Spoločnosť Dring Alert System v spolupráci s popredným Francúzskym výrobcom oporných palíc – Fayet vytvorili unikátnu – inteligentnú palicu

Jej podstatou je detekcia neobvyklých situácií u dôchodcov – zdravotné ťažkosti, mdloby, alkohol, vysoká miera únavy, neskoré zobúdzanie a pod. Palica je ergonomicky prispôsobená a k dispozícii má jedno tlačidlo – SOS. Zostatok funguje automaticky.

Vstavaná technológia je veľmi malá, ale dostatočne vybavená. Disponuje akcelerometrom, gyroskopom, GPS a GSM čipom (predplatená služba). Algoritmus umelej inteligencie, v spolupráci s dátami zo senzorov, nestále vyhodnocuje situáciu. Ak sa deje niečo podozrivé, okamžite sú odosielané výstrahy na spárované zariadenia ošetrovateľov alebo rodinných príslušníkov (hovor/SMS/GPS súradnice/notifikácie – viac zariadení súčasne). Výhodou je potvrdenie výstrahy od dohliadajúcej osoby, so spätnou väzbou v palici. To upokojí používateľa, že niekto o probléme vie a bude ho riešiť.

Palica sa neustále učí návykom používateľa, podľa čoho vie lepšie vyhodnocovať rôzne neobvyklé situácie, ktoré môžu v konečnom dôsledku zachrániť život používateľa. Pri konfigurácii a párovaní palice so smartfónom ošetrovateľa sa zadávajú citlivé údaje, čo vyžaduje dostatočné zabezpečenie – to samozrejme nechýba. Palica Smartcane je určená pre používateľa, ktorí potrebuje takúto pomôcku (oporu) 24 hodín denne – pri chôdzi a pod. Iba tak je možné zaručiť správnu identifikáciu možného problému. Keďže palica obsahuje elektroniku, je potrebné napájanie. Systém je natoľko optimalizovaný, že batéria vydrží aj niekoľko mesiacov – pri zníženej kapacite upozorní dohliadajúcu osobu.

Výrobca elektroniky – Drung Alert System hovorí, že ich samostatný čip je tak malý, že ho môžu integrovať kdekoľvek. V portfóliu majú aj pracovné topánky s takýmto čipom. Táto technológia má svoje využitie, ktoré môže pomáhať v (nielen) núdzi.

Zariadenie Smartcane bolo prezentované na výstave CES v Las Vegas. Cena a dostupnosť zatiaľ nie je známa.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE