Pred rokom na výstave IFA Huawei predstavil čipset Kirin 970.

Tento rok sa očakáva, že pripravovaná nová generácia čipov čínskeho výrobcu sa takisto uvedie na výstave v Berlíne. Pred oficiálnym predstavením sa odhalilo niekoľko špecifikácií.

Podľa čínskych zdrojov bude procesor taktovaný na 2,8 GHz pre štyri výkonnejšie jadrá Cortex-A77. Ďalšie štyri jadrá Cortex-A55 sú energeticky menej náročné a budú sa využívať pre bežné úlohy. Kirin 980 bude vyrábaný spoločnosťou TSMC 7 nm procesom. Súčasťou by mala byť AI čipová technológia od spoločnosti Cambricorn. Očakáva sa, že práve týmto riešením sa NPU stanú ešte plynulejšími a prinesú až 5 biliónov výpočtov na watt.

Porovnanie taktovacích frekvencií Kirin 710, 970 a 980

Úniky naznačujú aj vlastný grafický čip HiSilicon. Ten by mal byť 1,5 krát rýchlejší ako Adreno 630, ktorý nájdete v aktuálnych vlajkových lodiach spolu so Snapdragon 845 od spoločnosti Qualcomm.

Prvými zariadeniami, ktoré by sa mali na trh dostať spolu s Kirin 980, by mali byť očakávané modely Huawei Mate 20 a Huawei Mate 20 Pro. Mate zariadenia sa zvyčajne predstavujú v poslednom štvrťroku. Prvé benchmarky AnTuTu z apríla naznačujú výrazné zvýšenie výkonu, takže je sa rozhodne na čo tešiť.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Google zmení prihlasovaciu obrazovku. Takto bude vyzerať

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.