Odvážne plány by znamenali rýchly nástup tejto „techniky“.

Humanoidní roboti, zatiaľ viac roboti ako humanoidní, alebo ako hračky, prípadne filmové námety. V realite ich zatiaľ príliš vidieť nie je, a to by Čína mohla zmeniť už do roku 2025. Odštartovala by sa masová výroba, ktorá by v priebehu ďalších dvoch rokov dosahovala svetovú úroveň.

Ministerstvo priemyslu a informačných technológií (MIIT) na svojej stránke uviedlo smelé plány vyrábať humanoidné roboty do spomínaného roku. Krajina počíta s týmto segmentom ako s jedným z hlavných ťahúňov ekonomiky do štyroch rokov. V samostatnom dokumente, ktorý bol zverejnený aj na stránkach pekinského ministerstva majúceho na starosti priemyselný sektor, sa uvádza, že je potrebné výrazne zlepšiť technologické inovácie.

Jedným z motívov bude úbytok pracovnej sily kvôli starnúcemu obyvateľstvu. Nehovoriac o tom, že domácnosti by našli ďalšieho pomocníka ak nie aspoň spoločníka. Táto budúcnosť čaká pravdepodobne celý svet, otázka v akej forme. Aj dnes máme rozlične vyspelú techniku priamo na pracovnom stole. Pravda, zatiaľ nedokáže robiť veci manuálne , no v online svete nám pomáhajú počítače a rôzni digitálni asistenti každý deň.

Už v roku 2021 sa Čína stala piatou krajinou s najväčšou mierou automatizácie. Podľa zverejnených usmernení sa nástup robotiky očakáva v sektoroch zdravotníctva, domácností, poľnohospodárstva a logistiky. Aj napriek očakávaniam prudkého nástupu robotizácie, neočakávame, že v roku 2027 uvidíme chodiť po uliciach humanoidných robotov. Ani v Číne. A nad domácnosťami stále visí otáznik, najmä pre vysokú cenu takýchto spoločníkov.

Zdroj: SCMP

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.