Chromebook si teraz môžete spraviť takmer z každého počítača.

Google poskytuje na svojej stránke možnosť stiahnutia operačného systému Chrome Flex OS, ktorý vychádza zo systému Cloudready. Tento operačný systém Google oficiálne komunikuje ako riešenie na vytvorenie Chromebooku zo starého MacBooku. Na rozdiel od systému Chromium by tak získal nezávislosť od tohto open-source projektu a mohol by ho vyvíjať po ďalšej vetve. To by mohlo mať priaznivý dopad na rýchlosť vydávania aktualizácií a noviniek.

Systém sa dá stiahnuť cez tento doplnok do prehliadačov na jadre Chromium. Na karte rozšírení alebo v menu s tlačidlom rozšírení pribudne nové tlačidlo. Toto aktivuje samostatné okno na vytvorenie bootovacieho flash disku. Vyberte niektoré zo systémov vo forme obnovy Chromebooku a prejdite procesom v sprievodcovi. Potrebujete minimálne flash disk s 8 GB kapacitou. Ten sa naformátuje a operačný systém sa naň skopíruje.

Treba zobrať do úvahy, že ide o testovací systém. Google na to priamo upozorňuje. Môžete ho ale vyskúšať používať. Možno to bude vhodnejšia náhrada za starý počítač s Windows. Samotný systém tak úplne nenahradí Windows, no ak používate počítač na filmy alebo len na internet, bude to dokonca bezpečnejšie, ako mať v počítači starý a teda pravdepodobne aj nepodporovaný systém.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.