Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ako urobiť cestu autom pre malé ratolesti príjemnú a pohodovú, ale zároveň bezpečnú pre celú posádku? Poradíme vám.

Chystáte sa v lete na dovolenku k moru či do hôr autom a máte malé deti? Cesta nemusí byť pre ne vždy fádna, prípadne plná nervozity a kriku. Prinášame tipy, ako si ju spríjemniť a čo pred cestou a počas cesty dodržať, aby bola nielen pohodová, ale zároveň aj bezpečná.

  1. Skontrolujte auto

Pred dlhšou cestou je na mieste nielen poriadne umyť a povysávať auto, ale hlavne dôkladne skontrolovať jeho technický stav, predovšetkým funkčnosť bŕzd – brzdového obloženia, doštičiek aj tlmičov, stav autobatérie, ďalej funkčnosť svetiel, stieračov či stav kvapalín, hustotu pneumatík. „Skontrolujte si aj stav náhradných žiaroviek, náhradnú pneumatiku alebo opravnú sadu, stav lekárničky a prekontrolujte si aj potrebný počet reflexných viest a ich umiestnenie. Napríklad, ak sa chystáte do Rakúska či Talianska, musíte ich mať poruke, inak vás môžu pokutovať,“ radí Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia. Do zásoby si pribaľte aj letnú zmes do ostrekovačov. Hmyz či prach na ceste vie s viditeľnosťou okna urobiť svoje. A, samozrejme, nezabudnite skontrolovať aj stav klimatizácie a prípadne ju nechať vyčistiť. V horúčavách je na nezaplatenie.

  1. Zväčšite si veľkosť vozidla

Ak ste početnejšia rodina a chystáte sa stanovať či bývať na súkromí a batožinový priestor vášho vozidla vám nestačí, je dobré ešte pred dovolenkou zistiť, či nemáte možnosť zameniť na čas dovolenky vaše menšie vozidlo za väčšie. A nemusí ísť vždy o autopožičovňu. „Napríklad ak máte k dispozícii služobné vozidlo aj na súkromné účely a spoločnosť využíva operatívny lízing, správu vozidlového parku, alebo má rámcovú zmluvu o poskytovaní mobility, dá sa na daný čas požiadať o krátkodobý prenájom iného, aj väčšieho vozidla,“ podotýka Peter Kundlák. Hlavnou výhodou je, že dané vozidlo užívate 24 hodín denne, vrátane plnej starostlivosti a odbúraní administratívy. Už aj pri mesačných prenájmoch pritom môžete napríklad na Slovensku využívať aj palivové karty.

  1. Bez kontaktov ani na krok

Najmä pri ceste do zahraničia si prekontrolujte aktuálnosť kontaktov na asistenčnú službu, ktorá by mala byť k dispozícii nonstop v každej krajine, ale aj na slovenské konzulárne oddelenie v danej krajine. Obvykle by vám mala po prechode hraníc prísť prostredníctvom mobilného operátora od Ministerstva zahraničných vecí SR aj sms s kontaktom, kam v prípade nehody, krádeže či inej poistnej udalosti volať. Získate tak cennú pomoc, ako vzniknutú situáciu riešiť. „V prípade využívania vozidla na operatívny lízing je situácia pre vodiča o niečo priaznivejšia. Hlavným benefitom mu je popri asistencii na ceste aj mobilita, teda poskytnutie náhradného auta bez nutnosti úhrady poplatkov za služby na mieste,“ podotýka odborník.

  1. Myslite na poistenie

Pri kontrole platnosti cestovných dokladov určite neprehliadnite aj platnosť zelenej karty, ktorá potvrdzuje medzinárodné poistenie zodpovednosti za škodu. „Hlavne pri vstupe do nečlenských krajín EÚ sa môže stať, že vás bez nej do krajiny ani nepustia,“ vysvetľuje Peter Kundlák. V aute by ste mali mať pre prípad potreby aj tlačivo správy o nehode. Pred cestou tiež zvážte havarijné poistenie vozidla, pripoistenie, ako aj vaše cestovné poistenie.

