Amazon Echo, to je inteligentný reproduktor s virtuálnou asistentkou Alexa, ktorá vám uľahčí fungovanie v domácnosti, poradí s rôznymi otázkami, spustí hudbu, zapíše poznámku alebo zavolá uber.

Avšak, položíte toto zariadenie na jedno miesto – a tam zostane. Má síce špeciálne (vysokocitlivé) mikrofóny, ktoré započujú váš hlas na dostatočnú vzdialenosť, ale nebude za vami chodiť. Amazon Echo je najpopulárnejšie zariadenie s virtuálnou asistentkou, ktoré používa množstvo ľudí, od toho sa odvíja aj tento nápad robota Lynx, ktorý asistentku doplní.

„Za zrodením robota Lynx stojí známa spoločnosť Ubtech Robotics, ktorá má na konte viacerých zaujímavých robotov.“

Využiteľnosť spočíva v tom, že robot môže za používateľom chodiť a sprevádzať ho (plniť priania) v každej časti domácnosti. Obmedzenie tu samozrejme je, nevie prekračovať vysoké prahy a chodiť po schodoch. Napokon, jeho rýchlosť nedosahuje rýchlosť ľudskej chôdze. Jeho „výhody“ spočívajú v integrovanej kamere (špičkovej kvality), ktorá rozpoznáva ľudské tváre a podľa toho napr. odpovedá na otázky alebo oslovuje menom. Zaujímavosťou je, že môžete cez robota Lynx uskutočňovať videohovory, pozerať sa vzdialene do domácnosti, môže strážiť malých domácich miláčikov a dokonca je to aj schopný tanečník. Jednoducho, bude vás prenasledovať kde sa dá a vy mu môžete rozkazovať.

Samozrejme, je to len z „núdze cnosť“ a tohto robota používatelia Amazon Echo nutne nepotrebujú, ale existuje, a to je základ. Dostupnosť zatiaľ nie je známa, ale cena by sa mala pohybovať od 800 do 1000 USD (938 eur), čo je podstatne viac, ako stojí samotný Amazon Echo. Ten kúpite za približne 180 USD (169 eur). Áno, je to robot, ktorého nebude mať hoci kto, ale skrz jeho ceny a toho čo robí, to nie je až taký výhodný „obchod“.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE