Presťahovať svoje servery alebo využiť existujúcu infraštruktúru je nielen moderné a efektívne, ale zároveň aj ekologické. Možno si poviete – veď aj dátové centrá sú predsa napájané energiou aj z neobnoviteľných zdrojov. To je pravda, ale s energiou sa v týchto centrách pracuje oveľa efektívnejšie.

Všetci chceme mať moderné IT služby, a to si vyžaduje svoju energiu, pritom by sme s ňou mali pracovať čo najšetrnejšie. Optimálne riešenie je tak presťahovať svoje servery do cloudu. Dátové centrá s cloudovými službami totiž spotrebujú len zhruba polovicu energie oproti klasickým serverom v serverovniach umiestnených vo firmách. V tomto článku si rozoberieme, prečo je to tak.

Efektívne počítače v oblaku

Počítače sa stále zlepšujú v tom, ako pracovať s elektrickou energiou a ich požiadavky na energiu pri rovnakom výkone časom klesajú. To je dobrá správa. V roku 2008 sa zaviedol nezávislý ukazovateľ merania pomeru výpočtového výkonu a elektrickej spotreby serverov a ten sa označuje SPECpower_ssj® 2008. Výsledky za posledných 8 rokov ukazujú neustály pokrok – požiadavky na energiu evidentne klesajú.

Ak to však s efektivitou myslíte vážne, potom je namiesto prevádzky vlastného servera ideálne využiť tzv. virtuálny server. Teda, že ten váš server so všetkými službami beží na výkonnom počítači, kde sa zároveň vykonávajú aj iné úlohy. Ak však budete prevádzkovať svoj vlastný server, potom tento bude spotrebovávať energiu aj vtedy, keď žiadnu úlohu neplní – teda nič nepočíta, len čaká.

Každý chvíľku ťahá pílku

Je to tak, výskumy ukazujú, že väčšina privátnych serverov po celom svete väčšinu času nič nepočíta, skôr len odoberá energiu, ktorú vy platíte. Server pracujúci len na polovičný výkon pritom spotrebuje tak 75 % energie oproti plnému výkonu. A aj keď naozaj doslova nič nerobí, stále odoberá 25 % energie oproti plnému výkonu.

V dátovom centre pritom môžete pokojne nájsť tie isté značky serverov, aké sú aj vo veľkých organizáciách, avšak jeden fyzický server tu dokáže plniť úlohy viacerých virtuálnych serverov. Preto servery v dátovom centre v podstate nikdy nezaháľajú a nespotrebovávajú zbytočne energiu. Pri veľkom počte cloudových zákazníkov v dátovom centre totiž „každý chvíľku ťahá pílku”.

Prevádzkovateľ dátového centra tak využije energiu efektívnejšie, ako keby ste rovnaké úlohy nechali spracovávať na privátnych serveroch v podniku. Prevádzka dátového centra je tak ekonomickejšia a aj ekologickejšia.

Naozaj veľkí hráči v dátových centrách majú navyše špeciálne servery, ktoré sú konštruované na minimalizáciu spotreby elektrickej energie a nie sú bežne v predaji. Príkladom je Open Compute Project, za ktorým je Facebook, Google, Intel, Microsoft a Deutsche Telekom a jeho hlavný cieľ je energetická efektivita prevádzky serverov.

Čisté dátové centrá

Druhým dôvodom, prečo cloud šetrí energiu je fakt, že moderné dátové centrá s prevádzkou cloudu, sú oveľa efektívnejšie v porovnaní so serverovňou kdesi vo firme. A platí to aj pre veľké organizácie. Dôležitý je pritom koeficient PUE (Power usage effectiveness) ako pomer celkovo dodanej energie do serverovne k energii odobranej čisto len počítačmi. Ideálna hodnota PUE je 1,0, teda všetku dodanú energiu spotrebujú len počítače samotné. V praxi je však hodnota PUE vždy väčšia ako 1,0 a čím je väčšia, tým viac sa platí za prevádzku serverovne navyše.

V takomto dátovom centre sa dá dosiahnuť vynikajúca hodnota PUE. Všetko je to pripravené

V takomto dátovom centre sa dá dosiahnuť vynikajúca hodnota PUE. Všetko je to pripravené

Kým tá najlepšia serverovňa vo firme potrebuje aspoň polovicu elektrickej energie na chladenie a svoj vlastný chod (teda PUE = 1,5), moderné dátové centrá to vedia stiahnuť na pár percent. Výstavné dátové centrum Facebooku v Prineville dosahuje efektivitu v reálnom čase a koeficient PUE je len 1,09. Experimentálny Green IT cube v nemeckom Darmstadte potrebuje na svoju prevádzku len 7 % dodanej energie a PUE = 1,07.

Ak predsa len chcete, aby vaše úlohy bežali na vašom vlastnom hardvéri, tak minimum, čo môžete pre ekológiu urobiť, je presunúť ich do moderného dátového centra. Na Slovensku na to azda nebol lepší čas, je ich dostatočne veľa, a preto sú aj ceny zaujímavé. Ak vám na srdci leží ekológia, pýtajte sa na hodnotu PUE.

Existujú odhady, že ak presuniete svoj server na virtuálny stroj v cloude, na ten istý výpočtový výkon a úložnú kapacitu bude treba v priemere len polovicu energie v porovnaní s tým, ako keď prevádzkujete vlastný server vo svojej serverovni.

TOUCHIT: Jedna otázka pre Slovak Telekom, ktorý prevádzkuje dátové centrum pre zákazníkov na Varšavskej ulici v Bratislave. Koľko energie ušetrí Telekom Cloud na Slovensku?

Odpoveď: Telekom Cloud ušetrí obrovské množstvo energie. Aby sa to dalo dobre predstaviť, ročne sa takto ušetrí ekvivalent 210 ton uhlia. Na lepšiu predstavu sú to tri plne naložené vagóny uhlia a do ovzdušia sa presunom počítačov do Telekom Cloudu nedostane 49 ton popola, 1,3 tony popolčeka, 5,5 tony SO2, 430 kg NOX a 158 ton CO2. To je už naozaj poriadne znečistenie, ktoré by sa ale inak do vzduchu jednoducho dostalo. A požiadavky na výpočtovú kapacitu neustále narastajú.

V USA tvoria dátové centrá už 1,8 % celkovej spotreby energie, preto je dobre, že cloud prináša ekologické riešenie. Je zaujímavé, že vďaka stúpajúcej efektivite cloudu a dátových centier takmer vôbec nestúpa ich celková energetická spotreba napriek nárastu požiadaviek na výpočtový výkon. Podľa správy americkej vlády sa zvýšila celková spotreba dátových centier v rokoch 2010 až 2014 len o 1 % medziročne. Je to veľký pokrok, veď v rokoch 2005 až 2010 stúpala spotreba o 5 % a pred tým až 20 % medziročne.

Čiže, ak chcete myslieť ekonomicky a ekologicky – popremýšľajte nad presunom svojich výpočtových požiadaviek do poriadneho cloudu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: