Jesenná aktualizácia prináša ďalšie významné vylepšenia. Tiež aj zmenu vydávania nových verzií.

Zoner Photo Studio X je v tejto chvíli jediný nástroj, ktorý firma podporuje. Predchádzajúcej verzii ZPS 18 skončila podpora 31. 8. 2018. To znamená, že bude fungovať aj naďalej, nebude pre ňu ale vydaná žiadna nová aktualizácia.

ZPS X bude dostávať významné aktualizácie na jar a na jeseň, po vzore Windows 10. Menšie aktualizácie, optimalizácie a opravy chýb plánuje vydávať výrobca približne raz za mesiac. Mení sa aj nápoveď programu. Prechádza do on-line podoby a poskytne multimediálny zážitok a názornejšie ukážky a príklady práce s programom.

Aktuálne má Zoner Photo Studio X zhruba 26 000 predplatiteľov. V porovnaní s minulým rokom ich bolo 18 000.

Cloudové úložisko od Zoneru

Zoner Photo Cloud je optimalizovaný na rýchlosť prehliadanie fotiek na cloude. Tým, že podporuje RAW súbory, vytvárajú sa isté náhľady a nie je tu potrebné na prehliadanie sťahovať surové dáta veľké niekoľko desiatok MB. Photo Cloud je vnímaný aj ako rodinný cloud. Na adresároch a fotografiách môžu spolupracovať viacerí.

Výhodou je, že jednotlivým používateľom, sa dá nastaviť obmedzenia na využitie kapacity. Vďaka tomu vám napríklad členovia rodiny nezaplnia celý dátový priestor na cloude.

Zoner Photo Cloud je možné pridať do katalógu. Pridaním tejto služby do Katalógu, bude zobrazovať náhľady obrázkov aj bez pripojenia na internet. Takisto je možné vyhľadávať na základe kľúčových slov alebo hviezdičiek.

Editor videa

Výraznou zmenou prešiel video editor. Druhá generácia editora podporuje viac obrazových a zvukových stôp. Funguje na nich prekrývanie, podobne ako pri vrstvách vo foto editore. V rámci režimov sú tu k dispozícii prichytávacie, vkladacie alebo nahradzovacie režimy. Podobne ako pri klasických programoch na strih videa.

V rámci editácie sú povolené úpravy prekrytia v obrazoch a úroveň zvuku na zvukových nahrávkach. Priamo v stope je vodiaca linka, ktorou sa dá meniť napríklad sila prekrytia od určitého časového okamihu. Nechýba podpora pridávania textu a prechodových efektov. Zoner pridal predvoľby textových polí a ich vzhľadu ako aj niekoľko efektov samotného prechodu.

Pri vkladaní fotiek do videa sa dá využiť špeciálny režim vloženia ako časozberné. Niekoľko sto fotiek bude na časovej osi zoskupených do jedného objektu, podobne ako vloženie jedného súboru videa alebo jedného obrázku. Podporované sú všetky štandardné rozlíšenia až do 4K s využitím kodekov H.264H.265. Celá úprava sa dá uložiť ako projekt. Môžete sa k nemu vrátiť neskôr.

Zdroj obrázkov: Zoner

Prečítajte si aj:

Zoner Photo Studio a využitie polarizácie

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.