Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Citroën SpaceTourer je moderný van, ktorý spája dizajn, všestrannosť a komfort.

Niekoľko dní pred otvorením ženevského autosalónu sa Citroën zameriava na zvýšenie ofenzívy v segmente SUV a predstavuje SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Ide o automobilovú interpretáciu značky „Ë”, zameranú na tvorbu moderných a technicky vyspelých produktov, predstavenú v rámci expozície značky Citroën na parížskom autosalóne.

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept je pripravený sprevádzať všetkých milovníkov dobrodružstva, ktorí vyhľadávajú pohodlie a vyspelé technológie a radi sa vydajú na dobrodružstvo aj mimo spevnených ciest. Okrem exkluzívneho a elegantného dizajnu využíva aj rovnaké farby a materiály ako rovnomenná kolekcia. Vozidlo využíva jedinečné schopnosti značky Citroën v oblasti komfortu a dostalo pohon 4X4 vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Automobiles Dangel. Úprava 4X4 sa dá realizovať na všetkých sériových vozidlách SpaceTourer.

01 – GRAFICKY VÝRAZNÝ A ENERGICKÝ DIZAJN

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept dostal do exteriéru aj interiéru špeciálne farby a materiály, ktoré mu prepožičiavajú graficky výrazný vzhľad a energický výraz.

Štúdia si vzala to najlepšie zo sveta vanov aj SUV, pričom vyzdvihuje svoje terénne schopnosti. SpaceTourer 4X4 Ë Concept využíva vpredu aj vzadu špeciálne ochranné prvky a strešné nosiče so vzhľadom lešteného hliníka. Pod vonkajšími spätnými zrkadlami sa vyníma logo 4X4 a pneumatiky dostali snehové reťaze.

Pokiaľ plynulé pokojné línie na prvý pohľad evokujú vyváženú dynamiku, tak SpaceTourer 4X4 Ë Concept podčiarkuje svoj originálny štýl neprehliadnuteľnou róbou. SpaceTourer 4X4 Ë Concept zvýrazňuje svoju osobnosť bielou farbou, na ktorú sa naniesla sivá kamufláž s decentnými červenými aplikáciami. Táto farba sa nachádza aj na 19-palcových pochrómovaných kolesách.

Štylistické elementy umocňujú charakter elegantného a zároveň robustného vanu, ktorý sa dodáva vo viacerých karosárskych verziách (XS, M a XL), aby vyhovel potrebám moderných rodín aj podnikateľov. SpaceTourer 4X4 Ë Concept vychádza z kompaktnej a dynamickej verzie XS zameranej na všestrannosť a funkčnosť. V spojení s krátkym rázvorom predstavuje verzia XS premiéru v segmente s dĺžkou iba 4,60 m a ťaží z výšky limitovanej na 1,90 m. Napriek zvýšeniu svetlej výšky sa verzia 4X4 by Dangel zmestila pod 2 metre a po návrate z ďalekých ciest sa zmestí do väčšiny parkovacích domov.

Znak Ë sa nerozlučne spája s históriou značky a ako grafický prvok sa dostal aj na SpaceTourer 4X4 Ë Concept. V interiéri panuje útulná atmosféra plná svetla, pričom každý prvok dostal špeciálnu starostlivosť. Najviac úprav sa nachádza na palubnej doske a na sedadlách. Farebné schémy s modrou, bielou a červenou farbou pochádzajú z kolekcie Ë.

V duchu zamerania programu Citroën Advanced Comfort, ktorý sa špecializuje na pohodlie tela aj ducha, ponúkajú sedadlá modelu SpaceTourer 4X4 Ë Concept maximálny komfort a ideálne usporiadanie interiéru. Verzia XS vie na palube privítať až 9 osôb. V tomto prípade dostala konfiguráciu s 5 sedadlami vrátane zadnej posuvnej lavice rozdelenej v pomere 2/3 – 1/3. Tá sa veľmi jednoducho zdvíha a preklápa. V spojení s komfortom bez kompromisov doplnenom o estetickú a praktickú stránku, patrí dvojfarebný vzhľad štúdie k jej hlavným lákadlám. Sedadlá sú potiahnuté jemnými a útulnými materiálmi. Na operadlách a opierkach hlavy sa nachádza biela koža. Krásny vizuálny efekt vytvárajú zadné sedadlá čiastočne čalúnené originálne zafarbenou sivou kožou alkantara.

