Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zhustená premávka na vozovkách počas sviatku pamiatky zosnulých vyžaduje nielen kontrolu technického stavu vozidla, ale aj maximálnu ostražitosť, vašu viditeľnosť, správnu techniku brzdenia, či zachovania rozvahy v prípade dopravnej nehody.

Čaká vás cestovanie počas pamiatky zosnulých? Pokiaľ sa aktuálna pandemická situácia nezhorší tak, že sa zopakujú obmedzenia z Veľkej noci tohto roka, tak ruch na cestách sa v tomto období výrazne zvýši, čím rastie aj riziko nehodovosti. Predísť jej, prípadne ju minimalizovať, sa dá dôkladnou prípravou na cestu, správnou technikou jazdy, no rovnako aj vašou ostražitosťou na ceste. Tu je niekoľko rád, ako zvládnuť zhustnú premávku na vozovkách počas dušičiek. 

  1. Pripravte auto na cestu

Ak sa chystáte na dlhšiu jazdu cez pol Slovenska, príprave vozidla určite venujte pozornosť. Vzhľadom na prichádzajúce sychravejšie a dokonca už chladnejšie počasie je na mieste správne „obutie“ auta, ak ste sa do pneuservisu ešte neobjednali, urobte tak čo najskôr. „Keďže zimné pneumatiky majú väčšiu hĺbku dezénu, lepšie držia v prípade zasneženej vozovky smer, prípadne vďaka inej zmesi pneumatík lepšie priľnú k vozovke aj v prípade nízkych teplôt alebo zľadovatenému povrchu, tým majú výrazne kratšiu brzdnú dráhu a dokážu auto udržať na ceste aj v extrémnych podmienkach,“ konštatuje Vladimír Guštafik, Team Manager Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre fyzické aj právnické osoby. Ak zimné pneumatiky máte od minulej sezóny, skontrolujte, či nemajú praskliny a iné poškodenia. Skontrolujte aj tlak v pneumatikách. „Správne nahustenie pneumatík má vplyv nielen na ich životnosť, ale aj na bezpečnosť jazdy,“ podotýka Vladimír Guštafik. Ak nie sú pneumatiky správne nahustené, nedotýkajú sa vozovky celou funkčnou plochou, ale napríklad, pri prehustenej pneumatike, iba stredom dezénu, čím nemajú požadované jazdné vlastnosti. Auto vás na ceste nesmie zradiť. Preto skontrolujte aj funkčnosť svetiel, stieračov či stav prevádzkových kvapalín. „Nezabúdajte tiež na kontrolu stavu náhradných žiaroviek, náhradnú pneumatiku alebo opravnú sadu, ale aj dátum expirácie lekárničky a kompletnosť povinnej výbavy,“ dodáva.

  1. Buďte viditeľní na ceste

Skracujúce sa dni a rýchlejšie stmievanie sťažuje viditeľnosť. Najmä ak sa k tomu pridá hmla a sychravé počasie, či dokonca poletujúci sneh. Dôležité preto je, aby ste dobre videli, no boli aj sami viditeľní na ceste. Jazda s nedostatočne osvetleným vozidlom predstavuje totiž nebezpečenstvo tak pre vás, ako aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Pri jazde v hmle či hustom snežení nezabúdajte, že denné svietenie nestačí a prepnite na stretávacie svetlá, prípadne použite hmlovky. „V jazde v kolónach však hmlovky z ohľaduplnosti k vodičom za vami vypnite,“ podotýka Vladimír Guštafik.

