Len pred pár dňami sa rozšírila medzi používateľmi WhatsAppu informácia o škodlivom kóde, ktorý sa vydával za akciovú ponuku na zľavové kupóny. Ďalší podvod nenechal na seba dlho čakať.

Ľudia na Twitteri ostali zmätení po tom, čo im bola doručená textová správa s informáciou, že im uplynula platnosť služby WhatsApp a vyžaduje sa jeho opätovná aktivácia uhradením sumy 0,99 libry. Po uhradení čiastky by mal používateľ získať prístup k aplikácii WhatsApp a jej službám s doživotnou platnosťou.

Podvodná správa pripomína klasické správy, na aké sú používatelia aplikácie zvyknutí. Na základe jej znenia stačí, ak príjemca správy klikne na zaslaný odkaz, zadá svoje údaje o platobnej karte a prevedie danú sumu. Týmto krokom útočníci získajú prístup k účtu obete a už im nebráni nič v tom, aby ukradli oveľa viac než hodnotu aktivačného poplatku.

Nebolo ťažké, aby hodnoverne vyzerajúcemu podvodu nejeden fanúšik aplikácie naletel. Totižto istý čas sám WhatsApp účtoval používateľom poplatok za svoje služby. K zrušeniu došlo v roku 2016 po tom, čo Facebook odkúpil WhatsApp za 19 miliárd dolárov. Odvtedy je aplikácia zdarma.

Zdroj: businessinsider.com

WhatsAppom sa šíri podvodná správa s kupónmi Albertu a Tesca

Značky: