Na výstave CES v Las Vegas sme sa zastavili aj pri stánku spoločnosti DJI, ktorá predstavila nové produkty pre rok 2017.

Spoločnosť DJI je známym výrobcom špičkových dronov, ktoré majú rôzne využitie – rekreačné lietanie, priemysel, bezpečnosť a pod. Popri dronoch má DJI v portfóliu rôzne príslušenstvo a softvér pre tieto zariadenia, ako aj foto/video príslušenstvo pre mobilné telefóny.

Osmo – Zenmuse M1 – Viacprvkové stabilizačné zariadenie (gimbal) pre mobilné telefóny, presnejšie vrchná – pohyblivá časť. Toto zariadenie nie je kompletný produkt na používanie, resp. stabilizáciu videa. Ide o náhradnú – viacprvkovú hlavicu, ktorá je kompatibilná s viacerými DJI zariadeniami – Osmo, Osmo +, Osmo Pro a Osmo RAW. Po inštalácii na niektoré z týchto zariadení vytvoríte kompletný – použiteľný gimbal, ktorý stabilizuje video natáčané smartfónom.

Zenmuse M1 má takmer všetky vlastnosti ako Osmo Mobile, vrátane ActiveTrack, Motion-TimeLapse, panoráma a pod. Avšak, s Osmo Mobile nie je kompatibilný. V podstate ide o náhradný (vymeniteľný) diel k vyššie uvedením zariadeniam. Kompatibilné telefóny sú od 4“ do 6“-palcov. Dostupnosť je okamžitá (na stránkach DJI) a cena je stanovená na 169 USD (159 eur) Podrobnú špecifikáciu zariadenia nájdete > TU.

Osmo Mobile Silver – V tomto prípade nejde o nové zariadenie, ale len o doplnenie farebného prevedenia, ktoré bolo doteraz iba v čiernej farbe. Od januára 2017 je možné zakúpiť Osmo Mobile v striebornom prevedení. Špecifikácie a určenie zostáva rovnaké. Ide o gimbal, ktorý zabezpečí „dokonalú“ stabilizáciu videa – natáčaného smartfónom.

Keďže je to špecifické zariadenie za pomerne vysokú cenu, ponúka množstvo zaujímavých funkcií a možností. Dostupnosť je okamžitá (na stránkach DJI) a cena je stanovená na 299 USD (282 eur). Podrobnú špecifikáciu zariadenia nájdete > TU

Phantom 4 Chinese New Year Edition – Špičkový dron spoločnosti DJI bol predstavený v novom šate. Pri príležitosti oslavy Čínskeho roka kohúta pripravila spoločnosť DJI špeciálny dizajn drona Phantom 4, ktorý je touto udalosťou inšpirovaný.

Na výber je z viacerých farebných variácií. Jedinou zmenou je dizajn, všetky parametre a špecifikácie zariadenia zostávajú nezmenené. DJI Phantom 4 je dron na profesionálnej úrovni, ktorý disponuje špičkovou 4K kamerou, čo odzrkadľuje aj jeho cenu – 1199 USD (1132 eur). Cena pre výročnú verziu je totožná s cenou bežného farebného variantu. Dostupnosť je okamžitá (na stránkach DJI). Podrobné špecifikácie zariadenia nájdete > TU.

DJI GS (Ground Station) PRO – softvérová novinka spoločnosti DJI je určená najmä pre oblasť priemyslu. Softvér je určený na detailne plánované letové misie.

Program umožňuje – plánovanie letov podľa mapových podkladov (aj offline) / plán snímkovania alebo natáčania videa – v presne určenej lokalite / nastavenie výšky a rýchlosti letu / smer a stranu, ktorou sa bude dron pohybovať / nastavenie tranzitných bodov.

Bestsellerom je špeciálny letový plán, ktorý umožní vytvárať 3D foto-modely objektov. Dron je možné pomocou tohoto programu nastaviť tak detailne, že celý let a snímanie urobí samostatne. Program, resp. aplikácia je určená pre iOS zariadenia a zaujímavosťou je, že je zdarma. No, pri cene dronov, ktoré s týmto programom spolupracujú, sa niet čo čudovať. Kompatibilitu a podrobné informácie o aplikácii nájdete > TU. Dostupnosť je okamžitá (zdarma) na App Store.

CrystalSky Monitor – Poslednou novinkou je extrémne jasný a vybavený monitor CrystalSky, ktorý je navrhnutý tak, aby poskytol bezproblémovú prácu v teréne (prispôsobený pre aplikáciu DJI GO). CrystalSky monitor je dostupný v dvoch veľkostiach – 7,85“ a 5.5“-palca. Väčší má rozlíšenie 2048 x 1536 Px s max. jasom 2000 cd/m2. Menší má rozlíšenie 1920 x 1080 Px s max. jasom 1000 cd/m2. Oba monitory majú veľmi presné prekreslenie detailov a vysoký jas, ktorý je niekoľkonásobný, ako dosahujú mobilné telefóny.

Podstatnou časťou je aj výbava a odolnosť. Čo sa odolnosti týka, monitor je prispôsobený na teploty v rozsahu -20°C až + 40°C. Tomu je prispôsobená aj batéria – 2 vymeniteľné batérie s kapacitou 4920 mAh a podporou rýchleho nabíjania. Výdrž jednej batérie je v rozsahu 4 až 5 hodín (7.85-palcový model) alebo 5 až 6 hodín (5.5-palcový model).

Špecialitou je portová výbava a plná konektivita – HDMI (až do 4K – výstup pre FPV okuliare), Dualband Wi-Fi, USB-A, microUSB a USB-C. Interná pamäť nie je k dispozícii, avšak CrystalSky má dva sloty pre microSD karty. Maximálna podporovaná kapacita nie je známa, avšak predpoklad je, že pre jeden slot to bude min.128 GB.

Tento monitor je veľmi slušne vybavený a pre profesionálov šitý na mieru. Spomenúť treba aj možnosť priamej úpravy videa/fotografií, a taktiež možnosť priameho zdieľania (stream) na sociálne siete a pod. Zariadenie podporuje kodek – H.264 a H.265. Dostupnosť a cena tohto zariadenia zatiaľ nie je známa. Kompletné špecifikácie nájdete > TU.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko – Las Vegas

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE