Medializované incidenty v oblasti počítačových útokov a prienikov do systémov mnohí nevnímajú príliš vážne.

Niekde sa to stalo, no toto nie je ako záplavy v krajine, ktorú nevieme na prvý pohľad nájsť na mape. Digitálny svet je vzdialený na stotiny milisekúnd až sekúnd z akéhokoľvek bodu na planéte. Je teda dostatočne blízko nás, bližšie než si to uvedomujeme.

Chcete vedieť, ako ste na tom s bezpečnosťou on-line? Zadajte váš email na www.haveibeenpwned.com. Možno nebudete nadšení.

Podľa štatistík Kaspersky Lab boli na Slovensku rozpoznané hrozby na viac ako 500 000 počítačoch. Keď si predstavíme počet obyvateľov na Slovensku a počet reálnych používateľov, ide o veľmi vysoké číslo. Nielen antivírusové firmy, ale aj štát reaguje na sieťové IT hrozby a v súčasnosti sa pripravuje Zákon o kybernetickej bezpečnosti. Schválený by mal byť ešte tento rok, koncepcia akčného plánu by mala vstúpiť do platnosti už na budúci rok. Ak sa zaujímate o bezpečnosť, navštívte server www.cybersec.sk, ktorý sleduje dianie v tejto oblasti a je užitočným zdrojom informácií o informačnej bezpečnosti na Slovensku. V on-line svete platí nasledujúce. Nie je to o tom, či budú vaše dáta ukradnuté, ale kedy.

Preverenie rizikovosti účtov v rôznych službách na základe vašej emailovej adresy alebo prihlasovacieho mena

Preverenie rizikovosti účtov v rôznych službách na základe vašej emailovej adresy alebo prihlasovacieho mena

Kaspersky Internet Security 2017

Hlavné okno programu od Kaspersky

Hlavné okno programu od Kaspersky

Antivírus od Kasperskeho je v novej verzii viditeľne vylepšený o nové funkcie. Ako obvykle, zmeny uvidia aj bežní používatelia. Okrem vnútorných vylepšení je tu princíp ochrany bezpečného surfovania. Zákazník tak s programom získava VPN pripojenie s 200 MB limitom dát denne. Aplikácia sa volá Kaspersky Secure Connection. To postačuje na bežné pracovné veci a surfovanie po internete. VPN technológia vytvorí šifrovaný tunel na spojovacej vrstve komunikačného protokolu a používateľ je tak podstatne lepšie chránený. Navonok dokáže vystupovať akoby bol v inej krajine a zároveň spojenie rozširuje možnosti použitia internetu. Znamená to, že s takýmto pripojením môžete aj na verejnej Wi-Fi sieti v kaviarni alebo nákupnom centre využívať internetbanking. Viac o tejto téme píšeme na inom mieste v tomto vydaní.

Ak sa vám služba zapáči a potrebujete väčšiu dátovú prevádzku, máte možnosť si zaplatiť za 29 eur ročne službu bez limitov a možnosti využívať VPN pripojenie simultánne až na piatich počítačoch.

Kaspersky Secure Connection na bezpečné pripojenie aj na verejných Wi-Fi sieťach

Kaspersky Secure Connection na bezpečné pripojenie aj na verejných Wi-Fi sieťach

Ochrana vašich peňazí

Pred výkyvmi na finančnom trhu vás zatiaľ neochráni, ale proti odcudzeniu vašich údajov o platobných kartách alebo prihlasovacích údajov áno. Rozpozná pripojenie do internetového bankovníctva banky a ponúkne presmerovanie na zabezpečený prehliadač. Ten je súčasťou inštalácie tohto bezpečnostného riešenia. Program upozorňuje aj na webové stránky, ktoré nemajú platný certifikát. Pri pokuse o zobrazenie stránky napríklad linkom z poštového klienta sa zobrazí hlásenie v podobe okna priamo vo Windows. Navrhne, aby ste stránku nedali načítať, no vždy môžete pokračovať ďalej.

