Obyvatelia Číny sú kontrolovaní čoraz viac, po novom už všetci noví mobilní používatelia musia odovzdať sken svojej tváre.

Čínski mobilní operátori sú zo zákona povinní skenovať tvár každého nového zákazníka. Pomôcť im v tom má technológia rozpoznávania tvárí, ktorú si krajina vyvíja sama. Na novinku upozornil portál TechRadar.

S viac ako jednou miliardou používateľov je Čína najväčším mobilným trhom na svete. Väčšina používateľov využíva služby jedného z troch štátnych operátorov – China Mobile, China Telecom a China Unicom.

Používatelia mobilnej siete sú v krajine povinní registrovať svoje SIM karty pomocou pasov či identifikačných kariet, ako je tomu napríklad aj na Slovensku. Nové nariadenia zo strany štátu však zachádzajú výrazne ďalej. Predstavitelia štátnej moci však tvrdia, že opatrenia sú potrebné na ochranu proti podvodom.

Skenovanie tvárí bolo nasadené už vo verejných priestoroch, ako sú systémy metra a letiská. Takisto niektoré obchody umožňujú zákazníkom platiť pomocou tváre. Autori nového zákona tiež obhajujú využitie napríklad pri previerkach na letisku, ktoré umožnia cestujúcim rýchlejšie nastúpenie na palubu lietadla.

Na mieste sú samozrejme obavy, ktoré sa týkajú bezpečnosti a súkromia ako aj nedostatočná regulácia. Zhromažďovanie takýchto údajov posilní hromadný dohľad nad občanmi a opäť zasiahne do demokratických princípov.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Využitie umelej inteligencie v reklamných kampaniach je realitou už aj na Slovensku

Značky: