Či už cloudovým službám veríte alebo nie, pravdepodobne ich používate.

Museli by ste totiž vyvinúť veľmi veľké úsilie na to, aby ste sa ich zriekli. Nehovoriac o ďalšej energii vynaloženej na to, aby ste ich nevedomky nepoužili. Čo sú cloudové služby, ako ich používať a aké sú ich riziká, na to sa pozrieme v tomto článku. Nebude chýbať ani ich porovnanie a výber najlepšej služby pre vás.

Cloudové služby ako Drive (v našej lokalizácii sa volá Disk), OneDrive alebo napríklad Dropbox či iCloud sú bezpochyby služby, ktoré vám neraz ušetria čas. Nájdu sa však aj odporcovia (a to právom) takýchto služieb. Stále je tu otázka vašich dát a vy reálne nemáte poňatia, na ktorej serverovej farme a v ktorej časti sveta skončia.

To znamená, že nahráte nejaké súbory na Disk od Googlu, no nemôžete si byť istí, či neopustia dátové centrá Európskej únie. Nechceme tu rozoberať právnu stránku, ale skôr poukázať na výhody a nevýhody týchto služieb. Takisto sa dozviete, ktorú z nich si vybrať alebo používať ešte jednu navyše. Službu Apple iCloud sme sem nezaradili, pretože ako jediná by bola len pre zariadenia s iOS a macOS.

Nevýhody služieb

Jednu z nevýhod sme už spomenuli. Ak sa pozrieme napríklad na profesionálne riešenia od Acronisu, tu máte málo možností na skutočné súkromie vašich dát. Treba ale povedať, že služby ako od uvedeného poskytovateľa zálohovacích riešení nie sú zadarmo. Na 30 dní si ich môžete vyskúšať, potom ale bude treba zaplatiť, inak vám dáta zmažú.

V tomto prípade ide o zálohovanie. Takže nemáte možnosť nahrať na server vlastné súbory a vždy sa postupuje systémom zálohovania. Teda vytvorenia nejakej úlohy a potom systémom najčastejšie prírastkových aktualizácií. Na Google Disk totiž môžete pridávať súbory len tak – skopírujete ich napríklad priamo cez potiahnutie súboru do okna webového prehliadača.

Čo málokoho trápi, je skutočné súkromie. Nuž pre tých naozaj paranoidných máte skutočné súkromie len na šifrovanom disku, ktorý máte fyzicky doma a dávate si pozor, aby sa obsah nikde nezdieľal. Vaše dáta putujú bezpečnou cestou a na diskoch spoločností sú zašifrované. To je v poriadku. Nedávna aféra s Apple iCloud však len potvrdzuje to, čo ste mnohí tušili. K dátam sa bude dať dostať cez dešifrovací kľúč. Ten je takisto uložený u poskytovateľa, a to platí pre všetkých.

Ako je to s šifrovaním?

Malé odbočenie k službám na chatovanie. Tie v poslednom čase začali ponúkať tzv. end-to-end šifrovanie. To znamená, že bezpečné spojenie a výmena kľúčov je sieťovými protokolmi vyjednaná len medzi dvomi komunikujúcimi zariadeniami. Aj Messenger od Facebooku používa šifrovanie. To znamená, že nikto si nebude môcť vaše správy prečítať.

Napríklad ak vo vašej firme používate nejaký vlastný server ako medzistupeň namiesto obyčajného routera. To, že ste na Messengeri a niečo cez neho posielate, je vidno. To nie je tajná informácia. Čo posielate? To už vidno nie je. Avšak takisto aj Facebook má uložené vaše šifrovacie kľúče, a tak v prípade potreby (napríklad príkazu súdu) bude vedieť dáta poskytnúť.

Teraz prichádza na rad nový spôsob prenosu dát a je ním spomínané end-to-end šifrovanie. Aj Messenger od FB ho už má implementovaný. Preto v menu tohto messengera môžete zvoliť, že chcete poslať súkromnú správu. Voľbu nájdete pri každom kontakte.

Už z princípu je jasné, že toto nefunguje pri konverzáciách s viacerými používateľmi – teda vo facebookovej reči v Skupinách. Tieto správy ale nebudete môcť zobraziť na inom zariadení. Sú dostupné len na tom telefóne s Androidom alebo počítači, na ktorom komunikácia prebiehala.