V rovnakom duchu Feel Good a s odvolaním sa na sivý plstený obal na iPad, ktorý ponúka značka Ë, sa nesie aj palubná doska. Je mäkká na dotyk v sivej farbe s farebnými aplikáciami. Harmonicky doplnená je horná strana s logom Ë spracovaným v reliéfe. Dopĺňa ju schránka s dvoma popruhmi z bielej kože. Tak ako v modeli C4 Cactus predstavujú inšpiráciu kožiarstvom a ďalekými cestami. Na kolekciu Ë sa odvolávajú aj bezpečnostné pásy s farebnými detailami v modrej a červenej farbe.

02 – POZVÁNKA ZA ODDYCHOM A DOBRODRUŽSTVOM

SpaceTourer 4X4 Ë Concept dostal svetlú výšku zvýšenú oproti sériovej verzii o 60 mm, čo z neho robí ideálneho spoločníka pri cestách za dobrodružstvom.

Na dobrodružné výpravy mimo spevnených ciest dostala štúdia Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept naftový motor BlueHDi 150 S&S spojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Vyznačuje sa špičkovými jazdnými vlastnosťami na všetkých povrchoch. Vzhľadom na široký rozsah požiadaviek dostala štúdia pripájateľný pohon všetkých kolies. Prestavba na 4X4 sa dá realizovať na všetkých sériových vozidlách modelového radu SpaceTourer. V prípade záujmu si ju stačí objednať v rámci predajnej siete značky Citroën a realizuje ju spoločnosť Automobiles Dangel, francúzsky špecialista na pohon všetkých kolies. Pohon všetkých kolies zaručuje väčšiu slobodu, pričom vozidlo si udržiava jazdné vlastnosti a bezpečnosť modelového radu SpaceTourer. Terénne schopnosti znamenajú priechodnosť aj za zhoršených adhéznych podmienok. Uzávierka zadného diferenciálu sa ovláda otočným ovládačom na palubnej doske a umožňuje vozidlu, aby si poradilo aj s mimoriadne náročnými situáciami. Prestavba 4X4 je veľmi vhodná práve pre konfiguráciu XS. Umožňuje vozidlu SpaceTourer, aby na náročných cestách dosiahol ešte lepšie jazdné vlastnosti.

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept je ideálnym vozidlom pre rodiny či skupiny priateľov, ktoré chcú štýlovo vyraziť za dobrodružstvom. Pritom si užívať zvýšenú pozíciu sedenia, útulnú atmosféru a optimálny komfort. Prístup do zadnej časti uľahčuje okno veka batožinového priestoru, ktoré sa otvára samostatne, na palubu sa komfortne nastupuje cez posuvné dvere. Tie sa dajú ovládať bez použitia rúk, iba mávnutím nohou pod zadný nárazník. V tomto segmente, a nielen v tomto, ide o veľmi vzácnu technológiu. Dostala sa však na palubu modelu Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Posádka má k dispozícii 74 litrov objemu otvorených aj uzavretých odkladacích priestorov dômyselne rozmiestnených po celom interiéri. vozidlo poskytuje dostatok miesta na umiestnenie snowboardu či ďalšieho športového a rekreačného náradia, prípadne produktov vyvinutých v spolupráci so značkou Ë.

Batožinový priestor štúdie Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept pojme v 5-miestnom usporiadaní 2m3 batožiny.

03 – KOMFORT A MODERNÉ TECHNOLÓGIE

SaceTourer 4X4 Ë Concept ponúka zvýšenú pozíciu sedenia, útulnú atmosféru, ale aj moderné technológie, ktoré zvyšujú komfort a pohodlie vodiča a pasažierov. Využíva viacero prvkov z programu Citroën Advanced Comfort® zameraných najmä na bezpečnosť.

