MediaTek predstavil svoj nový vlajkový čipset na nadchádzajúce obdobie a jeho technické špecifikácie vyzerajú naozaj dobre.

Nový čipset je založený na 4-nanometrovom výrobnom procese a vyrába ho spoločnosť TSMC. Ako uvádza portál Androidheadlines.com, zaujímavosťou je, že ide o prvý čipset určený pre smartfóny, ktorý je výhradne 64-bitový.

To znamená, že 32-bitové programy na ňom nebudú fungovať, ale už roky sú všetky aplikácie v obchode Play 64-bitové, takže by to nemal byť zásadný problém. Ak však máte uložený napríklad starý APK súbor hry Flappy Bird, ktorý si zakaždým ručne inštalujete do nového telefónu, tu už fungovať nebude.

Čo sa týka ďalších technických detailov, ide o osemjadrový procesor so štyrmi úspornými jadrami Cortex-A510 taktovanými na 1,8 GHz, tromi jadrami Cortex-A715 pracujúcimi na 2,85 GHz a jedným jadrom Cortex-X3 nastaveným na 3,05 GHz. Grafickým procesorom je Arm Mali-G715 Immortalis MC11, ktorý hardvérovo podporuje Ray tracing.

MediaTek tvrdí, že v porovnaní s predchádzajúcou generáciou je čipset o 32 percent výkonnejší a až o 41 percent úspornejší.

Pomocným obrazovým čipom pre spracovanie fotografií je Imaqiq 890 ISP. Výrobca uvádza, že vďaka umelej inteligencii dokáže rozoznať, čo je v popredí a pozadí scény, dokáže vyladiť farby a prispôsobiť aj rôzne ďalšie parametre.

Dimensity 9200 podporuje obnovovaciu frekvenciu 240 Hz pre Full HD+ displeje a 144 Hz pre WQHD rozlíšenie. Čip podporuje aj Bluetooth 5.3, pamäť RAM LPDDR5X, flash pamäť UFS 4.0 či nadchádzajúci štandard Wi-fi 7. Ten ale musí podporovať aj router, pričom teoreticky rýchlosť prenosu môže byť až 6,5 Gb/s.

Mediatek sľubuje, že prvé telefóny poháňané Dimensity 9200 sa na trhu objavia už koncom tohto roka a čipset bude zároveň širšie dostupný ako predchodca Dimensity 9000. Jeho hlavným konkurentom bude Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu.

Zdroje: Engadget.com, Androidheadlines.com, I.mediatek.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.