Ďalšie funkcie

Užitočnou funkciou je dohľad nad vašou webovou kamerou. Môžete k nej zakázať prístup a vtedy nebude mať žiadna aplikácia prístup k webovej kamere. To je možno pomerne razantné riešenie, a tak je vhodné nechať prístup ku kamere odomknutý, no pod dohľadom antivírusového programu. Zakaždým, keď sa nejaká aplikácia pokúsi pristupovať ku kamere, budete o tom informovaní.

Program sa po inštalácii dostane viac do systému, a tak budete chránení aj proti zastaraným aplikáciám a ich zraniteľnostiam. Niektoré už možno ani nepoužívate a nemáte ich teda aktualizované. O tom, či sú pre vami nainštalované aplikácie nové verzie, bude Kaspersky Internet Security informovať, takisto sa dajú odstrániť. Špecialitou je potom skener inštalačných procesov. Sami to poznáte, klikáte na tlačidlo Next / Ďalej len aby ste program nainštalovali. Potom sa čudujete, prečo počítač tak dlho štartuje, procesor beží na plný výkon a v prehliadačoch máte nejaké otravné lišty navyše. Pravdepodobne ste si nevšimli, že inštalátor ponúkal možnosť nainštalovania ďalšieho balastu. Nie vždy ale bežný používateľ tuší, čo nainštalovať a čo už radšej nie. Kaspersky tieto voľby odškrtne automaticky. Software Cleaner môžete spustiť aj dodatočne. Preverí aplikácie v systéme a zobrazí tie, ktoré majú v sebe reklamný alebo iný typ softvéru.

Moduly programu Kaspersky Internet Security, dajú sa vypínať a zapínať podľa uváženia

Moduly programu Kaspersky Internet Security, dajú sa vypínať a zapínať podľa uváženia

Kaspersky Internet Security má aj v tejto verzii virtuálnu klávesnicu, ktorú si môžete zapnúť vždy, keď zadávate heslá priamo z prehliadača. Ikona na jej spustenie sa zobrazí v textovom políčku. V prípade, že by vás informačná bublina, ktorá sa zobrazuje vyrušovala, máte možnosť špecifikovať typy stránok pre navrhovanie klávesnice. Napríklad sa bude zobrazovať len na stránkach internetového bankovníctva, nie v bežných formulárových poliach. Skenovanie systému ani rezidentná kontrola nijak výrazne počítač nespomalí. Všimli sme si však, že reakcie prehliadača Chrome boli mierne pomalšie. Takmer až nebadateľne, takže vo výsledku žiadny problém.

„Pred 20 rokmi ste pracovali na dokumente len vy a mali ho v počítači. Dnes na ňom pracujete viacerí a máte ho niekde vo svete… v cloude“

Súčasťou programu je aj anti-banner systém na filtrovanie reklám na webových stránkach a aplikáciách. Okrem toho je tu blokovanie skriptov, ktoré by o vás zbierali štatistické dáta. Funkcie sa dajú manažovať priamo z nastavení programu alebo webového prehliadača.

Nástroje v Kaspersky Internet Security s prehľadom dátových štatistík

Nástroje v Kaspersky Internet Security s prehľadom dátových štatistík

Link: www.kaspersky.com
Cena: 39,95 EUR pre 1 PC / 1 rok

TrustPort USB Antivirus

usb_antivirus_web2016_8_nowat

TrustPort prichádza s vynikajúcim konceptom antivírusového riešenia. Ide o prenosný antivírus, ktorý si môžete nosiť na flash disku neustále so sebou. Kým ostatní ponúkajú program na kontrolu súborov s manuálnym spustením, tu je antivírus automatický. Akonáhle pripojíte flash disk, získate rezidentnú ochranu. Pri odpojení pamäťového zariadenia sa antivírus automaticky ukončí.