  1. Neriskujte

Aj tá najlepšia poistka je vám nanič, ak jazdu neprispôsobíte stavu vozovky, vediete vozidlo bez vodičského preukazu či s požitím alkoholu. „Poisťovňa vám môže krátiť plnenie aj vtedy, ak vám vznikla škoda na vozidle, lebo ste neprispôsobili jazdu stavu vozovky. Napríklad ste jazdili po zaplavenej ceste či sa snažili nasilu prejsť prekážky, ako napríklad spadnutý strom po víchrici,“ upozorňuje. Poisťovňa to môže zobrať ako úmyselné zavinenie a plnenie rovnako odmietnuť či krátiť.

  1. Myslite na bezpečnosť

Hoci dlhá cesta autom býva únavná, vždy musíte dbať o bezpečnosť nielen seba, ale aj celej posádky vo vozidle. V prvom rade, bezpečnostný pás používajte nielen vy, ale aj deti. Hneď na začiatku si nastavte sedadlo a opierku tak, aby ste mali chránenú hlavu aj krk. Na ceste dodržujte bezpečnú vzdialenosť, ako aj povolenú rýchlosť. „Vždy sa koncentrujte. Moment nepozornosti vás môže stáť život. Robte si prestávky každé dve hodiny aspoň na 15 minút. Ak cítite únavu, zastavte na najbližšom odpočívadle,“ vysvetľuje Peter Kundlák. Ako dodáva, ak patríte k „nočným cestovateľom s deťmi“, nevydávajte sa na dlhú cestu bez predošlého niekoľkohodinového spánku. „Počas jazdy neposielajte sms, ani netelefonujte. Ak potrebujete telefonovať, použite hands-free zariadenie,“ dodáva. A, samozrejme, predvídajte, pozorujte a buďte na ceste riadne osvetlení aj vy.

  1. Dobrodružstvo cez prestávku

Snažte sa vyhnúť tomu, aby bola cesta autom pre deti, najmä ak sú malé, nudná. Predídete ich mrnkaniu v aute, ktoré by vás pri jazde zbytočne znervózňovalo. Pripravte ešte pred cestou pre deti hry či maľovanky, ktorými si cestu autom môžu krátiť. „Napríklad u nás sme na leto pre deti našich klientov pripravili niekoľko hier, ktoré si budú môcť už onedlho stiahnuť zo stránky Business Lease Clubu. Hru v aute však môžete prepojiť aj s pozorovaním okolitej krajiny, ktorou prechádzate, a hádaním, kde sa čo skrýva,“ podotýka. Pozrite si pre istotu vopred aj možné destinácie, kde by ste v prípade potreby mohli prespať, prípadne zaujímavé miesta, ktoré by ste v rámci pravidelnej prestávky mohli navštíviť.

  1. Nehodu zdokumentujte

Ak predsa len dôjde k poistnej udalosti, jej priebeh riadne zdokumentujte bez ohľadu na to, či privoláte políciu alebo nie. Políciu privolajte určite vtedy, ak si nie ste istí výškou škody či určením vinníka. „Vodičov inštruujeme, aby zavolali políciu vždy, keď je predpokladaná škoda vyššia ako 4 000 eur. Prípadne aj v prípadoch, ak ju nevedia odhadnúť alebo vodičovi spôsobil škodu niekto iný,“ hovorí Peter Kundlák.

  1. Nelákajte zlodejov

Ani počas prestávok, ani pri odstavení vozidla na parkovisku pred hotelom zbytočne nelákajte zlodejov interiérom, teda ponechaním akýchkoľvek hodnotných vecí v aute. Nenechávajte vozidlo ani na opustených miestach, kde majú zlodeji dostatok času a priestoru na prekonanie zabezpečení. Pri opustení vozidla aktivujte všetky spôsoby zabezpečenia, ktoré vozidlo má. V prípade krádeže vecí vo vozidle platí, že poisťovňa preplatí škodu len vtedy, ak veci neboli voľne pohodené a viditeľné. „Teda napríklad došlo k škodám na elektronických prístrojoch, ktoré sú pevne spojené s vozidlom, či ku krádeži vecí z batožinového priestoru vozidla,“ spresňuje technický riaditeľ Business Lease Slovakia Peter Kundlák.