Prvú generáciu DJI Osmo Mobile sme mali v redakcii už niekoľkokrát, pričom sa vždy potvrdilo, že ide o najlepší stabilizátor pre smartfóny

Keďže bola prvá generácia dlhodobo jednotkou na trhu (ďalej „Osmo 1“), tak konkurencia neváhala a začala sa doťahovať do takej miery, že bol nutný nástupca (ďalej „Osmo 2“). Spoločnosť DJI využila, resp. každý rok využíva CES na predstavenie nových produktov, o ktorých sa správy do celého sveta šíria rýchlosťou svetla. Na včerajšej tlačovej konferencii boli predstavené rovno dva zaujímavé produkty – DJI Osmo Mobile 2 a DJI Ronin-S.

DJI Osmo Mobile 2 má veľmi podobnú konštrukciu ako predchodca, ale zmeny sú skutočne podstatné. V základe však zostáva Osmo Mobile špičkovým trojosím stabilizátorom s bezsilovými motormi a viacerými senzormi, ktoré zabezpečujú dokonalú stabilizáciu videa za každých okolností. Nová konštrukcia je vyrobená z kompozitného materiálu s vysokou pevnosťou, čím bola dosiahnutá aj redukcia hmotnosti oproti predchodcovi. Osmo 1 má hmotnosť 501 gramov, pričom novinka má presne o 16 gramov menej (485 gramov). Nie je to síce veľký rozdiel, ale ak ho máte v ruke celý deň, tak poteší každý gram.

Zmeny nastali aj v ovládacích prvkoch, ktoré majú zmenenú pozíciu, a taktiež funkčnosť. Po novom bude možné cez hlavné tlačidlo konfigurovať aj preferencie fotoaparátu a kamery. Samozrejmosťou je zachovanie ovládacieho (smerového) joysticku a napájacieho tlačidla v bočnej stene, ktoré je presunuté z pravej strany na ľavú. V pravej strane sa nachádza microUSB konektor, cez ktorý sa Osmo 2 nabíja. V zadnej časti je klasický USB-A port, cez ktorý dokáže Osmo nabíjať smartfón, slúži ako powerbanka.

Táto zmena je veľmi dôležitá, nakoľko Osmo 2 už nemá vymeniteľnú batériu ako predchodca, ale plne integrovanú, pričom vám ju vymenia iba v servise. Nová LiPo batéria má kapacitu 2600 mAh a deklarovanú výdrž až 15 hodín. To je oproti predchodcovi s výdržou v priemere 3 hodiny skutočný posun, aj keď vymeniteľná batéria má značné benefity. Výhodou je aj možnosť nabíjať Osmo 2 pomocou powerbanky. Nabíjanie do plnej kapacity by malo trvať približne 2 hodiny.

Z konštrukčného hľadiska sa zmenil aj držiak smartfónu, ktorý môže meniť polohu. Vložené zariadenie je použiteľné horizontálne, ale aj vertikálne, čo doposiaľ nebolo možné. Osmo 2 je kompatibilné so všetkými zariadeniami so šírkou 58,6 až 85 mm. Z bočnej strany zmizol aj 1/4″ statívový závit s ozubenou aretáciou na pripojene príslušenstva, ktorý bol pre určité príslušenstvo umiestnený neprakticky.

1/4″ závit však zostal a vďaka integrovanej batérii ho mohli konštruktéri umiestniť na spodok zariadenia, ale už bez ozubenej aretácie. Výhodou tohto riešenia je možnosť jednoduchého umiestnenia na statív, v čom mal predchodca značné problémy. Samozrejmosťou je spätná kompatibilita so všetkým príslušenstvom.

Upgrade dostane aj aplikácia DJI GO, ktorá je už v aktuálnej verzii skutočne prepracovaná. Osmo 2 ponúkne v spojení s touto aplikáciou nové režimy snímania panoramatických a časozberných záberov (Motion Timelapse / Hyperlapse). Chýbať nebudú ani režimy ako Light Trail (zachytávanie svetla s dlhou expozíciou), Zoom Control (plynulé približovanie v pohybe), Slow-mo (spomalené zábery) a samozrejme Active Track (sledovanie označeného objektu). Zachovaná zostala aj funkcia priameho streamovania videa na sociálne siete – Facebook, YouTube a pod.

To najdôležitejšie! DJI prichádza s novou cenovou politikov a Osmo 2 sa má v USA predávať za neuveriteľnú cenu 129 USD, bez dph (107 eur). Táto cena je vskutku neuveriteľná a sme zvedaví, aká bude v skutočnosti, resp. v Európe. Spoločnosť DJI vo veľkom zlacňuje aj staršie zariadenia, pričom Osmo 1 je možné aktuálne zakúpiť už od 230 eur. Otázkou je, bude novinka lacnejšia ako prvá generácia alebo zníži DJI cenu Osmo Mobile 1 na minimum?

Novinka bude oficiálne dostupná od 23. januára, výhradne na e-shope spoločnosti Apple. Začiatkom februára bude k dispozícii aj na oficiálnom e-shope spoločnosti DJI a následne vo všetkých krajinách s oficiálnym zastúpením

Zdroj: DJI.com

Prečítajte si aj:

CES 2018: DJI RONIN-S je ručný stabilizátor pre fotoaparáty, ktorý vyplnil dieru v ponuke

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE