Dovolenka má byť oddychom pre telo aj myseľ, či už ide o vylihovanie na pláži alebo adrenalínové športové vyžitie. No nie vždy všetko prebehne podľa plánu a keďže Murphyho zákony fungujú spoľahlivo, veľakrát nám dovolenku znepríjemnia rôzne udalosti.

Na to, aby sme aj tie nepríjemnejšie udalosti na dovolenke zvládli v pohode, nám môže pomôcť aj poistenie. Uzatvorenie cestovného poistenia je relatívne jednoduchá záležitosť a veľa poisťovní ponúka uzavretie poistenia online alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Prečo sa poistiť?

Tí, ktorí do zahraničia cestujú viackrát za rok, ale aj tí, ktorí chodia napríklad len na nákupy za hranice do Rakúska, by mali porozmýšľať o celoročnom komplexnom poistení. Výhodou je, že je podstatne lacnejšie a platí počas celého roka pri akejkoľvek ceste do zahraničia.
Mnohí si myslíme, že na dovolenke sa nemôže nič stať. No opak je pravdou. A keď sa niečo stane, zrazu zistíme, že veľa vecí nie je tak úplne samozrejmých ako doma. Napríklad v krajinách Európskej únie platí síce náš Európsky preukaz zdravotného poistenia, no využiť ho môžete výlučne u lekára napojeného na verejný systém zdravotného poistenia, a to len v rozsahu služieb poskytovaných z verejného zdravotného poistenia v danej krajine. Pokiaľ sa necháte ošetriť u súkromného lekára, platíte si ošetrenie sami. V rôznych krajinách majú aj rôznu výšku poplatkov a spoluúčasti v rámci verejného zdravotného poistenia, ktoré si musíte uhradiť sami. Napríklad lieky v Taliansku nie sú preplácané a vo Francúzsku platíte až 30 % spoluúčasť za ošetrenie. Preto je výhodné mať komerčné poistenie, kde vám poisťovňa môže preplatiť aj celú sumu za ošetrenie. Zaujímavé výšky poistných plnení uvádzame vo vloženom článku.

To, čo veľa ľudí podceňuje, je poistenie zodpovednosti za škodu. V niektorých krajinách je veľmi časté, že keď napríklad spôsobíte dopravnú nehodu a pri nej sa niekto zraní, môže vás tento človek zažalovať za ublíženie na zdraví. A tam sa súdne trovy a odškodné môže vyšplhať do závratných súm. No aj taká milá nehoda ako keď vaše dieťa v obchode vytiahne sklený pohár z pyramídy a tá sa zrúti, vás môže vyjsť na pár tisíc eur, konkrétny prípad bol v sume 4000 eur. Pokiaľ však máte poistenú zodpovednosť za škody, poisťovňa tieto poplatky zaplatí za vás.

Na čo si dávať pozor?

V dnešnej dobe sa dá vybaviť poistenie veľmi jednoducho online z pohodlia domova. Takmer každá poistovňa ponúka takúto možnosť a vybaviť si plnohodnotné poistenie je veľmi rýchle.

Allianz – Slovenská poisťovňa ponúka veľmi intuitívne objednanie poistenia.

Allianz – Slovenská poisťovňa ponúka veľmi intuitívne objednanie poistenia.

Na internete existuje aj veľa porovnávačov, ktoré vám na základe vami zadaných požiadaviek určia, ktorá poisťovňa ponúka dané poistenie najlacnejšie. Avšak tu si treba dať pozor a neporovnávať iba konečnú sumu, ktorú zaplatíte, ale porovnajte si aj výšku finančného krytia a iné pripoistenia, ktoré poisťovne ponúkajú v danej cene. Rozdiel 50 centov na deň v poistení liečebných nákladov môže predstavovať rozdiel niekoľko desiatok tisíc vo výške finančného krytia, ktoré za vás poisťovňa zaplatí v prípade choroby alebo hospitalizácie.

Asistenčné služby

Spolu s poistením väčšinou dostanete aj možnosť využiť asistenčné služby danej poisťovne. Je to niečo ako „priateľ na telefóne“, ktorý vám pomôže kdekoľvek budete. Dokáže vás na diaľku navigovať k najbližšiemu lekárovi, poskytne platobné záruky v zdravotníckych zariadeniach, no zabezpečí aj prevoz vášho blízkeho späť na Slovensko.

Nahlásiť poistnú udalosť môžete osobne, telefonicky, no niektoré poisťovne ponúkajú aj možnosť nahlásenia poistnej udalosti online alebo v mobilnej aplikácii.

Nahlásenie udalosti v aplikácii

Nahlásenie udalosti v aplikácii

 

Čo by malo obsahovať komplexné cestovné poistenie:

  • Poistenie liečebných nákladov
  • Poistenie úrazu
  • Poistenie batožiny
  • Poistenie zodpovednosti za škodu
  • Poistenie stornovacích poplatkov
  • Poistenie doplnkových asistenčných služieb

Koľko by vás mohli stáť nepríjemnosti v cudzine:

  • Dopravná nehoda v USA – poranenie hlavy, krvácanie do mozgu – 145-tisíc EUR
  • Neurologické ochorenie na Kube – ochrnutie, hospitalizácia a prevoz do SR – 120-tisíc EUR
  • Natiahnutá achilovka v Himalájach, Nepál – doprava vrtuľníkom, ošetrenie – 15-tisíc EUR
  • Požiar apartmánu vo Francúzsku po nehode v kuchyni – 40-tisíc EUR
  • Rozbitie vystavených pohárov v hypermarkete – 4-tisíc EUR

Zdroj: Allianz – Slovenská poisťovňa, a. s.

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.