Smartfón môže byť užitočným pomocníkom pri cestovaní. A nemáme teraz na mysli iba aplikácie na navigáciu, ale aj viacero ďalších služieb, pomocou ktorých si môžete rýchlo a jednoducho zakúpiť cestovný doklad alebo si skontrolovať cestovný poriadok. Prinášame výber tých, ktoré radi používame v redakcii TOUCHIT.

Ideme vlakom

Ideme vlakom je oficiálna aplikácia Železničnej spoločnosti Slovensko. Je dostupná pre Android, verzia pre iOS je stále vo vývoji. A hoci nie je bezchybná, urýchľuje proces kupovania lístkov na mobilných zariadeniach.

Rozhranie aplikácie je prehľadné. Môžete si skontrolovať zoznam odchodov zo zadanej stanice alebo si vyhľadať spoj a kúpiť si naň lístok. Trasy, po ktorých často cestujete, si môžete uložiť medzi obľúbené. Urýchľuje to celý proces nakupovania lístka.

Aplikácia umožňuje vytvoriť používateľský profil, v rámci ktorého si môžete zadať nárok na zľavu a vyplniť aj vaše registračné číslo. V aktuálnej verzii chýba možnosť prepojiť konto v aplikácii s kontom na stránke slovakrail.sk a tiež aj možnosť využívať kreditné konto. Považujeme to za aktuálne najväčší nedostatok. Druhý nedostatok – (ne)zobrazovanie aktuálneho meškania vlaku už spoločnosť ZSSK opravila a túto informáciu máte k dispozícii.

Kúpa lístka je otázkou troch krokov. Stačí si vybrať žiadaný vlak, triedu a na poslednej obrazovke skontrolovať údaje a nákup potvrdiť. Údaje o cestujúcom sa štandardne vyplnia z vášho profilu, v prípade potreby môžete pridať aj ďalšieho účastníka. V poslednom kroku zaplatíte objednávku pomocou platobnej karty.

Je praktické, že vaše plánované cesty sa ukladajú do sekcie Aktuálne cesty. V rámci nej sú dostupné mobilné cestovné lístky, takže tie si už nemusíte sťahovať do smartfónu z emailu, ale jednoducho ich ukážete z aplikácie. Cestovné lístky sú v rámci aplikácie uložené v aplikácii, preukážete sa nimi aj mimo internetového pokrytia.

Aplikácia je dostupná pre Android.

Cestovné lístky

Cestovné lístky je názov oficiálnej aplikácie spoločnosti RegioJet a týka sa autobusov aj vlakov. K dispozícii je pre Android aj iOS, v obchode App Store ju však hľadajte pod českým názvom Jízdenky. Aplikácia ponúka jednoduché rozhranie, v prípade iOS verzie by sme uvítali jeho modernizáciu.

Aplikácia je rozdelená do troch častí – môžete si vyhľadať spoj a zakúpiť naň lístok, skontrolovať si budúce cesty a rezervácie a takisto môžete pristupovať k vášmu profilu. Práve prepojenie s používateľským profilom považujeme za hlavný prínos aplikácie. Nemusíte sa doň neustále prihlasovať a rýchlo môžete pristupovať k vašim lístkom. Taktiež je možné pohodlne nabiť kredit.

Aplikácia Cestovné lístky spĺňa svoj účel a je praktickým pomocníkom napr. v prípadoch, keď priletíte na letisko vo Viedni a o 10 minút odchádza autobus zo zastávky. Vtedy je nákup lístka rýchlejší a pohodlnejší v porovnaní s používaním webového rozhrania. Oceníte ju aj pri cestovaní po Slovensku, resp. do Česka alebo po Európe.

Slovak Lines

Aplikácia dopravcu Slovak Lines umožňuje kupovať pomocou smartfónu lístky z Bratislavy do Viedne a na letisko Schwechat a späť. Rozhranie a funkcionalita sú základné. Určíte si stanicu odchodu a príchodu, vyberiete si čas a dátum a lístok zaplatíte platobnou kartou.

Slovak Lines láka na vyskúšanie aplikácie špeciálnou ponukou – prvý lístok si môžete kúpiť za akciovú cenu 1 euro. Dopravca tiež postupne začína pridávať ďalšie funkcie a tak si aktuálne môžete cez aplikáciu zakúpiť aj celodenný zájazd z Bratislavy do lyžiarskeho strediska Stuhleck – Semmering vrátane zvýhodneného skipassu. V lete je zase k dispozícii ponuka na cestovanie do rakúskeho strediska Neusiedl am See, počas Adventu zase zájazd na vianočné trhy vo Viedni. Na cestovanie po Slovensku však túto aplikáciu zatiaľ nevyužijete, čo je škoda. Stále však môžete nakupovať cez webový portál.

Aplikácia je dostupná pre Android aj iOS.

FlixBus

Svoju aplikáciu na nákup cestovných lístkov má aj dopravca FlixBus. K dispozícii je pre AndroidiOS. Ten má viacero zastávok na Slovensku a jazdí po celej Európe a dokonca aj v Amerike. Pomocou aplikácie si môžete kupovať lístky na všetky spoje bez ohľadu na kontinent, čo je veľmi praktické.

Aplikácia FlixBus umožňuje vyhľadať spoje na základe zadaných zastávok a dátumov. Poteší podpora používateľského konta, čo uľahčuje synchronizáciu údajov medzi aplikáciou a webovou stránkou dopravcu.

Aplikácia je rozdelená do viacerých sekcií. Okrem vyhľadávania spojov máte k dispozícii užitočnú sekciu Moje Lístky a tiež aj vyhľadávanie zastávok. Môžete si tak skontrolovať odjazdy a príjazdy autobusov pre konkrétnu zastávku.

