S chatovacím robotom ChatGPT od OpenAI možno hovoriť v slovenčine na rôzne témy. Forma komunikácie pripomína rozhovor ľudí. Je to nová forma umelej inteligencie a zatiaľ funguje bezplatne.

Doterajší stav

S chatovacími robotmi sa stretávame už často napr. pri volaní telekomunikačnému operátorovi, do banky alebo poisťovne. Ide však o skôr „primitívnu“ formu umelej inteligencie. Robot rozumie našej požiadavke v hovorenej reči a ak nájde vopred pripravenú odpoveď, prečíta ju. Ak nie, prepne vás na „živého“ operátora.

ChatGPT je iný

ChatGPT na rozdiel od doterajších systémov dokáže kombinovať poznatky, ktoré ma k dispozícii a poskytnúť vám vhodnú odpoveď. Zaujímavé je, že k tomuto robotovi sa pripájate cez internet, ale on sám pri konštrukcii odpovedi internet v tejto chvíli nepoužíva. Nemôžete sa ho teda opýtať na aktuálne počasie, tu vás odkáže na iné služby ako ich má napr. Google.

Takýto článok nám napísal ChatGPT o sebe
Takýto článok nám napísal ChatGPT o sebe

Svoje odpovede konštruuje zo zdrojov, ktoré sú na internete, napr. je to wikipédia. Zaujímavé je, že si dokáže poradiť nielen s konverzáciou, ale aj s konštrukciou básničiek ale dokonca aj s programovaním. To žiadny z chatovacích robotov zatiaľ nedokázal. Skutočne dokáže odhadnúť, kde je chyby v programovacom kóde, keďže výsledok nie je taký ako programátor očakával.

Áno, znie to veľmi zaujímavo a je jasné, že toto bude hýbať budúcim rokom. Asi to nie je bublina, ktorá rýchlo spľasne a určite sa treba postarať o tom, aby sa nezneužila napr. na tvorbu niečoho podobného ako je deepfake.

Čo bude nasledovať?

ChatGPT zatiaľ pracuje len s textom, neviem spracovávať videá či obrázky. Toto určite bude treba posilniť a rovnako je nevyhnutné, aby mal pri konštrukcii odpovedi ChatGPT odpovede založené na aktuálnych informáciách, inými slovami používal pri odpovedi aj internet.

A je tiež jasné, že počas roka 2023 budeme počuť o chatovacom robotovi LaMDA od Google, ktorý má údajne ešte väčší potenciál ako ChatGPT. Zrejme prinesie aj spracovanie obrazu a možno aj pripojenie na internet.

Vo výsledku takto extra vyspelé chatovacie roboti dokážu nahradiť celé skupiny zamestnaní. Hlavne tie, kde sa tvoria textové odpovede. Sú to rôzne call-centrá, snáď sa uplatní aj v marketingu a tiež je by sa dal využiť na tvorbu novinárskych článkov zameraných na faktografiu. Mnoho zamestnaní ale nenahradí, ľudská činnosť je nenahraditeľná.

Na záver len pripomeňme, že ChatGPT funguje aj v slovenčine, na jeho používa nie treba bezplatnú registráciu. Prihlásenie často vyžaduje overenie, že ste skutočne človek. Záujem o jeho vyskúšanie je totiž enormná. Preto niektoré odpovede trvajú dlhšie, ako autori plánovali.

Zdroje: vlastné, OpenAI, Forbes

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.