Vyskúšali sme, aký zážitok z hrania ponúka zariadenie za 39 EUR.

Chromecast je malé šikovné HDMI zariadenie, ktoré slúži na streamovanie multimédií na veľkú televíznu obrazovku, resp. do akéhokoľvek zariadenia s HDMI vstupom. Google vyvinul Chromecast ako odpoveď na Apple TV. Zameral sa však na základnú funkcionalitu a potešil cenou. Tá je v Amerike 35 dolárov, pre európsky trh je stanovená na 39 EUR.

Chromecast funguje v niekoľkých režimoch. Multimédiá streamuje priamo cez internet a mobilné zariadenie využíva ako diaľkový ovládač. Takto to funguje v prípade služieb HBO GO, YouTube, Deezer, Spotify atď. Obraz je kvalitný a zážitok z používania veľmi dobrý. Takisto umožňuje zrkadlenie obrazu 1:1 z mobilného zariadenia so systémom Android 4.4+ alebo z prehliadača Google Chrome. V tomto prípade je celkový zážitok trochu horší, zaznamenali sme menšiu desynchronizáciu medzi obrazom a zvukom a takisto horšiu kvalitu obrazu. Prípadne podporuje špecifické streamovanie – obraz nezrkadlí, avšak prehráva ho priamo z mobilného zariadenia na veľkú obrazovku.

Nová generácia Chromecastu prináša najmä výkonnejší Wi-Fi modul

Nová generácia Chromecastu prináša najmä výkonnejší Wi-Fi modul

Posledná metóda je základom čoraz častejšej podpory herných aplikácií. Na Chromecaste ste si mohli zahrať hry už aj v minulosti, ak ste zrkadlili obraz mobilného zariadenia. Zážitok však nebol optimálny, pretože obraz bol orezaný, menej kvalitný a zariadenie muselo využívať systém Android 4.4+. Vďaka priamej podpore vybraných aplikácií však hranie na Chromecaste funguje o poznanie lepšie a aj na iOS zariadeniach. Hernú konzolu však HDMI kľúč od Googlu v žiadnom prípade nenahradí. Niežeby to bol cieľ.

Chromecast dnes podporuje viac ako 100 hier. Kompletný zoznam nájdete na oficiálnej stránke. Upozorňujeme však, že kvalitnejšie tituly spočítate na prstoch dvoch rúk. Aj napriek tomu nájdete pár hier, ktoré stoja za pozornosť a sú vynikajúce najmä z hľadiska rodinnej zábavy v obývačke. Sem patrí napr. Koleso Šťastia a odporučili by sme aj hry od spoločnosti Hasbro. Bohužiaľ nie sú pre náš región dostupné. Vyskúšali sme aj Angry Birds Friends a treba uznať, že hranie týchto titulov bolo dobrým zážitkom.

Chromecast priamo podporujú viaceré hry pre Android aj iOS. Škoda, že tituly spoločnosti Hasbro nie sú pre našu krajinu dostupné

Chromecast priamo podporujú viaceré hry pre Android aj iOS. Škoda, že tituly spoločnosti Hasbro nie sú pre našu krajinu dostupné

Po spustení aplikácie si môžete aktivovať režim Chromecastu (doplnené: tlačidlo Cast sa v prípade niektorých zariadení nezobrazuje. Pravdepodobne ide o bug). Obraz sa rozdelí do dvoch častí – na obrazovke mobilného zariadenia sa väčšinu času zobrazujú iné, doplnkové informácie ako na televíznej obrazovke. Je fajn, že Chromecast obraz iba nezrkadlí, ale efektívne využíva dve obrazovky. V prípade menej náročných hier je kvalita obrazu na TV obrazovke veľmi dobrá a nezaznamenali sme ani výraznejšie oneskorenie.

Testovali sme aj titul Driver Speedboat Paradise, čo je závodná hra s motorovými člnmi. Grafická stránka je v tomto prípade pokročilá a mobilné zariadenie musí neustále posielať do televízora snímky, pretože sa počas závodov stále niečo deje. V tomto prípade záleží od zariadenia, ktoré používate a takisto aj od kvality vašej domácej bezdrôtovej siete. Ak máte kvalitný router, oceníte výkonnejší Wi-Fi modul, ktorý je zabudovaný v druhej generácii Chromecastu. Aplikáciu sme testovali na iPhone 6s, výsledok nebol optimálny, objavili sa občasné výpadky. V prípade tabletu Sony Xperia Z3 Tablet Compact bol prenos dát stabilnejší a kvalita obrazu pomerne dobrá. Zaznamenali sme však cca polsekundové oneskorenie, čo hranie komplikovalo.

Ak chcete hrať cez Chromecast, hľadajte toto tlačidlo

Ak chcete hrať cez Chromecast, hľadajte toto tlačidlo

Je zrejmé, že Chromecast za necelých 40 EUR sa z hľadiska hrania nemôže rovnať hernej konzole a ani novej Apple TV, ktorá stojí 175 EUR a má dostatočný výpočtový výkon, aby hry poháňala sama. Google však chválime, že pridáva nové funkcie a motivuje vývojárov, aby Chromecast podporovali. Hranie kompatibilných hier je až na výnimky dobre použiteľné a zážitok je o 2-3 triedy lepší v porovnaní s priamym zrkadlením obrazovky.

Toto zariadenie je ideálne na rôzne rodinné a párty hry. Zahráte si aj pokročilejšie tituly, Driver Speedboard to dokazuje, avšak v tomto prípade rastie nárok na kvalitu domácej Wi-Fi siete. Hlavne z hľadiska routera. Každopádne, Chromecast, ktorý bol pred rokom na naše pomery takmer nepoužiteľný, už dnes podporuje viacero služieb a aplikácií, takže jeho kúpa má zmysel. Hry považujeme za bonus a veríme, že počet kompatibilných titulov bude rásť aj ďalej.

Chromecast používame v redakcii na sledovanie filmov zo služieb HBO GO, Filmy Google Play, YouTube a počúvanie hudby cez Deezer a Spotify

Chromecast používame v redakcii na sledovanie filmov zo služieb HBO GO, Filmy Google Play, YouTube a počúvanie hudby cez Deezer a Spotify

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit