Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Slovensku a v Čechách už dobre známy a obľúbený startup Fondee odštartoval rok vo veľkom štýle. Po fundrasingu a vytvorení nového tímu len včera oficiálne ohlásili svoj vstup na nový trh –  Poľsko. Rýchlo rastúca firma sa dokonca netají tým, že ešte tento rok začína pracovať na vstupe do ďalšej európskej krajiny.

Rast aj v ťažkých časoch

Aj napriek tomu, že rok 2022 nebol pre finančné služby jednoduchým, ide Fondee ďalej. Inflácia viac ako 15 % vytvorila neistotu na trhu a do spoločnosti priniesla akýsi strach „z toho čo bude“.

„Samozrejme, unáhlené konanie klientov a ich rušenie účtov sa dotklo aj nás. No vďaka nášmu prístupu išlo len o pár desiatok klientov,“ komentuje Jan Hlavsa, CEO a Co-founder Fondee.sk, aktuálne najdostupnejšej investičnej platformy na trhu.

„Povedzme si úprimne, medziročný rast spoločnosti o takmer 50% vôbec nie je zlý. Možno sa pýtate, ako sa nám to podarilo. Sme zástancami toho, že aj zo zlých časoch sa dá vyťažiť, a práve túto myšlienku sme šírili aj u našich klientov. Veď keď sú trhy dole, ide predsa o nákupy akcií vo výpredaji. Vďaka úsiliu, ktoré sme nasmerovali na edukáciu klientov sa nám nie len že podarilo ťažký rok ustáť, ale zároveň nám počet klientov rástol, za čo sme nesmierne vďační,“ dodáva Jan Hlavsa.

Revolučnému mysleniu sa zakladatelia firmy Jan a Eva Hlavsovci naučili ešte počas svojho profesného pôsobenia v Londýnskej City, kde podobné služby triumfujú už viac ako 10 rokov, a tak sa rozhodli moderný a dostupný spôsob investovania pre každého priniesť aj do strednej Európy.  Podľa manželov, v Poľsku, rovnako ako tomu bolo a je aj u nás, na svoj boom stále čakajú. To aj napriek tomu, že prinášajú investorom väčší úžitok ako tradičné podielové fondy.

„V našej spoločnosti totiž chýba edukácia zameraná finančnú gramotnosť, preto sa ľudia stále uchyľujú ku konzervatívnym tipom sporenia, čo chceme zmeniť“, komentujú Hlavsovci.

Ďalšia vízia rastu spoločnosti

„Možnosť ľahkej a cenovo dostupnej investície do nami navrhnutých hotových investičných riešení, okamžite dostupných pre každého – to je to, čo prinášame do Poľska“, vysvetľuje Eva Hlavsová, spoluzakladateľka Fondee.

Kým manžel dodáva: „Kým sme žili a pracovali v Londýne, zoznámili sme sa s ponukami amerických a britských spoločností podobných Fondee. Takto sme začali investovať naše súkromné peniaze a úspory. Keď sme sa rozhodli vrátiť domov, do Čiech, už sme vedeli, že takúto spoločnosť, v tom čase prvú v Českej republike, chceme založiť sami. Dokázali sme to, no už v začiatkoch sme vedeli, že Českom to pre nás nekončí.“

Aký je poľský trh?

Podľa mnohých dostupných analýz sa Poliaci ešte len učia, aké dôležité je pravidelne a dlhodobo investovať peniaze, ktoré im len tak ležia na bežných účtoch. Našťastie už v Poľsku existujú programy ako PPK, IKZE či IKE. Ide však len o programy dôchodkového zabezpečenia v rámci dobrovoľného tretieho piliera a aj keď ponúkajú rôzne doplnkové výhody, najmä v súvislosti s daňovými úľavami, nemajú dve kľúčové výhody.

  1. Ich používatelia prakticky nemajú prístup k svojim zhodnoteným finančným prostriedkom. Naopak, ich vyplatenie končí buď stratou prípadných úľav, alebo je dokonca spojené s dodatočnými nákladmi.
  2. Po druhé, sú veľmi obmedzené, pokiaľ ide o výber fondov, do ktorých môžu skutočne investovať svoje peniaze, a obmedzujú ich najmä na domáci – poľský – trh, ktorý predstavuje menej ako 1 % globálneho kapitálového trhu.

Zatiaľ zostávalo len neustále hľadať nové, pomerne atraktívne ponuky bankových vkladov, sledovať ich splatnosť. Alebo aktívne investovať priamo na burze, čo si vzhľadom na čas a kompetencie môže dovoliť len málokto. Stále neexistoval jednoduchý, pohodlný a lacný spôsob investovania dostupný pre každého dospelého. Fondee a ďalšie podobné spoločnosti riešia túto bežnú, stále rastúcu, potrebu ľudí.

„Vstup Fondee do Poľska je pokračovaním takzvaného „pasívneho vývoja“ v oblasti investícií, ktorý v Poľsku každým rokom naberá na obrátkach“ – hovorí Michał Kreczmański, Country Manager Fondee v Poľsku. „Americkí individuálni investori takéto riešenia poznajú už dlho a vo veľkej miere ich využívajú. Osobne som rád, že môžem prispieť k popularizácii tejto formy rozmnožovania peňazí aj v Poľsku,“ dodáva.

Manželia Hlavsovci sa netaja tým, že po spustení nového trhu sa začínajú plne sústreďovať na nové projekty. „Okrem mnohých veľkých produktových noviniek, ktoré čakáme v blízkej dobe, samozrejme nestagnujeme a už teraz plánujeme ďalšiu expanziu. Kto vie, možno práve takto o tok oznámime vstup na nový trh“, uzavreli manželia.

Značky: