Čína pokračuje s obmedzovaním pôsobnosti internetových služieb v krajine na najväčšom trhu na svete.

Po rozšírení série regulačných opatrení v posledných mesiacoch, bol vydaný návrh o regulácii algoritmov, ktoré firmy používajú na poskytovanie odporúčaní používateľom. V 30-bodovom návrhu usmernení Čínsky úrad pre kybernetický priestor navrhol zakázať spoločnostiam nasadzovať algoritmy, ktoré „podporujú závislosť alebo vysokú spotrebu“ a ohrozujú národnú bezpečnosť alebo narúšajú verejný poriadok. Na tému upozornil web TechCrunch.

Služby musia dodržiavať podnikateľskú etiku a zásady spravodlivosti a ich algoritmy sa nesmú používať na vytváranie falošných používateľských účtov alebo vytváranie iných falošných údajov, uvádza sa v usmerneniach internetového dozorného orgánu. Dozorný orgán uviedol, že počas jedného mesiaca (do 26. septembra) bude prijímať pripomienky verejnosti k novým usmerneniam.

V usmerneniach sa tiež navrhuje, aby používatelia mali možnosť jednoducho vypnúť odporúčania algoritmov. Poskytovatelia algoritmov, ktorí majú moc ovplyvňovať verejnú mienku alebo mobilizovať občanov, musia získať súhlas od Čínskeho úradu.

Návrh prichádza v čase, keď sa Peking čoraz viac zameriava na spôsoby spoločností, akým narábajú s údajmi používateľov, rovnako tak aj za monopolné postavenie, ktoré v krajine zaujali. Začiatkom tohto roka Čínske združenie spotrebiteľov podporované Pekingom uviedlo, že miestne internetové spoločnosti šikanovali používateľov pri nákupoch a akciách a podkopávali ich práva na súkromie.

Takéto správanie zo strany vlády má ale za následok strach investorov a Čína si tak sama likviduje príchod nových peňazí do ekonomiky. V konečnom dôsledku tak ale ide pravdepodobne o cielené zameranie sa na spoločnosti ako ByteDance, Alibaba Group, Tencent, Didi a ďalšie, ktorých služby sú postavené na vlastných algoritmoch. Akcie spoločností Alibaba a Tencent v dôsledku týchto správ mierne klesli.

Zdroj: TechCrunch

Obrázok: 文 邵 / Pixabay

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.