Tipov na darčeky nie je nikdy dosť. Či už ide o pravidelné sviatky, narodeniny, meniny či iné výročia, vždy sa nájde dôvod, prečo svojich blízkych obdarovať. Naši redaktori zostavili výber, ktorý bol pôvodne určený pod Vianočný stromček. No ide o tipy, ktoré môžu byť užitočné aj teraz, keď má niekto vo vašom okolí sviatok.

ONDREJ

Veľkoformátový obraz

Veľký obraz na stene s osobným motívom vždy zaberie. Hlavne ak je vyhotovený kvalitne. V predajni FaxCOPY je teraz možné vytlačiť si fotku na kvalitnom umeleckom plátne, a to vo formáte až 100 × 100 cm. Obraz sa dodáva v drevenom ráme s dvoma závesnými háčikmi a je vhodný do väčších priestorov. Plátno „polycanvas“ je odolné, tlačový výstup má vysokú kvalitu a vysokú mechanickú odolnosť. Tlačí sa na plotri Roland. Aby to vyzeralo dobre, dodaná fotka musí byť kvalitná a s vysokým rozlíšením. Výsledok sa dá vyzdvihnúť osobne v predajniach FaxCOPY alebo poslať na adresu dobierkou.

Cena: 24,80 EUR

Pohyblivý stojan na hodinky

Automatické hodinky majú tú vlastnosť, že idú a netreba ich naťahovať, ale musia sa nosiť. Ak máte viacero hodiniek, je to celkom problém, lebo obyčajne po 36 hodinách v pokoji hodinky zastanú a špeciálny olej v nich môže zhustnúť. Na rade je tak stojan na hodinky, ktorý udržuje automatické hodinky v rotačnom pohybe vpravo alebo vľavo. Ten čiastočne simuluje pohyb zápästia.

Stojan je malý a pri prevádzke tichý, a tak môže byť umiestnený priamo na nočnom stolíku. Stojan Klarstein 8PT1S má vpredu 9 × 9 cm okienko a viete tak hneď zistiť, koľko je hodín. Poháňa sa elektrickým sieťovým adaptérom. Dizajn zariadenia je so svojou kombináciou sivých a čiernych tónov vhodný do rôznych prostredí.

Cena: 49,90 EUR

FERO

Sony H.ear.on MDR-100AAP

Manželke pomaly ale isto dosluhujú staré slúchadlá, a tak som sa jej rozhodol kúpiť nové. Ak pravdaže chcete nejaké, ktoré z hľadiska zvukovej kvality podajú veľmi dobrý výkon a zároveň dizajnovo vyhovujú aj nežnejšiemu pohlaviu, peňaženka sa vám otvorí trochu viac. Ale s tým sa už musí nejako počítať.

Nakoniec sa mi najviac pozdávali Sony H.ear.on, ktoré sú v niekoľkých farebných vyhotoveniach. Sú skladateľné a hodia sa aj na cesty, pričom použité mušle sú veľmi pevné, pohodlné a z kvalitného materiálu. Bonusom je plochý kábel, ktorý vôbec nemá tendenciu sa zamotávať. Slúchadlá sú schopné podať veľmi vyvážený a čistý výkon v basoch, výškach aj stredoch, a to prakticky pri akomkoľvek žánre hudby. Pri danej cene sa to však aj očakáva.

Cena: 127 EUR

Darčeková poukážka na Steam

Obdarovať priateľa alebo rodinného príslušníka podarenou počítačovou hrou, to je už dnes veľmi jednoduché. Nemusíte totiž vôbec riešiť to, aká hra sa páči a necháte ho si dodatočne vybrať. Preč sú doby, keď sa hra vyberala na pulte obchodov. Platforma Steam, ktorá má bezpochyby najväčší podiel na poklese herného pirátstva, dnes ponúka zástup viac ako 15 000 herných titulov.

Všetky dostupné na pár kliknutí myši, doručené priamo k vám podľa rýchlosti internetovej linky. A keď hru dohráte, dáta na vás počkajú do budúceho dobrodružstva na serveri. Slovensko, žiaľ, nepatrí medzi krajiny, kde sú dostupné fyzické darčekové poukážky, avšak tie digitálne čakajú na váš nákup odkiaľkoľvek.

Cena: 5, 10, 25, 50 alebo 100 EUR

ROMAN

Xiaomi Mi Band 2

Fitness náramky už nie sú tou hi-tech hračkou, ako tomu bolo pred pár rokmi. Dnes ide o bežný doplnok k telefónu a ďakovať za to môžeme aj spoločnosti Xiaomi, ktorá ponúka svoje náramky Mi Band s výborným pomerom cena/výkon. Aj v slovenských obchodoch nájdete Mi Band 2 za necelých 30 eur, z Číny si ho objednáte o pár eur lacnejšie, avšak budete naň čakať niekoľko týždňov.

