Čína postupne buduje svoju vlastnú vesmírnu stanicu s názvom Tchien-kung (anglicky Tiangong, v slovenčine Nebeský palác).

Najnovšie sa stanica rozrástla o tretí modul, ktorý k nej bol dopravený a pripojený minulý týždeň. Zároveň doň 3. novembra 2022 prvýkrát hneď aj vstúpili astronauti, ako informovala čínska štátna tlačová agentúra Xinhua.

Tchien-kung tak má v súčasnosti tri moduly: základný Tianhe s obytnými priestormi, servisnou sekciou a dokovacím uzlom; modul Wentian s avionikou, pohonnými systémami a záložnými zdrojmi; a spomínaný tretí, ktorý sa nazýva Mengtian. Obsahuje tlakovú sekciu na prácu posádky, ako aj beztlakovú nákladnú sekciu.

Ďalšie moduly okrem iného umožňujú, aby v čase výmeny osadenstva čínskej vesmírnej stanice boli na nej dve posádky. Ide konkrétne o desaťdňové obdobie, počas ktorého stará posádka odovzdáva stanicu novej. Kým mal Tchien-kung iba jeden modul, takého obdobie odovzdávania a preberania nebolo možné.

K Tchien-kungu čoskoro vyštartuje nákladná vesmírna loď Tchien-čou-5 (v preklade Nebeská loď), ktorá na vesmírnu stanicu dopraví palivo a zásoby.

Zdroj: English.news.cn

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.