Posielanie tajných správ so šifrovaním end-to-end ponúka aj Messenger

Pokračujeme

Ďalšou nevýhodou, hoci zatiaľ naozaj iba teoretickou, je zrieknutie sa právnej zodpovednosti za vaše dáta. Aj my tieto služby používame a faktom je, že spoločnosti urobia všetko pre to, aby ste ich mali v bezpečí. Nech už právnici vymysleli čokoľvek, určite nie je dobrá vizitka pre spoločnosť, ak sa vám stratia dáta. Takže toho sa báť nemusíte a prax je taká, že skôr o dáta prídete vy sami, ak sa o ne budete starať na vlastnom disku doma.

Google a aj iní poskytovatelia vaše dáta zálohujú a robia to naozaj dobre. Ak už aj niečo vymažete, ešte stále máte niekoľko týždňov na to, aby ste ich obnovili. To urobíte napríklad cez webové rozhranie služby Dropbox. Negarantujú vám, že obnovíte všetky dáta po napríklad dvoch týždňoch, ale my s tým máme len dobré skúsenosti.

Mať zálohu v cloude, teda na vzdialenom serveri, je pomalšie, ako ju skopírovať na USB disk. Počítajte teda s tým, že prístup k súborom je vynikajúci, no nie taký operatívny. Mať úplne všetky dáta na cloude tiež nie je úplne pohodlné. Napríklad filmy, inštalačné súbory programov atď. Niečo je vhodné ponechať aj na externom disku doma.

Tí mierne pokročilejší idú cestou NAS. My v našom magazíne predstavujeme tieto riešenia a sú to vlastne externé disky s napojením cez LAN kábel do siete. Dáta teda neopúšťajú váš byt, a teda ani Európsku úniu. Nuž ani toto nie je úplne stopercentné riešenie. Na ešte lepšie zálohovanie by ste totiž potrebovali mať zálohovací disk v geograficky inej lokalite.

 

Výhody služieb

Ak ste sa dočítali až sem, potom sa o túto tému zaujímate a tých niekoľko nevýhod vás neodradilo. Verte, že niektoré spomenuté nevýhody sú viac-menej len teoretické. V praxi sa k nim nedostanete. Výhod a skutočne praktických, je mnoho.

Začnime dostupnosťou služieb. Stačí sa prihlásiť cez prehliadač alebo použiť aplikáciu v telefóne a máte na dosah ruky všetky vaše dáta z cloudu. Potrebujete ale internet. Toto ale nevnímame ako nevýhodu. Wi-Fi je dnes naozaj takmer všade a keď nie je, máte nejakú dátovú tarifu v mobile.

Ak ste niekde na úrade alebo v banke a potrebujete zistiť niečo z vašej minuloročnej faktúry alebo napríklad nejaký údaj z PDF alebo Excelu, nájdete ho behom pár sekúnd. Stačí použiť vhodné kľúčové slová dokumentu alebo z full-textu a máte zobrazené zhody dokumentov. A vtedy zistíte, aký je ten Google alebo Apple vynikajúci.

Cloudové disky sú fajn, ak sú dostupné. Po rokoch používania sme sa zatiaľ nestretli so žiadnym výpadkom

Tiež sa dostávame k vyváženiu nevýhody dlhšieho nahrávania dát. Málokedy nahráte gigabajty dát a pri rýchlom internete už od 5 Mb/s (625 kB/s) dokážete solídne pracovať. Stačí si predstaviť, že chcete niekomu ukázať fotky z dovolenky.

Mať ich doma na USB disku je fajn v rámci bezpečnosti vašej zálohy, no ťažko ich niekomu ukážete. Na tablete ich z cloudu načítate prakticky hneď a ukážka sa môže začať. Alebo označíte album a zazdieľate. To isté platí aj pre dokumenty. Tiež aj vytvorenie zdieľaného adresára pre vašich kamarátov alebo kolegov, nie je zlý nápad. Budete tam dávať spoločné súbory a oni dostanú informáciu o tom, že tam pribudol nový obsah.