Program v sebe obsahuje veľa štandardných súčastí, ktoré na pohľad nijako neprezrádzajú, že ide o iný typ bezpečnostného softvéru. Nájdete tu karanténu, možnosť skartovať citlivé údaje z prehliadačov alebo v Koši systému. Ak využijete kontextovú ponuku v systéme, získate možnosť bezpečne odstrániť súbory alebo adresáre. Aký algoritmus má byť použitý, to sa dá nastaviť v pokročilej konfigurácii programu. Rovnako tak aj možnosti šifrovania súborov alebo parametre skenovania. V rámci kontroly počítača sú dostupné klasické testy ako rýchly, kompletný alebo vlastný. Nechýba ani špecializovaná kontrola registra alebo vymeniteľných médií. Program má zanedbateľné systémové nároky a je vhodný pre používateľov, ktorí často menia počítače a používa napríklad prenosné aplikácie na flash disku.

Z princípu je treba zobrať do úvahy, že je to antivírus, nie internet security riešenie. Teda nie je tu firewall alebo anti-spamový klient. Na tento účel je vhodná verzia TrustPort Internet Security 2016. Pozitívne vnímame aj cenu tohto riešenia. Odráža možnosti antivírusu, no toto je ojedinelý počin, kde máte prenosnú rezidentnú kontrolu vždy so sebou.

Kontrola súborov programom TrustPort USB Antivirus

Kontrola súborov programom TrustPort USB Antivirus

Link: www.trustport.com
Cena: 9,54 EUR

On-line kontrola súborov

Na internete existuje stránka https://virusscan.jotti.org, ktorá slúži na skenovanie vašich súborov. Naraz môžete uploadovať 5 súborov s veľkosťou 50 MB na súbor. Webová stránka potom súbory preverí cez 19 skenovacích jadier antivírusov a zobrazí prípadné nálezy. Je to vhodné najmä pri podozrivých súboroch, neodporúčame uploadovať osobne alebo firemné dokumenty.

V roku 1994 bol každú hodinu vytvorený jeden vírus, v roku 2006 každú minútu a v roku 2011 vzniká každú sekundu nová vzorka.

Podobná služba existuje aj v slovenčine na stránke www.virustotal.com. Môžete preveriť jeden súbor s maximálnou veľkosťou 128 MB a preverí ich až 55 antivírusových riešení.

Obe kontroly sú dokončené v priebehu niekoľkých sekúnd. Odporúčame vyskúšať aj tento spôsob kontroly, minimálne pre zaujímavosť.

Služba VirusTotal s výsledkom kontroly súboru

Služba VirusTotal s výsledkom kontroly súboru

Verdikt

Kaspersky Internet Security 2017 sa nám páčil obsiahlosťou svojej výbavy. Na prvý pohľad totiž nemáte pocit, že je program takto vybavený. Systém je rovnako svižný, menšie vplyvy na výkon internetového prehliadača mnohí ani nepostrehnete. Výrobca zároveň o sebe tvrdí, že žiaden používateľ ich produktov nebol napadnutý ransomwarom. Teda softvérom na šifrovanie dát a vydieranie používateľov. Ich iniciatívu v spolupráci s ďalšími firmami si môžete preveriť na stránke www.nomoreransom.org. Celkovo ide o špičkovo vybavený program s množstvom nástrojov, ktoré využijete každý deň. Nie je tu žiadny nepotrebný modul navyše.

TrustPort USB Antivirus má rezidentnú ochranu a zároveň je to antivírus, ktorý sa nainštaluje na akékoľvek zapisovateľné pamäťové médium. V preklade, na flash disk, pamäťovú kartu alebo napríklad externý disk. Toto riešenie sa nám páčilo a cena je naozaj zanedbateľná.

Dostatočne sa môžete chrániť kdekoľvek, takže už len dobrá rada nad zlato: Nebuďte paranoidní, no buďte obozretní.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.