Ak hľadáte príjemnú a poučnú aktivitu na záver leta a teplú jeseň, skúste pozorovať hviezdy. Ako fanúšik sci-fi sa zaujímam o vesmír a možnosť nahliadnuť do vesmíru priamo z mojej záhrady bola pre mňa fascinujúca skúsenosť.

Mal som možnosť otestovať teleskop Celestron StarSense Explorer, ktorý mi zapožičali z e-shopu Hama.sk.

Ide o teleskop pre začiatočníkov, ktorí sa chcú ponoriť do krás nočnej oblohy bez zbytočných komplikácií.

Obsah balenia, montáž a nastavenie

Teleskop dokáže podľa návodu jednoducho zložiť aj úplný začiatočník, ktorý nemá žiadne skúsenosti s pozorovaním  hviezd. Montáž si nevyžaduje žiadne špeciálne náradie, stačí si iba prečítať návod. Balenie obsahuje samotné telo teleskopu, statív, zameriavač, stojan na smartfón so zameriavaním, dva okuláre a Barlowovu šošovku. Súčasťou balenia je aj malé vrecúško na spomínané príslušenstvo.

Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
Teleskop Celestron

Aplikácia na presné zameranie hviezd

Hlavnou výhodou teleskopu je aplikácia StarSense Explorer, ktorá funguje na báze rozšírenej reality. Hoci ide o platenú aplikáciu, s kúpou teleskopu získate aj aktivačný kľúč pre používanie jej úplnej verzie.

Princíp fungovania je taký, že do zameriavacieho stojana vložíte smartfón, aplikácia vás prevedie kalibráciou (ktorú musíte urobiť za svetla) zaostrením na konkrétny objekt v diaľke cez odrazové zrkadielko. Takto kalibrovaným teleskopom by ste už potom až do pozorovania hviezd nemali hýbať.

Po zotmení a opakovanom vložení smartfónu do stojana, dokáže aplikácia podľa zmapovania nočnej oblohy identifikovať, aké je rozloženie hviezd nad vami a pomôže vám vyhľadať objekty, ktoré chcete pozorovať za predpokladu, že sú vhodné podmienky na pozorovanie hviezd. Musí vám priať počasie, ideálne prostredie na pozorovanie je mimo mesta a svetelného šumu a jasná nočná obloha.

V aplikácii si zvolíte, ktoré súhvezdie či objekt, chcete sledovať a na displeji smartfónu sa zobrazí šípková navigácia, ako máte teleskop nastaviť, aby ste daný objekt spozorovali cez hľadáčik. Aplikácia je prekvapivo presná a funguje aj v oblastiach s miernym svetelným smogom, napriek tomu sa však musíte vyzbrojiť trpezlivosťou, pretože zamerať objektív na konkrétnu hviezdu chce trošku cviku. Mne sa však celý princíp zameriavania a zaostrenia podarilo zvládnuť za pár hodín.

Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
Teleskop Celestron

Tipy na pozorovanie s teleskopom

Najľahšie pozorovateľným telesom na oblohe je Mesiac. Najkrajšie sa pozoruje vtedy, keď nie je vo fáze splnu, aby ste mali možnosť sledovať hranicu zakrivenia jeho osvetlenej a neosvetlenej časti, vďaka čomu pekne uvidíte štruktúru jeho kráterov a nebude pôsobiť plocho. Pozorovať však môžete aj hviezdne kopy či planéty a ich prstence. Musíte však vystihnúť vhodnú dobu počas roka, pretože rozloženie hviezd sa počas roka mení.

Ak vás vesmír a pozorovanie hviezd zaujíma hlbšie, odporúčam knihu Bang! ktorá vás prevedie vesmírom od jeho vzniku až po ďalekú budúcnosť a ponúka základné hvezdárske tipy. Vlastne vďaka jej prečítaniu, som si zaobstaral tento teleskop. Aktuálne pozorovateľné objekty na oblohe však nájdete aj na stránkach hvezdární. Ja som si veľmi obľúbil prehľad od Krajskej hvezdárne v Žiline

Teleskopom však nemusíte pozorovať iba hviezdy. Dá sa použiť aj počas dňa, na pozorovanie krajiny a vzdialených objektov – napríklad horských štítov. Nikdy ním však priamo nepozorujte Slnko a ani jeho zatmenie. Mohli by ste si nenávratne poškodiť zrak. Slnko a jeho zatmenie sa pozoruje prostredníctvom špeciálnej techniky odrazu na papier.

Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
Teleskop Celestron

Kvalita optiky

Nezabúdajme, že ide o základný model teleskopu, čomu zodpovedá aj jeho cena. Napriek tomu, však ponúka dva okuláre 25 mm (zväčšenie 28x), 10 mm (zväčšenie 70x) a Barlowovu šošovku (2x). Je ideálny na prvé zoznámenie sa s astronómiou. Jasne ním dokážete pozorovať Mesiac, planéty ako Jupiter, Saturn a niektoré jasnejšie hmloviny a hviezdne kopy.

Ja som sa spočiatku so zameriavaním hviezd trápil, pretože sa mi trasú ruky a optika teleskopu je veľmi citlivá. Ak statív umiestnite na pevný, nešmykľavý povrch, máte čiastočne vyhraté, pretože zabezpečíte dobrú stabilitu. Pri posúvaní teleobjektívu budete používať otáčanie zľava doprava a zhora dole. Posúvajte ho však po milimetroch, pretože pole optiky ponúka skutočne detail.

Niekedy môže pomôcť výmena šošovky okuláru s menším priblížením, aby ste mali v zábere širšie spektrum oblohy a po spozorovaní daného objektu si vymeníte okulár s väčším priblížením. Na sledovanie hviezd a hviezdnych kôp musíte použiť aj Barlowovu šošovku, aby ste objekt videli čo najbližšie.

Hoci je teleskop ľahký a prenosný, súčasťou balenia nie je puzdro na prenášanie. Ak však budete dostatočne opatrný, môžete si pozorovanie hviezd s ním vychutnať kdekoľvek.

  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT
  • Teleskop CelestronZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Celestron StarSense Explorer LT 70/700 mm ponúka veľmi dobrý pomer cena/výkon. Aj keď existujú teleskopy s lepšími parametrami, je tento teleskop výbornou voľbou pre nadšenca, ktorý chce začať objavovať vesmír aj z okna svojej izby.

Hoci existujú teleskopy s lepšími parametrami, pre začiatočníka, ktorý sa chce venovať astronómii bez veľkých investícií, je to veľmi dobrá voľba. Navyše, aplikácia StarSense Explorer skutočne robí z tohto teleskopu zábavnú a vzdelávaciu pomôcku.

Cena: 229 eur

Zapožičal: Hama Slovakia

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.