S dostupnosťou služieb môžete počítať. Za niekoľko rokov ich používania sme sa nestretli s tým, že by neboli servery dostupné.

Ako využívame služby?

Každý z vás má pravdepodobne svoj systém, ako využívať cloudové služby. My ich používame aj na zálohovanie dát. Historicky ich však máme podelené na rôzne činnosti.

Google Disk využívame na zálohu a umiestnenie dôležitých dokumentov. Máme ich prístupné cez mobil. Ako sme uviedli vyššie, získavame možnosť dostať sa k starším dokumentom alebo zmluvám aj keď už sme priamo v inštitúcii a potrebujeme z nich niečo zistiť.

Google a takisto aj Dropbox spolupracuje s výrobcami notebookov, počítačov a smartfónov. Vďaka tomu môžete získať nejaké tie gigabajty priestoru navyše. Či už je to 100 GB na rok alebo dva, prípadne 25 GB doživotne, závisí od výrobcu zariadenia a dohody medzi poskytovateľom cloudovej služby. Takto sme behom niekoľkých rokov prišli k vyše 500 GB priestoru.

Nahrať si súbory na Disk, Dropbox či OneDrive je v praxi bezpečnejšie, ako vlastné zálohovanie na USB disk

Raz to bol aktivovaný smartfón od LG, inokedy malo túto ponuku HTC alebo napríklad nejaký biznis notebook od HP či Dellu. Vždy viete, ako dlho akcia trvá, teda na akú dobu máte dátovú kapacitu navyše. Emailom sa potom dozviete, že doba tohto dátového rozšírenia končí. V našom prípade pokles 100 či 200 GB dát nehrá rolu. Doteraz sa nám podarilo zaplniť len 150 GB, aj to len preto, že cloud používame na dočasnú archiváciu surových videí z kamery. Skutočných dát, ktoré naozaj potrebujeme, je len 2 GB. A to sú skutočné dáta, teda bez fotiek.

Dropbox využívame na prenos fotiek a videí urobených v telefóne do počítača. Nemusíte pripájať kábel ani ich nejako inak posielať. Cez Wi-Fi sa prenesie obsah z telefónu do Dropboxu. Potom, keď je aj notebook na Wi-Fi, aplikácia Dropbox v počítači zistí nový obsah na serveri a synchronizuje ho. Praktické a pohodlné. Aj preto nedržíme v telefóne kvantum fotiek a mažeme ich. Je v tom po mesiacoch fotenia lepší poriadok.

OneDrive od Microsoftu využívame len v spojení s balíkom Microsoft Office. Aj to len veľmi vlažne. Kto však potrebuje, má možnosť cez aplikáciu OneDrive takisto prenášať fotky a videá a s počítačom synchronizovať všetok ostatný obsah. Je to viac otázka zvyku. Nevyužívame napríklad ukladanie príloh z Outlooku na OneDrive, hoci uznávame, že je to pre mnohých užitočná funkcia. Najmä ak pracujú systémom následného zdieľania daných súborov.

OneDrive tiež používame na dlhodobú zálohu dát. Tým, že máme licenciu na Microsoft Office 2016, získali sme 1 TB po celú dĺžku zaplateného predplatného. Ideálne na skladovanie veľkého objemu dát. Napríklad zálohy celého počítača cez šifrované RAR archívy.

Prehľad a hodnotenie cloudových služieb:

Cloudová služba / VlastnostiDropboxGoogle DiskMicrosoft OneDrive
Cena základnej službyzadarmo / 2 GBzadarmo / 15 GBzadarmo / 5 GB
Cena najnižšieho plateného balíčka720 EUR / 2000 GB / rok19,99 EUR / 100 GB / rok24 EUR / 50 GB / rok
Cena za 1 GB dát na rok0,36 EUR0,20 EUR0,48 EUR
Zdieľanie súborovánoánoáno, aj časové
Drag&Drop celých adresárovnieánoáno
Synchronizačná aplikácia pre PCánoánoáno
Verzie súborovánoánoáno
Mobilná aplikáciaAndroid, iOSAndroid, iOSAndroid, iOS
Slovenské rozhranienieánoáno
Hodnotenie
Prehľadnosť webového rozhrania5/54/55/5
Výbava webového rozhrania2/55/54/5
Rýchlosť sťahovania dát3/55/53/5
Rýchlosť nahrávania dát2/55/51/5

Dropbox

Webové rozhranie služby Dropbox

To je služba, ktorej aplikáciu inštalujeme na telefón aj nový počítač medzi prvými. Vieme, že fotky nám prenesú aj ostatné aplikácie v teste. No je to o zvyku a máme radi, keď fotografie odfotené zo smartfónu putujú na Dropbox. Máme tak lepší prehľad.

Dropbox bola donedávna len služba, ktorá umožňovala ukladanie súborov. Pred pár mesiacmi sa pridala služba Paper, ktorá je akýmsi textovým editorom na poznámky a spoluprácu s ostatnými v reálnom čase. Nie je to úplne textový editor, ale je to užitočná služba navyše.

Webové rozhranie je príjemné a pekné, no nie je tu označovanie súborov myšou ako pri Disku a OneDrive. Tiež tu nie je podpora pravého tlačidla myši. Ak kliknete pravým tlačidlom na súbor alebo adresár, zobrazí sa kontextové menu webového prehliadača.

Ak označíte aspoň jeden objekt cez zaškrtávacie políčko vedľa neho, potom už môžete myšou klikať na objekty a klávesmi Ctrl alebo Shift označovať. Inak treba vždy využiť bočné menu alebo kontextové menu dostupné cez tri bodky, ktoré sa zobrazujú pri objektoch.

Aplikácia pre počítač synchronizuje dáta rovnako rýchlo ako Disk alebo OneDrive. Ak nastane nejaká zmena a súbory z iných zariadení sú prenesené do cloudu služby, o sekundu-dve sa začne prenos dát. Nechýba tu zdieľanie súborov, a to medzi používateľmi Dropboxu alebo ostatnými cez špeciálny link.

Všetky zdieľané adresáre majú svoju ikonu na webe ako aj v zobrazení Prieskumníka priamo vo Windows. Tiež je vidno v samostatnom zozname, ktoré dáta zdieľate a môžete linky vypnúť. Odstránené súbory sa tu zobrazujú na jednom mieste.

Zmazané dáta sa tiež dajú zobraziť priamo v aktuálne zobrazenom adresári. Stačí zapnúť špeciálnu voľbu. Sivou farbou budú vymazané dáta pripravené na obnovenie. Môžete sa vrátiť k rôznym verziám, pridávať komentáre, ale nie je tu napríklad farebné odlíšenie priečinkov.

Toto okno sa zobrazuje pri zdieľaní priamo vo Windows 10, ak máte aplikáciu Dropbox nainštalovanú na počítači

Historicky však ide o pomalú službu. Respektíve nie je vždy pomalá, ale nikdy neviete, kedy bude prenos rýchly a kedy pomalý. Hodí sa aj na prenášanie veľkého objemu dát avšak niekedy neviete, kedy bude Dropbox fungovať pomaly.

Aplikácia pre smartfóny sa nám páči najviac, podporuje off-line prehliadanie s uložením súborov do smartfónu, premenovanie, zdieľanie atď. Jediné, čo nám prekáža, je počet zdieľaných dát do Dropboxu. Ak totiž chcete napríklad z galérie poslať do služby viac súborov, máte smolu. Na toto sa Dropbox nehodí.

Služba je praktická aj vtedy, ak chcete prepojiť nejaké aplikácie pre Android s úložiskom na zálohy. Niektoré si totiž ako cloudové úložisko vyberú túto službu. Napríklad aj hry. Potom máte pozície hier bezpečne uložené práve v Dropboxe.

Hodnotenie

+ jednoduchá, vhodná na posielanie fotiek z telefónu do PC, aplikácia pre smartfóny, spôsob obnovenia zmazaných dát
– rýchlosti prenosov

Link: www.dropbox.com

Google Disk

Webové rozhranie Google Disk

Túto službu sme si obľúbili najmä z dôvodu používania telefónu s Androidom. Webové rozhranie je pohodlné a naozaj rýchle. Tu sa služba najviac podobá na Prieskumníka z Windows. Prechádzanie medzi adresármi je takmer rovnako rýchle ako prechádzanie adresármi na počítači. Najpoužívanejšie adresáre si môžete označiť hviezdičkou a mať k nim rýchlejší prístup. Najmä ak ide o adresáre, ktoré sú niekoľko úrovní vnorené v iných adresároch.

