Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Citrix publikovala závery celosvetového prieskumu Citrix Service Provider Center of Excellence zameraného na oblasť desktopov dostupných ako služba (Desktop as a Service, DaaS). Prieskumu 2015 Global DaaS Market Survey sa zúčastnilo viac než 500 členov partnerského programu Citrix Service Providers z celkom 40 krajín. Títo poskytovatelia sprostredkovali svoj pohľad na rast trhu desktopov dostupných ako služba, na prijímanie nových technológií, na obchodné trendy, ako aj o názory užívateľov.

Prieskum odkrýva nové trendy a ich dopad na rast celého trhu i jednotlivých vertikál. Tvorcovia se zamerali aj na mieru prijímania nových typov infraštruktúr a to práve z pohľadu poskytovateľov služieb, ktorí ponúkajú hostované riešenia. Medzi najzaujímavejšie zistenia patria:

  • 71 %t opýtaných partnerov predpovedá rast segmentu desktopov dostupných ako služba,
  • počas roku 2016 sa očakáva 50% zvýšenie využívania verejných cloudov v oblasti desktopov dostupných ako služba,
  • na rast podnikania má stále najväčší vplyv zameranie na jednotlivé vertikály, najmä v prípade financií (11 %), výroby (11 %) a zdravotníctva (10 %),
  • poskytovatelia služieb rozširujú svoje portfólio nielen o komplexné pracovné prostredia (49 %), ale tiež o individuálne hostované služby ako sú mobilita (34 %), zdieľanie dát a synchronizácia (29 %) alebo siete dostupné ako služba (17 %).

O 50 percentnom medziročnom náraste počtu predplatení hostovaných prostredí, ktoré prinášajú poskytovatelia služieb z radov účastníkov partnerského programu Citrix Service Providers, informoval Citrix už vo výročnej správe za rok 2014. Najnovší prieskum však navyše poukazuje aj na významný rast hostovaných služieb všetkých typov.

Vďaka produktom Citrixu môžu poskytovatelia ponúknuť kompletné hostované pracovné prostredie vrátane aplikácií, desktopov, zdieľaní súborov a mobility, tak aj jednotlivé služby, ktoré predstavujú najlepšie riešenie individuálnych potrieb zákazníkov. Tohtoročný prieskum naviac informuje nielen o rozširovaní ponúk z oblasti komplexných desktopov dostupných ako služba, ale tiež o nových trendoch v oblasti správy hostovaných mobilných zariadení, zdieľaní súborov a synchronizácie či hostovaných sietí. Pre spoločnosť Citrix ide o zásadné zistenie podporujúce ďalší vývoj a zdokonalovanie bezpečných mobilných pracovných prostredí, ktoré používateľom ponúknu výhody bez ohľadu na to, kde budú pracovať.

Jedným z veľmi dôležitých záverov prieskumu za rok 2015 je, že poskytovatelia hostovaných služieb budú omnoho viac využívať verejné cloudy. V roku 2014 účastníci rovnakého prieskumu uvádzali, že plánujú prejsť do cloudovej infraštruktúry dostupnej ako služba a tohtoročné výsledky ukazujú v oblasti presunu ku cloudovým technologiám a zdrojom optimismus dokonca ešte väčší. Celá polovica respondentov chce začať využívať verejný cloud pre desktopy dostupné ako služba najneskôr v júni 2016.

Viac o prieskume Citrixu sa môžete dozvedieť tu: http://www.citrix.com/solutions/hosted-desktops/daas-market-trends.html.

Značky: