Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mobilná aplikácia od českých a slovenských vývojárov a meteorológov z Meteocentra ponúka najaktuálnejšiu predpoveď počasia pre ľubovoľnú oblasť po jednotlivých hodinách aj minútach.

Predpovede sú založené na novom, unikátnom prístupe. Na základe umelej inteligencie sa kombinuje niekoľko meteorologických modelov spolu s ďalšími metódami pre docielenie čo najpresnejšej predpovede počasia. Používateľom je teraz dostupná mobilná aplikácia pre zariadenia so systémom Android.

Pri bežných aplikáciách predpoveď obvykle vychádza z jedného meteorologického modelu, to so sebou však nesie isté limity, ktoré môžu spôsobiť nepresné koncové predikcie. Nová aplikácia sa učí na historických dátach a minulých predpovediach. Tie porovnáva so skutočnosťou a na základe toho následne vhodne kombinuje rôzne modely a predpovedné metódy s cieľom minimalizovať budúce odchýlky. Vďaka tomuto novému prístupu môžu meteorológovia pre danú oblasť a čas dosiahnuť najpresnejšiu možnú predpoveď.

„V aplikácii okrem aktuálneho prehľadu a predpovede počasia po hodinách nájdete aj predikciu zrážok po minútach na najbližšiu hodinu. Nechýba ani globálny zrážkový radar, výstrahy a upozornenia na blížiaci sa dážď,“ doplňuje Bohuslav Zeman, projektový manažér z Meteocentra.

Prehľadný dizajn s presnosťou aj pre náročných používateľov

Aplikácia je dostupná na Google Play pre všetky zariadenia s operačným systémom Android. Celkový dizajn je veľmi intuitívny a ponúka používateľom jednoduchý prístup k najaktuálnejším predpovediam pre akúkoľvek nimi zvolenú lokalitu. Dáta spolu s predpoveďami sú aktualizované v reálnom čase na základe najnovšieho vývoja počasia. Pre obývané oblasti s dostupným meraním prebieha aktualizácia väčšinou každých 10 minút. Za prvé mesiace, počas ktorých je aplikácia dostupná, už získala nespočetne veľa spokojných používateľov, a to nielen u nás, ale aj vo svete.

„Okrem predpovedí aplikácia ponúka aj plánovač vonkajších aktivít, ktorý pomocou prehľadných indexov odporučí ideálne poveternostné podmienky pre behanie, bicykel, grilovanie a ďalšie aktivity. Používatelia určite ocenia tiež možnosť prehľadných widgetov s nastaviteľnou veľkosťou, ktoré si môžu ľahko umiestniť na plochu svojho telefónu,“ hovorí Zeman.

Aplikácia „Počasie a radar Meteocentrum“ je zadarmo dostupná na stiahnutie na https://play.google.com/store/apps/details?id=com.meteosource.weather.forecast.local.radar&hl=sk

Značky: