BeeStation je súkromný cloud, ktorý vám dám komfort verejných cloudových služieb.

Zariadeniu sme sa venovali v tomto článku. Dozviete sa, na čo všetko sa dá použiť a čo umožňuje. Je to ideálny spôsob, ako mať svoje dáta pod vlastnou kontrolou. Na rozdiel od externého disku ale umožňuje zdieľanie dát a napojenie na iné cloudové služby.

Ako začať BeeStation používať?

BeeStation nájdete na webe stránke portal.bee.synology.com. Skôr ako sa k nemu cez prehliadač pripojíte, bude potrebné sa prihlásiť alebo registrovať po kúpe nového zariadenia. Postup je jednoduchší, ako sprevádzkovanie nového smartfónu.

beestation rozhranieZdroj: TOUCHIT
Vstupná brána v prehliadači do aplikácií BeeStation zariadenia

Cloudové prihlásenie je ochrana pred neoprávneným prístupom do vášho cloudového disku. Rozhranie následne umožní spustiť dve aplikácie, BeeFilesBeePhotos. Kliknite na požadovanú z nich a otvorí sa v samostatnej karte prehliadača.

BeeFiles a jeho možnosti

Ide o správcu súborov, ktorý sa veľmi podobá na iného správcu súborov v cloude, ako napríklad OneDrive alebo Disk od Googlu. Obsahuje niekoľko hlavných kategórií vašich súborov. Ide o to, odkiaľ súbory pochádzajú. To zabezpečí poriadok medzi synchronizovanými dátami z počítača alebo smartfónu a súbormi, ktoré nahráte napríklad cez prehliadač. Presne takto to majú aj vyššie zmienené služby. Tu je ale rozdiel v tom, že ide o váš súkromný cloud.

beestation rozhranieZdroj: TOUCHIT
BeeFiles a prehľadné rozdelenie, odkiaľ sú súbory nahraté

Prenášanie súborov

Na nahratie súborov do BeeStation potiahnite adresáre a súbory do okna s rozhraním BeeFiles alebo BeePhotos. Všetky dáta sa nahrajú v identickej adresárovej štruktúre. Akonáhle nastane pri nahrávaní nejaká chyba, zobrazí sa informácia aj s popisom súborov a typom chyby. To sa môže stať napríklad pri nepovolených názvoch.

beestation rozhranieZdroj: TOUCHIT
Drag&Drop súborov z Prieskumníka do BeeFiles v prehliadači

Samostatná kategória je Cloud services s podporou Dropbox, Google Drive a Microsoft OneDrive. Tu sa dá nastaviť synchronizácia súborov medzi službami, a to obojsmerne alebo ako záloha cloudových služieb do BeeStation.

beestation rozhranieZdroj: TOUCHIT
Synchronizácia dát medzi BeeStation a inými cloudovými službami

BeeFiles nie je BeePhotos

Pre tých z vás, ktorí chcete mať poriadok v súboroch a oddelené fotoalbumy od bežných obrázkov vo forme súborov na BeeFiles, je to pozitívum. Všetky multimediálne, ale aj akékoľvek iné súbory nahrané na BeeFiles, sú chápané ako samostatné súbory. Ich obsah sa dá prezerať v tejto webovej aplikácii a nebudú sa miešať do nahraných fotografií alebo videí v aplikácii BeePhotos.

Naopak používatelia, ktorí si chcú vytvárať galérie fotografií, napríklad z dovolenky alebo manažovať fotografie vo forme fotografií, nie súborov ako bežných dát, majú možnosť nahrať fotografie do BeePhotos. Inak povedané fotografie, ktoré nahráte do BeeFiles, neuvidíte v BeePhotos a naopak. Sú to oddelené priestory a tým si zachovávate poriadok a samostatnosť v rámci prehľadného manažovania dát.

Zdieľanie súborov

Ide síce o váš súkromný cloud, no súbory môžete zdieľať presne tak ako pri vyššie spomenutých službách. Pravým tlačidlom ťuknete na adresáre alebo súbory a zvolíte možnosť Enable sharing link.

beefiles sharingZdroj: TOUCHIT

Na jednoduché zdieľanie ťuknete na tlačidlo Copy Link, čím sa skopíruje odkaz na zdieľané dáta. Žiadne ostatné dáta nebudú prístupné s výnimkou tých, ktoré sú zdieľané. Dá sa zapnúť aj ochrana heslom, pričom používatelia nemusia byť v službe registrovaní a ani BeeStation vlastniť. Na stránke so zdieľaným linkom sa zobrazí formulár na zadanie hesla a po jeho zadaní sa zobrazí obsah.

Extra tip: Odporúčame zapnúť časové obmedzenie tohto zdieľaného linku. Po vami nastavenom dátume sa prestane konkrétny obsah zdieľať. Takto si môžete manažovať zdieľanie dát a zároveň nenechať ňou mazané zdieľanie s rizikom, že naň zabudnete.

Kopírujeme a presúvame súbory

Súbory a adresáre sa dajú kopírovať a presúvať v rámci tohto úložiska. To sa dá urobiť metódou Drag&Drop alebo výberom príslušnej ponuky z kontextového menu adresára alebo súboru.

beestation rozhranieZdroj: TOUCHIT
Presunutie adresárov na iné miesto

BeePhotos ako náhrada za Google Fotky

Táto aplikácia je dostupná aj pre smartfón (rovnako ako BeeFiles), a tak bude zálohovanie fotografií alebo vytváranie galérií ešte jednoduchšie. Nepotrebujete na to počítač, kto chce má možnosť využiť webové rozhranie.

Aplikácia funguje rovnako ako webové rozhranie na ukladanie súborov a fotografie či video stačí potiahnuť do webového okna. Z fotografií sa dajú vytvárať albumy a tie následne zdieľať. Zdieľanie je možné aj len v rámci konkrétnych fotografií, pričom ich stačí označiť a z kontextového menu vybrať položku Share. Podobne ako pri BeeFiles je možnosť ochrániť zdieľanie prostredníctvom hesla a pridať linku aj expiračnú dobu.

BeePhotos dokáže automaticky triediť fotografie do inteligentných albumov. Dokážete sa rýchlo prepnúť na naposledy pridané súbory alebo zobraziť fotografie, na ktorých sú ľudia, predmety alebo miesta v prípade, že fotografia obsahuje súradnice.

beestation rozhranieZdroj: TOUCHIT
Rozhranie webovej aplikácie BeePhotos

Pre viac členov rodiny

BeeStation je ideálne zariadenie na použitie v domácnosti, pričom je možné mať registrovaných až 8 používateľov. V nastaveniach vytvoríte pozvánku pre ďalších používateľov a každý bude môcť používať cloudový disk v rámci svojho so zachovaním svojho súkromia. Používatelia medzi sebou nebudú mať k dátam prístup, avšak môžu využiť funkciu zdieľania.

Kde sa dá kúpiť?

Súkromný cloud BeeStation sa dá kúpiť priamo na stránkach Synology. Tu nájdete detailné informácie o jeho možnostiach a technické parametre.

Cena: 243,20 eura

Zapožičal: Synology

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.