Rozmýšľate čo robiť, ak sa vám po zapojení notebooku do elektriky vypína obrazovka? Poradíme vám.

Otázka čitateľa: Hneď po aktualizácii môjho notebooku HP z Windows 8.1 na Windows 10 sa začal objavovať otravný problém, ktorý sa prejavuje tak, že ak zapojím notebook do elektriky cez nabíjačku, vypne sa obrazovka. Notebook ďalej funguje a napríklad hudba hrá, ale obrazovka je skrátka čierna. Ak nabíjačku odpojím obrazovka zas nabehne a funguje normálne. Problém sa odstráni takisto ak nabíjačku zapojím a následne zatvorím a otvorím veko displeja. Čo takéto správanie spôsobuje a ako by som ho mohol odstrániť?

Ide s najväčšou pravdepodobnosťou o softvérovú chybu manažmentu napájania. Notebooky obvykle používajú iné energetické profily pri práci na batériu a pripojení do siete, pričom často ide aj o nastavenie rôznych jasov displeja. Pri práci na batériu je kvôli nižšej spotrebe nastavený jas napríklad na 60 či 70 %, zatiaľ čo pri práci v rámci elektrickej siete až na 100 %, takže po pripojení nabíjačky sa váš displej viac rozžiari. Na niektorých notebookoch, pričom ide hlavne o modely od HP, sa objavila softvérová chyba, pri ktorej sa na Windows 10 nastavenia manažmentu obrátili. Nastavenie na 100 % znamenalo 0 % a 0 % zas 100 %. Z tohto dôvodu po napojení nabíjačky displej akoby zhasol.

Napajanie_nowat

Aby ste tento prípad potvrdili, otvorte Ovládací panel a v sekcii Hardvér a Zvuk kliknite na položku Možnosti napájania, kde nastavte jas pri napájaní do siete napríklad na 50 % (alternatívne to urobte v špecializovanom programe pre manažment, ktorý má obvykle ikonu pri systémových hodinách). Po pripojení nabíjačky by ste následne mali obraz na displeji stále vidieť, i keď menej jasno. Posuvníkom smerom k 0 % by sa mal jas paradoxne zvyšovať. Ak je tomu tak, ide skutočne o tento softvérový problém a je nutné aktualizovať program manažmentu napájania a aj ovládač grafického čipu na najnovšie verzie. Aktuálne ovládače k notebooku vždy nájdete na stránke výrobcu. Stačí zadať jeho modelové označenie a vybrať operačný systém a ovládače pôjdu následne stiahnuť.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.