Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Čistička vzduchu je dômyselné zariadenie, ktoré zachytáva nečistoty, prach aj peľ a vďaka tomu môžete doma dýchať čistejší a kvalitnejší vzduch. Prečo si kúpiť čističku vzduchu a ako ju správne používať?

Aké výhody má čistička vzduchu?

Čističky vzduchu sú schopné zachytiť viac ako 99 % patogénov v ovzduší, pričom rizikom nie je iba znečistený vzduch z vonkajšieho prostredia. Aj vo vnútri sa nájdu zvieracie chlpy, prach, roztoče, no napríklad aj výpary z čistiacich prostriedkov, ktoré kvalite vzduchu neprospievajú. Čističky s účinným HEPA filtrom nielen zlepšujú kvalitu vzduchu, ale tiež znižujú zaťaženie organizmu, ak majú aj ionizátor eliminujú zápach a dym.

Výhody čističky tak najviac pocítia ľudia s respiračnými ochoreniami a oslabeným imunitným systémom, astmatici a alergici. Používaním čističky vzduchu sa znižuje úroveň oxidu uhličitého vo vzduchu, zlepšuje sa kvalita spánku a celkovo sa zlepšuje kvalita vdychovaného vzduchu. Vhodná je tak nielen pre ľudí s dýchacími ťažkosťami, ale pre každého, kto chce mať doma alebo v práci zdravšie prostredie.

Čistička vzduchuZdroj: DmytroMelnyk/Shutterstock.com
Čistička vzduchu

Ako používať čističku vzduchu, aby bola efektívna?

Aby čističky vzduchu fungovali správne a efektívne čistili vzduch, treba ich vedieť správne používať. S kvalitou vonkajšieho vzduchu čistička bojovať nedokáže, ale vyčistí ten v interiéri. Keď je zapnutá, zatvorte okná. V opačnom prípade by do interiéru neustále prúdili nečistoty, prach, peľ a podobne, takže čistenie vzduchu by bolo viac – menej zbytočné a celkom neefektívne. Najlepšie spravíte, ak ju necháte pracovať celý deň a pokojne aj noc.

Väčšina čističiek má automatický režim a tak si sama prispôsobuje výkon s ohľadom na aktuálnu kvalitu vzduchu. Vy teda nemusíte robiť nič, len si užívať čistejší a sviežejší vzduch. Tiež máte možnosť prepnúť ju na nočný režim, aby vás počas spánku nerušila. V tomto režime sa výkon a tým aj hlučnosť znížia na minimum, a takmer ju nepočuť. Čističku môžete používať iba sezónne, napríklad v čase keď vás trápia peľové alergie, ale aj celoročne.

Umiestnenie čističky vzduchu

Nemenej dôležité je aj umiestnenie čističky vzduchu, pretože vzduch potrebuje prúdiť. Zo všetkých strán by preto mal byť priestor, v bezprostrednom okolí (cca 50 – 60 cm) by nemali byť žiadne predmety, ktoré by zabraňovali prúdeniu vzduchu. Tiež si dajte pozor kam vyfukuje vyčistený vzduch, aby mu nič nebránilo v ceste. Väčšinu čističiek môžete nechať na zemi, ale vhodné je aj ich umiestnenie na stolček, nižšiu komodu a podobne.

Samozrejme pre optimálne fungovanie je potrebná aj pravidelná výmena filtra podľa odporúčaní výrobcu. Na potrebu výmeny vás väčšina čističiek aj sama upozorní, napríklad rozsvietenou kontrolkou. No a tá najlepšia správa na záver je, že všetky kvalitné čističky vzduchu aj náhradné filtre si môžete pohodlne objednať z domu na Okay.sk.