Čiernobiela tlač má stále svoje miesto, najmä v kancelárii. Kto nepotrebuje farbu alebo hľadá doplnkovú multifunkciu, toto je vhodný adept, najmä  vďaka nízkej cene tlače na jednu stranu a celkovo nízkym vstupným nákladom.

Hoci má zariadenie len čierny toner, plní si aj úlohu skenera a kopírky. Skenovanie je dostupné aj vo farbe, to je samozrejmé. Výrobca sa sústredil na čo najkompaktnejšie zariadenie, preto jeho súčasťou nie je duplexná jednotka. Podporuje strany do formátu A4 a k zariadeniu sa pripojíte cez USB rozhranie, ale aj cez Wi-Fi.

Na malý panel sa zmestil monochromatický displej s dvomi riadkami. Vyskúšali sme si ovládanie a nastavenia zariadenia priamo cez displej a súpravu tlačidiel. Bolo to bez komplikácií. Všetko sme nastavili na prvý raz, ocenili by sme ale podsvietenie displeja. Nastaviť sa dá aspoň kontrast displeja. Samostatné tlačidlá sú na skenovanie alebo kopírovanie obojstranných dokumentov v jednom kroku.

Tlač je výborná a maximálne rozlíšenie je 2400 × 600 dpi na papiere s maximálnou gramážou 105 g/m2. Takisto aj kvalita kópie nás prekvapila. Dokonca ešte odporúčame priamo cez displej ubrať jas aj kontrast. Pri priamom porovnaní bolo vidno, čo je kópia. Prejavilo sa to na už spomenutom zvýšenom kontraste a miestami rozostrenom písme.

Musíte mať ale pozorné oko, no zároveň je to pochopiteľné. Je tu totiž maximálne rozlíšenie 600 × 600 dpi. Skenovanie je možné aj na emailovú adresu. Softvérový ovládač na tlač podporuje nastavenie šetriacich režimov tlače aj možnosť zlučovania viacerých strán na jeden list. Jeho možnosti sú priamo úmerné celkovej výbave zariadenia. Odporúčané mesačné zaťaženie je do 800 vytlačených strán, zásobník na 150 listov teda postačuje.

Počas tlače je tento model hlučnejší, než býva zvykom. Avšak v pohotovostnom režime je nehlučný. Až do tej miery, že vyzerá ako úplne vypnutý. Tlačí rýchlosťou do 20 str./min. v najlepšej kvalite. Celkovo je zariadenie svižné, najmä nové úlohy tlačí bez zbytočných príprav. Napríklad 5-stranový PDF dokument vytlačíte za 15 sekúnd. Jedna strana je hotová do 5 sekúnd a tlač sa z pohotovostného režimu začne zhruba do 10 sekúnd po zadaní úlohy.

Verdikt

Brother DCP-1622WE je zariadenie, ktoré ani zďaleka nemá všetko. Má však podstatnú vec a tou sú výhodné vstupné náklady a cena čiernobieleho výtlačku. Pri sume 22 eur za toner s výťažnosťou 1500 strán je to 1,5 centa. Treba započítať aj fotovalec, jeho životnosť je 10 000 strán. Dodávaný je samostatne a stojí 25 eur. Celkové náklady po započítaní fotovalca by tak boli 1,75 centa.

Táto multifunkcia je vhodná napríklad pre ekonomické oddelenie alebo ako druhé zariadenie do firmy. Jednoducho tam, kde treba tlačiť bežné dokumenty za čo najlepšiu cenu a kde využijete kopírku či farebné skenovanie.

Cena: 139 EUR
Zapožičal: Brother

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.