Dnešné čiarové kódy prejdú do roku 2027 zmenou.

Používame ho už takmer 50 rokov a nájdete ho na takmer všetkých obaloch. Postupne má prísť jeho vylepšená verzia a to 2D čiarový kód, ktorý bude v sebe obsahovať viac informácií. Bežný obdĺžnik so zvislými čiarami nahradí komplexnejšia forma zápisu. Do nového dizajnu sa bude dať zakódovať viac detailov a informácií, keďže okrem vertikálnej osi bude dostupná aj horizontálna. Server TechSpot priniesol správu o jeho možnostiach.

Medzi informácie sa bude dať vložiť napríklad dátum spotreby tovaru alebo detail o konkrétnej šarži. Identifikácia bude ešte jednoduchšia, keď že obchodníci nebudú musieť hľadať popri čiarovom kóde aj ďalšie informácie na obale. Tiež sa bude dať využiť na zobrazenie zloženia alebo ďalších informácií o výrobky, potenciálnych alergénoch alebo krajine pôvodu. Na pohľad sa môže zdať, že premena čiarového kódu je vlastne QR kód, ako ho poznáme dnes. To ale celkom nie je pravda.

Puma oznámila, že už takýto typ kódov používa a 2D čiarové kódy budú niesť informáciu o materiáloch, z ktorých sú tenisky vyrobené. V Japonsku, Austrálii a Novom Zélande sa používajú na označenie čerstvosti a trvanlivosti potravín. V Európskej únii bolo odhlasované použitie na vízach, čo by zabránilo falšovaniu dokladov a tiež uľahčilo spracovávanie žiadostí.

Nezisková organizácia GS1 US, ktorej úlohou je dohľad nad odvetvím čiarových kódov, by v rámci svojej iniciatívy Sunrise 2027 chcela kompletný prechod na tento typ kódov. Predpokladáme, že mnoho firiem zmení kódy v predstihu, kvôli konkurenčnej výhode či už pre spotrebiteľa alebo pri manažmente tovaru, kým vnikne finálny produkt. V rámci logistických procesov z 2D kódov budú ťažiť aj firmy už počas výrobného procesu.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.