Adresáre sa dajú označovať farbami, čo pomáha v rýchlejšom prehľade, zdieľané sú označené ikonou figúrky. Všetky dáta, ktoré odstránite sa presunú najprv do koša. Ak sa ich rozhodnete obnoviť, pokojne ich z koša zase presuniete späť. V prípade, že odstránite súbory, ktoré s vami niekto zdieľal, pôvodnému vlastníkovi stále zostávajú. Google Disk má samostatnú kategóriu zobrazenia dát, ktoré s vami niekto zdieľal.

Už pred niekoľkými mesiacmi pridal Google ďalšiu funkciu navyše a tou je zobrazovanie záloh telefónov s Androidom. Nemáte možnosť prezerať dáta, bolo by vám to prakticky nanič. Avšak ak často meníte telefóny alebo si len chcete udržiavať prehľad o zálohách, je to vhodná funkcia.

Zálohy sa dajú aj odstraňovať. Pozrite sa určite do kategórie zálohy, kde uvidíte, aké androidové telefóny máte zálohované. Keď potom kúpite nový telefón a prihlásite sa do neho, dáta si doň môžete obnoviť. Nie síce kompletne ako pri špecializovaných nástrojoch od výrobcu, ale konfiguračné záznamy o aplikáciách určite.

Rýchly náhľad na naposledy upravované dokumenty na Disku

Aktuálnou novinkou je Rýchly prístup. Nová vlastnosť sa zobrazuje nad zobrazením súborov a bude zobrazovať informácie o naposledy upravených súboroch vrátane ďalších informácií. Akých? Na to si ešte budeme musieť počkať, výrobca postupne pridáva inteligentné funkcie.

Páčili sa nám verzie súborov. Ak totiž nejaký súbor prepíšete jeho novou verziou, budete mať k dispozícii možnosť vrátiť sa k predchádzajúcim verziám. Tiež sme si pochvaľovali Drag&Drop systém pre celé adresáre a podadresáre. Ak používate webové rozhranie a potiahnete doň adresár, vytvorí sa adresárová štruktúra s obsahom súborov.

Chválime aj mobilnú aplikáciu, v ktorej sa dajú súbory ukladať off-line a mať k nim potom prístup aj bez internetu. Vhodné napríklad na letenky v PDF atď. Mobilná aplikácia sa veľmi podobá na bežné webové rozhranie. Pridáva však položku na zobrazenie všetkých súborov, ktoré sú dostupné off-line. Tiež tu nájdete notifikačné nastavenia. Keď s vami niekto zdieľa súbory alebo adresáre, dostanete na to upozornenie.

Hodnotenie

+ rýchlosť nahrávania a sťahovania, prepojenie s Fotkami, webové rozhranie, podpora webových aplikácií tretích strán
– prílišná previazanosť na Google služby

Link: drive.google.com

Microsoft OneDrive

Webové rozhranie služby Microsoft OneDrive

Služba OneDrive je jednoznačne najlepšou voľbou pre používateľov Microsoft Office vďaka vynikajúcej kompatibilite naprieč platformou Microsoftu. Okrem bežného úložiska získavate aj kancelárske aplikácie (rovnako ako pri Googli) a jednotný priestor pre vaše dáta. Priamo odtiaľto môžete pristupovať k emailu Outlook.com, vytvárať dokumenty, pracovať s poznámkovým blokom OneNote a samozrejme aj ukladať fotky.

Aplikácia pre túto službu je dostupná pre telefóny ako aj počítače. Tu je rozšírená funkcionalita a môžete si zvoliť predvolené ukladanie súborov. To si inak môžete všimnúť aj pri inštalácii Windows 10. Všetko, čo budete chcieť uložiť sa prioritne bude v dialógovom okne Uložiť ako zobrazovať v lokalite OneDrive.

Vždy sa dá ale dokument uložiť iba na lokálny disk. Takisto sa dajú automaticky presúvať fotografie z pripojených zariadení. Je to služba navyše a kto chce používať ekosystém Microsoftu, OneDrive je bez debaty číslo jedna.