  1. Predvídajte

Jazdu je vždy dôležité prispôsobiť stavu vozovky. Ak ste sa pustili na dlhšiu cestu a počasie sa rýchlo mení, vyskúšajte vždy po istých úsekoch stav vozovky pribrzdením. „Samozrejme tak, aby ste brzdením neohrozili ostatných účastníkov premávky, hlavne vozidlá za vami,“ konštatuje odborník. Rovnako dôležité je predvídať správanie ostatných vodičov idúcich pred vami či oproti vám. Základom sú rýchle a správne reakcie, koncentrácia a defenzívna jazda. „Brzdné dráhy sú v sychravom počasí, na mokrej či primrznutej vozovke výrazne dlhšie, ako bežne. Preto je potrebné viac predvídať, znížiť rýchlosť, nechávať si väčšie odstupy od vozidiel pred vami, aby ste mali na brzdenie „viac priestoru“,“ radí Vladimír Guštafik. Ak napriek tomu potrebujete zabrzdiť okamžite a vaše vozidlo je vybavené systémom ABS, v prípade núdzového brzdenia „šliapnite“ naplno na brzdový pedál. „Prerušované brzdenie za vodiča spraví systém ABS,“ vysvetľuje. Pozor však, ak má vozidlo pohon všetkých kolies (4×4). V zimných podmienkach má síce lepší rozbeh, no brzdenie je horšie oproti bežným vozidlám. „Je to najmä kvôli väčšej hmotnosti týchto vozidiel a teda väčších zotrvačných síl pôsobiacich na vozidlo pri brzdení,“ upozorňuje odborník. Obdobne v kolóne sa snažte dodržiavať odstup. „Niektoré modernejšie vozidlá sú už vybavené adaptívnym tempomatom, ktorý je dobrým pomocníkom pri jazde v pomaly sa posúvajúcej kolóne, kde sa nastavený odstup od vozidla pred nami dodržiava automaticky. A teda či už s využitím takéhoto tempomatu alebo za pomoci moderných proti-kolíznych systémov vozidla sa chvíľka nepozornosti nemusí, v prípade spomalenia vozidla pred vami, skončiť nepríjemnosťou,“ hovorí.

  1. Jazdite bezpečne

S tým súvisí aj maximálna koncentrácia pri šoférovaní. „Moment nepozornosti vás môže stáť život. Pred cestou by ste si mali dostatočne oddýchnuť a pri dlhých trasách robiť prestávky každé dve hodiny aspoň na 15 minút,“ podotýka Vladimír Guštafik. Hneď na začiatku si nastavte sedadlo a opierku tak, aby ste mali chránenú hlavu aj krk. Počas jazdy neposielajte správy z telefónu, ani zbytočne netelefonujte. Jednak je to zakázané a jednak tým ohrozujete bezpečnosť. Ak potrebujete telefonovať, použite hands-free zariadenie. A, samozrejme, bezpečnostný pás musíte mať počas jazdy nielen vy, ale aj všetci členovia posádky vrátane detí, ktoré by mali byť na základe ich výšky správne usadené v príslušnej detskej sedačke či na podsedáku.

  1. Nepanikárte

To je základné pravidlo v prípade, že došlo k poistnej udalosti. Ak je ohrozený život, snažte sa poskytnúť prvú pomoc a volať záchrannú službu. Kontakty, vrátane asistenčnej služby, majte vždy na dosah. Na všetkých vozidlách vyrobených od marca 2018 sa pri vnútornom spätnom zrkadle nachádza takzvané SOS tlačidlo systému e-Call, ktorého zatlačením ste priamo spojení s tiesňovou linkou, kde vám okamžite vedia poskytnúť pomoc, a ak je to nutné zorganizovať všetky záchranné zložky. V kritických situáciách je tento spôsob pomoci veľmi cenný. Priebeh poistnej udalosti riadne zdokumentujte aj v prípade, ak došlo len k škodám na vozidle, respektíve, privoláte políciu. „Dôležité je to najmä v prípade požiadavky o poistné plnenie zo strany poisťovne,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Okrem riadneho zdokumentovania udalosti odporúčame nosiť v aute aj formulár Záznam o nehode. „Jeho vyplnenie následne uľahčí celý vybavovací proces s poisťovňou. V prípade operatívneho lízingu tiež odporúčame klientom zdokumentovať udalosť, no následne už celý vybavovací proces s poisťovňou zabezpečuje lízingová spoločnosť,“ dodáva Vladimír Guštafik. Ak nemôžete na mieste spísať záznam o nehode, poznačte si všetky údaje vinníka a spravte základnú fotodokumentáciu nehody.

Značky: