Je tu ďalší odklad absolútneho konca podpory, niektoré firmy ho určite využijú.

Microsoft robil veľké kampane na to, aby používatelia prešli na najnovší Windows 10. Novú verziu ponúkal legálnym vlastníkom starších Windows zadarmo dlhú dobu. Ani táto však nestačila na to, aby Windows 7 zmizol z digitálneho povrchu.

Jedna vec sú spotrebitelia, bežní používatelia, ktorí chcú skúsiť niečo nové. Občasné problémy s počítačom nie sú pre nich také kritické. Druhou záležitosťou sú ale veľké firmy a menšie organizácie. Neraz používajú softvér, ktorý by kompatibilný byť nemusel, to platí aj o hardvéri. Viac ako reálna nespoľahlivosť systému Windows 10, je tu však iný faktor. Tým je strach prejsť na nový systém a obavy z kompatibility.

Od 14. januára 2020 nebude Windows podporovaný. To znamená, že Microsoft pre tento systém neuvoľní žiadne aktualizácie, ktoré by riešili problémy s ovládačmi alebo zabezpečením.

Čo robiť?

Riešením je zakúpiť si program podpory s názvom Windows 7 Extended Security Updates (ESU). Aplikovať ho môžete iba na verzie Windows 7 ProfessionalWindows 7 Enterprise. Cenová politika nie je práve charitatívna a podpora bude niečo stáť.

Konkrétne sa hovorí o podpore Windows 7 Enterprise na prvý rok za 25 USD, druhý rok 50 EUR a v tretí rok podpory bude stáť 100 EUR. Verzia Professional začína na 50 USD a takisto sa bude cena podpory každým rokom zdvojnásobovať.

Celkom si tak firmy môžu kúpiť podporu až do januára 2023. Zakaždým hovoríme o cene na jedno zariadenie. Ak máte vo firme počítačov viac, treba použiť menšiu či väčšiu násobilku.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Windows 10 konečne prekonal Windows 7

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.