Webové rozhranie podporuje nahrávanie celých adresárov ako aj samostatných súborov, a to tiež pretiahnutím obsahu do prehliadača. Na tejto službe nám historicky prekáža len pomalý upload. Uviedli sme, že ju paradoxne používame na presun veľkého objemu dát. Áno, ale počítame s tým, že prenos bude tak 4 až 5-krát pomalší ako pri Google Disk.

Rozhranie má tri typy zobrazenia súborov, pričom Disk len dva. Tu je ale tretí spôsob zobrazenia fotografií. To Google rieši vlastnou službou Fotky.

Priamo cez toto rozhranie môžete posielať Skype správy alebo uskutočniť hovor. V prípade, že vymažete nejaký súbor, presunie sa do koša. Takisto tu funguje zobrazenie histórie verzií a u podporovaných súborov sa bude zobrazovať aj ich obsah.

Služba OneDrive patrila medzi inovatívne služby. Neprichádzala každú chvíľu s nejakou malou a nepodstatnou funkciou. Ak už Microsoft na OneDrive niečo zmenil, bolo to podstatné. Vyberať súbory môžete aj označením myšou, podobne ako v Prieskumníkovi.

Vlastne OneDrive sa princípom, ikonami a jednoduchosťou podobá na Prieskumníka najviac. Je tiež najrýchlejšia pri práci v prostredí tejto služby. Nie síce o veľa ako pri Disk alebo Dropboxe, no už sa to blíži komfortu miestneho správcu súborov. Medzi vynikajúce funkcie patrí časové zdieľanie. Jednoducho nastavíte počet dní, po ktoré má byť odkaz na súbory alebo adresáre aktívny. Potom sa zdieľanie s používateľmi automaticky vypne.

Aplikácia cez smartfón je výborná, podobá sa na webové rozhranie a viac na grafický štýl Windows ako na Material Design od Googlu.

Časové zdieľanie v službe OneDrive

Hodnotenie

+ rýchle rozhranie, ovládanie ako v Prieskumníkovi vo Windows, časové zdieľanie, história súborov s náhľadom
– veľmi pomalý upload

Link: onedrive.live.com

Verdikt

Google Disk si obľúbite, ak nemáte vyslovené výhrady ku Googlu. Je to prepracovaná služba, ktorá poskytne všetko potrebné pokročilým používateľom. Aplikácie tretích strán sa tu môžu napojiť, a tak môžete odosielať súbory do vlastných editorov alebo programovacích nástrojov. Rýchly upload aj sťahovanie dát ju predurčujú aj na prenos veľkého objemu dát. Zároveň je toto najlacnejšia služba spomedzi nami troch testovaných. Takisto má aj stabilné rýchlosti prenosov dát, preto sa na ňu spoliehame najviac.

Microsoft OneDrive je služba, ktorá sa najviac podobá na Prieskumníka. Nie je najvybavenejšia, no je veľmi praktická. Ak máte radi Microsoft Windows a Office, OneDrive je voľba číslo jedna. Oceňujeme aj prepojenie na Skype. Slúži aj na zálohovanie vašich nastavení Windows a aktivácie nového systému ak sa prihlásite vaším Live kontom. Priamo odtiaľto máte prístup na webové aplikácie Microsoft Office OnLine. Nebyť pomalého nahrávania súborov, bola by táto cloudová služba pre začiatočníka takmer dokonalá.

Dropbox je služba, ktorú používame primárne na prenos údajov zo smartfónu na PC. Nemá toľko pokročilých možností ako ostatné služby, no má svoje výhody. A aplikácia pre smartfón je vybavená dokonale. Je tu všetko potrebné a nijako nezaostáva za konkurenciou. Výrobca zatraktívnil cloud o službu Paper. Avšak nikdy neviete, kedy bude upload alebo sťahovanie dát extrémne pomalé. Zväčša by ste ale s prenosmi nemali mať problémy. Ak chcete vyskúšať alternatívu k Disku alebo OneDrive, toto je správna voľba. Počítajte s tým, že vo verzii zadarmo máte len 2 GB dát, čo je málo.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.