Prehliadač Edge má funkciu, ktorú by čoskoro mohol dostať aj Chrome.

Ako vidno, Chrome nemusí byť vždy líder v zavádzaní noviniek. Mnoho prehliadačov založených na jadre Chromium ide svojou cestou a rovnako to platí aj pre prehliadač Edge. Teraz ide o jednoduchšie zapnutie funkcie obraz v obraze. Podľa človeka pod prezývkou @Leopeva64 sa objavil na Twitteri príspevok ukazujúci použitie tejto funkcie.

Tento režim sa bude môcť aktivovať pri prepínaní medzi kartami. Funguje to tak, že prehrávaný obsah sa zobrazí vo vlastnom okne po tom, ako prepnete na inú kartu. Podobne to funguje na webovej lokalite YouTube. Môžete ju prehliadať ďalej a pri odchode z pôvodnej stránky s prehrávaným obsahom sa prepne do menšieho okna. Nie je to obraz v obraze, ako by to po novom mohlo fungovať v Google Chrome, ale princíp je podobný.

Edge takúto funkciu testoval už od marca, Google začiatkom roka ukázal aktualizáciu tejto funkcie, ktorá podporoval ľubovoľný obsah HTML, nielen videí. Pomenovaná bola ako Document Picture-in-Picture. Toto by mohlo pomôcť používateľom, ktorí využívajú webové stránky vo forme aplikácií. Potrebný obsah by si prepli do menšieho okna. Práva potrebu oddeliť okná vedie používateľov k inštalácii tzv. desktopovej aplikácie.

Pridanou hodnotou je, že okno bude vždy navrchu. Pri sledovaní obsahu je to žiadaná funkcia. Ak ste doteraz niečo podobné nevyužívali, odporúčame obraz v obraze vyskúšať. Nevypínajte ale kartu s pôvodným oknom webovej stránky, z ktorej video pochádza. Na pozadí bude zapnutá a video zostane „zaseknuté“ od pozície, kedy ste ho nechali zobraziť v samostatnom okne. Po návrate sa pozícia aktualizuje z okna a pokračujete v sledovaní. Nevrátite sa na pôvodný čas v čase zapnutia do okna, aj keď to tak na pohľad vyzerá.

Zdroj: @Leopeva64

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.