Chrome OS by tak mohol byť ďalší systém, ktorý pomôže šetriť váš zrak.

Nejde však len o úľavu pre oči ale aj o váš mozog. Hovorí sa, že modré svetlo pôsobí rušivo a rozptyľuje používateľa pri pokuse o spánok. Spíme lepšie, ak ho odfiltrujeme a budeme používať obrazovky v špeciálnom režime.

Funkcie na odstránenie modrého svetla prinášajú výrobcovia smartfónov natívne. No nie všetci a závisí najmä od nadstavby, ktorú používate.

 

Aplikácie tohto typu sú na Google Play, ako napríklad Twilight alebo aj pre PC v podobe aplikácie f.lux. Softvér na ochranu pred modrým svetlom dodáva do niektorých notebookov aj Lenovo.

Podobná vlastnosť by sa mohla objaviť aj v Chromebookoch s Chrome OS. Na Reddite sa v jednom príspevku objavila táto možnosť priamo v systéme. Zatiaľ iba vo verzii Canary Build, ktorá slúži ako testovacia. Používatelia ju môžu skúšať, no Google negarantuje správne fungovanie.

Podľa obrázka je zatiaľ funkcia Night Light len vo forme zapnutia alebo vypnutia. Nie je možné ju prispôsobovať. Zárukou nie je ani to, že sa dostane do spotrebiteľskej verzie Chrome OS. Na druhú stranu, ak sa tam objaví, je možné, že aj s funkcionalitou nastavenia intenzity blokovania modrého svetla.

Zdroj: Android Authority

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.