Cestovné poriadky CP

Oficiálna aplikácia portálu cp.sk je užitočným pomocníkom, pomocou ktorého si skontrolujete cestovné poriadky pre MHD v slovenských mestách a tiež aj pre vlaky a medzimestské autobusy. Aplikácia tiež obsahuje praktické informácie o SMS lístkoch v slovenských mestách, ktoré túto službu poskytujú. Priamo v aplikácii si môžete ťuknúť na lístok, ktorý si chcete kúpiť a aplikácia vám pripraví SMS správu – vy len potvrdíte jej odoslanie.

Aplikácia je dostupná pre AndroidiOS. Zobrazuje odchody zo zadanej zastávky a tiež umožňuje vyhľadať spoj, resp. kombináciu spojov pre prechod zo zastávky A na zastávku B. Aplikácia tiež dokáže využívať aj vašu polohu, takže často stačí zadať iba miesto, kam sa chcete dopraviť.

V prípade vlakových spojov sú k dispozícii aj informácie o aktuálnom meškaní. Praktické je, že CP.sk vám vygeneruje plán trasy aj pri použití viacerých cestovných poriadkov. Dokáže vás napr. v rámci Bratislavy navigovať na vlakovú stanicu, potom vlakom do Trenčína a tam pomocou MHD na žiadanú zastávku.

Aplikáciu CP.sk považujeme za skvelého pomocníka a odporúčame ju. Jej jediným nedostatkom je absencia offline režimu. Bez pripojenia do internetu vám nepomôže.

IDS BK

IDS BK je oficiálna mobilná aplikácia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. K dispozícii je pre AndroidiOS. Ponúka informácie o jednotlivých spojoch a zastávkach a tiež umožňuje vyhľadať spojenie z bodu A do bodu B. Podobné funkcie ponúka aj aplikácia Cestovné poriadky CP.

Aplikácia IDS BK sa odlišuje najmä tým, že umožňuje pohodlný nákup cestovných lístkov priamo v aplikácii, a to pomocou platobnej karty alebo cez platobný systém Masterpass od Mastercard. Pri platbe cez Masterpass ušetríte pri platbe 20 centov. Kúpiť si môžete základné aj zľavnené lístky pre rôzne zóny. V ponuke sú aj denné lístky. Aplikácia tiež ponúka kreditný systém, takže si pre vaše konto môžete nabiť kredit a ten používať na kupovanie lístkov.

Aplikácia je dostupná v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku. Môže byť teda užitočná aj pre turistov, ktorí prídu do Bratislavy a lístky na MHD si chcú kupovať iba cez smartfón. Pripomeňme, že v prípade zahraničných telefónnych čísiel kupovanie SMS lístkov obvykle nefunguje, takže IDS BK je v tomto prípade praktické riešenie – pokiaľ bude smerom k turistom aktívne komunikované.

Ubian

Ubian je ďalšia z aplikácií, ktoré ponúkajú cestovné poriadky pre MHD pre všetky slovenské mestá a tiež aj pre vlaky a medzimestské autobusy. Aplikácia vám navrhne optimálnu trasu, vrátane prestupov.

V porovnaní s aplikáciou Cestovné poriadky CP však Ubian ponúka aj približnú polohu vozidiel MHD v reálnom čase a tiež informáciu o odhadovanom meškaní. Je to praktická funkcia, ktorá sa môže v mnohých situáciách zísť, treba však počítať s drobnou odchýlkou informácií.

Ubian takisto podporuje off-line režim. V takom prípade vám nezobrazuje polohu vozidiel MHD, dokáže vám však odporučiť, ako sa dostať z miesta A do miesta B. To je výhoda v porovnaní s CP. A pokiaľ používate aplikáciu často, môžete si uložiť obľúbené trasy a zastávky.

Aplikácia je dostupná pre iOS aj Android.

HOPIN

HOPIN je aplikácia na objednávanie taxíkov, ktorá funguje v Bratislave, Košiciach, Michalovciach, Humennom a v zahraničí v Prahe, Ostrave, Kyjeve a Ľubľane.

Taxík si vďaka nej objednáte bez nutnosti telefonovať. V aplikácii si zvolíte miesto nástupu a adresu, kam chcete ísť. HOPIN zobrazuje odhadovanú cenu a informuje vás o celom procese objednávky a polohe taxíka. Platiť môžete v hotovosti alebo pomocou platobnej karty, ktorú si priradíte k vášmu profilu.

V Bratislave už HOPIN ponúka aj doplnkové služby – možnosť objednať si limuzínu alebo nadštandardné auto pre luxusnú jazdu a funkciu MHD, ktorá v reálnom čase zobrazuje aktuálnu polohu autobusov, trolejbusov a taxíkov. V spolupráci so Slovak Lines tiež umožňuje objednať si cestu priamo z vášho domu na autobusovú stanicu a potom autobusom z Bratislavy do Viedne alebo na letisko. Cena takéhoto lístka je pevná (5 eur za autobus a 8 eur za taxi) a výhodnosť pre vás závisí od toho, ako ďaleko od bratislavskej autobusovej stanice bývate.

Aplikácia je dostupná pre Android aj iOS.

Ďalšie tipy na cestovanie

Ak potrebujete cestové poriadky aj v offline režime, odporúčame aplikáciu CG Transit (Android, iOS). Tá však vyžaduje predplatné, aby ste ju mohli naplno používať, k dispozícii je bezplatné vyskúšanie. Rovnako svoju aplikáciu majú aj dopravné podniky v Bratislave a v Košiciach, aplikácia sa volá imhd.sk. Jej nevýhodou je nutnosť manuálnej aktualizácie.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit