„Psí čumák“ v databáze štátu.

Rozpoznávanie tváre ľudí bol iba prvý krok. Nasleduje rozpoznávanie vašich psov a iných identifikovateľných zvierat. Na túto úlohu sa podujal čínsky startup Megvii, ktorý dodáva technológiu rozpoznávania tváre pre čínsky vládny program.

Podľa servera Abacus News je program tohto startupu nastavený tak, aby rozpoznal odtlačok psieho nosa. Ide o jedinečný vzor presne tak, ako odtlačky prstov u ľudí.

Aplikácia funguje podobne ako rozpoznávanie prsta pri čítačke na smartfóne. Tu s rozdielom, že nemusíte nútiť svojho psa prikladať nos na čítačku a stačí ho odfotiť.

Na zaradenie do databáze kvôli správnemu rozpoznaniu je treba viacero fotiek a zároveň z viacero uhlov. Startup hovorí o úspešnosti rozpoznania na úrovni 95 %. Za týmto účelom sa už zišla s 15 000 majiteľmi domácich miláčikov.

Niečo podobné funguje aj v USA. Aplikácia sa nazýva Finding Rover a slúži na hľadanie psov a mačiek nahlásených ako stratené. V Číne by ale mala slúžiť aj na monitorovanie necivilizovane chovaných psov. Teda takých, ktorí majú majiteľa ale voľne sa bez dozoru pohybujú po verejnom priestore.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Sledujte lokalitu vášho zvieraťa alebo vecí v reálnom čase

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.