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept uľahčuje život najnovšími telematickými službami a prvkami ako:

3D online navigácia, CITROËN Connect Nav: ovláda sa hlasovými povelmi alebo cez 7-palcovú dotykovú obrazovku,

Mirror Screen: umožňuje zobraziť aplikácie zo smartfónu na 7-palcovej dotykovej obrazovke.

Mnohé z asistenčných systémov v štúdii Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept prispievajú k pohodlnej, pokojnej a bezpečnej jazde:

Head-up displej. Umožňuje vodičovi, aby neodvracal zrak z cesty. Všetky informácie potrebné k jazde sa premietajú na priehľadný displej priamo v jeho zornom poli,

Top Rear Vision. Kamera v zadnej časti vozidla vytvára na dotykovej obrazovke 180° obraz z nadhľadu,

Monitorovanie mŕtveho uhla. Systém monitorovania mŕtveho uhla informuje o prítomnosti iného vozidla v mŕtvych uhloch. Pri detekcii vozidla v mŕtvom uhle sa rozsvieti oranžová dióda umiestnená v rohu spätného zrkadla.Tento systém pozostáva zo 4 snímačov umiestnených v prednom a zadnom nárazníku a aktivuje sa pri rýchlosti od 12 do 140 km/h.

Pre komfortnejšie a bezpečnejšie výlety za volantom dostala štúdia Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept viaceré bezpečnostné prvky:

Identifikátor dopravných značiek s obmedzením rýchlosti. Systém rozpozná dopravné značky s obmedzením rýchlosti a poskytne túto informáciu vodičovi prostredníctvom združeného prístroja. Túto rýchlosť možno nastaviť do tempomatu alebo obmedzovača rýchlosti,

Automatické prepínanie svetiel. V závislosti od svetelných podmienok a okolitej premávky upraví osvetlenie v prospech bezpečnej a pokojnej jazdy v noci,

Systém varovania pred neúmyselným opustením jazdného pruhu. Keď vozidlo prejde deliacou čiarou bez toho, aby malo zapnuté smerovky, systém upozorní vodiča zvukovými signálmi a/alebo vibráciami na príslušnej strane sedacej časti sedadla vodiča.

Ďalšie bezpečnostné technológie:

Active Safety Brake. Systém núdzového brzdenia umožňuje vyhnúť sa kolíziám. Kamera umiestnená v hornej časti čelného skla zistí prekážku, ako je auto idúce v tom istom smere alebo stojacie auto. Funguje pri rýchlosti od 5 km/hod do maximálnej rýchlosti. Ak systém vyhodnotí, že hrozí kolízia, snímač aktivuje automaticky brzdenie,

Varovanie pred rizikom kolízie. Táto funkcia umožňuje varovať vodiča v prípade, že je jeho vozidlo priveľmi blízko vozidla pred ním a hrozí kolízia. Funguje od rýchlosti 30 km/hod vďaka radaru, ktorý sa nachádza v prednej časti vozidla. Tento radar detekuje len ciele pohybujúce sa tým istým smerom ako vozidlo a nie fixné ciele. Systém varovania pred rizikom kolízie možno aktivovať alebo deaktivovať prostredníctvom dotykového displeja,

Adaptívny tempomat (SpaceTourer). Adaptívny tempomat vám umožňuje prispôsobiť rýchlosť vanu rýchlosti vozidla, ktoré ide pred ním. Tento systém automatickej regulácie rýchlosti je schopný znížiť rýchlosť až na 20 km/h použitím len plynového pedálu.

Počas autosalónu v Ženeve vás v dňoch 7. a 8. marca (dni pre médiá) pozývame na stretnutie do expozície značky Citroën. Spoznáte štúdiu Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept, ktorá odvážne zosobňuje slogan značky Be Different, Feel Good.