Mi Band 2 ponúka základné funkcie, ktoré bohato postačia bežnému používateľovi. Ide tak o vhodný darček pre každého, kto nie je profesionálny športovec a chce mať základný prehľad o svojej aktivite počas dňa. Bonusom je aj upozornenie na notifikácie z telefónu a prichádzajúce hovory.

Cena: od 25 EUR

Magio GO TV Box + Magio GO Premium

Týmto prenosným set-top boxom som obdaroval svojho otca a vyriešil tak jeho dilemu, ako sledovať šport, keď mu mama obsadí televízor. Po roku môžem povedať, že Magio GO TV Box sa v našej rodine uchytil a ide o vítaného spoločníka.

Z môjho pohľadu by som ocenil, ak by ponúkal aj ďalšie funkcie – hardvér na to má, avšak z hľadiska môjho otca môžem povedať, že je s jeho funkcionalitou úplne spokojný a Magio GO TV Box mu ponúka presne to, čo chce. Zariadenie je možné pripojiť k ľubovoľnej HDMI obrazovke a k svojmu fungovaniu vyžaduje pripojenie do internetu, aj cez Wi-Fi a aktívny účet v službe Magio GO. Najobľúbenejšie sú u nás športové TV kanály.

Cena: 69,99 EUR za box + 5,99 EUR mesačne za Magio GO Premium so všetkými TV kanálmi

MIŠO

Pre budúcu lekárku

Vynikajúce akustické vlastnosti a výnimočná všestrannosť sú kombinované v technológii Littmann Cardiology III stetoskopu. Dobre, priznávam. Táto veta je z obchodu, ktorý tieto zariadenia predáva. O stetoskope viem asi toľko ako o obohacovaní uránu. Je to tá hadička s kovovou pokrievkou, ktorá nás vždy a najmä ako deti studenila.

Výhodou tohto modelu je, že môže byť použitý aj pre deti a chudých pacientov. Moja sestra by toto definitívne ocenila práve preto, lebo neprenáša ruchy z oterov o snímač. Nie je to IT a pre nás ostatných je tento vynález dobrá „geekovina“. Trochu cez rozpočet na viacero Vianoc. Dôrazne jej odporučím nespoliehať sa na Ježiška 😊

Cena: 220 EUR

Klenot pre celú rodinu

Niet nad dobrú váhu a ideálne, keby mala inteligenciu na rozdávanie. Nokia Body + Full Body Composition WiFi Scale sa dá spojiť s mnohými aplikáciami pre smartfón, bude zaznamenávať hmotnosť až ôsmich ľudí a zmeria také veci, o ktorých sme ani nesnívali alebo si ich príliš merať neželali, podkožný tuk napríklad 😊 Tiež prepočítava BMI, meria hmotnosť svalov, vody, srdcový tep, predpovie vám počasie a ešte aj vaše dáta môže zdieľať.

Má LCD displej, ktorý ukazuje vývoj vašej hmotnosti v čase. Tiež má patentovanú technológiu Position Control na presné meranie. Tu už neobhájite, že táto váha trochu pridáva. No nepostavte sa potom na takúto váhu.

Cena: 60 EUR

Tomáš

Ruksak pre geeka

Mám vo svojom okolí zopár geekov, ktorí si zároveň potrpia na dizajn. Tento ruksak sa mi zdá ako perfektný darček pre ľudí žijúcich s technológiami.

Má minimalistický vzhľad s oblými krivkami a je zabezpečený proti vykradnutiu, pretože zips je skrytý pod textilnou chlopňou. Navyše obsahuje priehradky na platobnú kartu či doklady, notebook a ostatnú elektroniku a externú prípojku USB, prostredníctvom ktorej môžete svoj mobil pripojiť k skrytej powerbanke.

Cena: 30 EUR

Amazon Echo

Žijem v domácnosti, kde je virtuálna asistentka. Konkrétne používam Amazon Echo a virtuálnu asistentku Alexa. Viem si predstaviť zopár kamarátov, ktorí by takýto darček ocenili. Hoci Alexa nedokáže variť, ani upratovať, môže riadiť vašu domácnosť. Ovládať svetlá, televízor a zároveň si s vami pokecá, vyhľadá potrebné informácie.

Ja si od nej napríklad pravidelne nechávam spievať koledy, alebo rozprávať vtipy či príbehy. Poviem vám, vývojári ju naozaj vymakali. Problémom môže byť, že sa zatiaľ dá ovládať iba v angličtine a na Slovensku nie je v oficiálnom predaji. No zoženiete ju napríklad v susednom Rakúsku či cez internet.

Cena: 99 EUR

Značky: