tech Tello by mal byť dostupný od marca 2018 za cenu 99 USD (83 eur). Veríme, že sa postupom času dostane aj na náš trh a vo veľmi podobnej cene.

Zdroj: pcmag.com

Prečítajte si aj:

CES 2018: DJI Osmo Mobile 2 je podstatne lepší a lacnejší ako predchodca

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE